VIRGIL POPESCU:''O să avem nevoie de minerii de la Crucea în procesul de închidere a minei, care durează 100-200 de ani''

G.U.
Miscellanea / 23 martie 2021

''O să avem nevoie de minerii de la Crucea în procesul de închidere a minei, care durează 100-200 de ani''

Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă, pentru că este epuizată, dar minerii de acolo nu vor rămâne fără loc de muncă, pentru că în procesul de închidere este nevoie de forţă de muncă, aşa cum va fi nevoie şi la mina care va fi deschisă la Tulgheş-Grinţieş, a declarat astăzi ministrul Energiei, Virgil Popescu, conform Agerpres.

Acesta a avut o întâlnire cu mai mulţi parlamentari de la AUR, care au participat la un protest organizat în faţa Ministerului Energiei, discuţiile vizând găsirea unor soluţii pentru problemele din domeniul minier.

"Au înţeles că problema circuitului nuclear în România trebuie rezolvată şi o vom rezolva şi suntem aproape de finalizare, că mina de la Crucea practic este epuizată şi va intra într-un proces de închidere de mină. Este prima închidere de mină din Europa. O să fim pionieri în acest domeniu. O să deschidem mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu. Toate aceste lucruri, împreună cu fabrica de procesare de la Feldioara le va face Nuclearelectrica (...). Practic la Nuclearelectrica vom avea circuit nuclear integrat, vom avea extragere de minereu de uraniu, procesarea acestuia, fabrica de combustibil şi producerea de energie din punct de vedere nuclear. În procedura de închidere de mină, pentru a putea pune mina în siguranţă, o să avem nevoie de forţă de muncă, o să avem nevoie de acei mineri. Procedura de închidere mină durează, conform normativelor, minimum 100-200 de ani. Este o procedură care va avea nevoie de forţă de muncă, foarte multă în prima parte, după care uşor, uşor regresiv. Deci nu se pune problema că minerii nu au ce să facă acolo. Nu putem să lucrăm decât cu cei care au lucrat acolo şi care ştiu despre ce este vorba şi vom avea nevoie de forţă de muncă şi pentru mina care e la graniţa judeţului Neamţ cu Suceva, Tulgheş-Grinţieş", a explicat ministrul Energiei.

El a adăugat că nu se pune problema de forţă de muncă, se pune problema de eficientizare a activităţii, deoarece, spre exemplu, ultimul stoc de minereu de uraniu care se găseşte la Suceava are valoare contabilă de 45 de milioane de lei, iar valoarea de produs finit este de 16 milioane de lei.

"Asta înseamnă că a fost jaf acolo. Nu poţi să ai costuri de 45 milioane şi să produci materie primă, combustibilul final, de 16 milioane. Deci acolo practic a fost jaf la drumul mare şi acest lucru nu poate să rămână aşa şi îi avertizez pe cei care au făcut jaf că nu vor scăpa", a punctat ministrul.

Referitor la Complexul Energetic Hunedoara şi termocentrala de la Mintia, Virgil Popescu a subliniat că le-a explicat celor de la AUR întregul plan, cu separarea termocentralei de la Mintia şi separarea termocentralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine şi că CEH este în procedură de insolvenţă şi este condusă de un administrator judiciar, împreună cu un judecător sindic, ceea ce înseamnă că, practic, pârghiile Ministerului Energiei nu există pentru a putea acorda un ajutor de stat.

"Orice ajutor de stat trebuie notificat Comisiei Europene, iar Complexul Energetic Hunedoara, din păcate, are de returnat un ajutor de stat ilegal. Singurele lucruri care se pot face acolo este ca cei de la Hunedoara să poată discuta să aducă pe bază de procesare cărbune şi în contul prestaţiei de serviciu să dea căldură la oraş şi apoi să poată să plătească în energie electrică. Costul cu care produce în schimb energie electrică termocentrala de la Mintia, fără a mai lua în calcul certificatele de CO2 pe care nu le-a plătit niciodată de când este în insolvenţă, este de 550 lei/MWh. Este un preţ cu mult peste preţul pieţei şi probabil de aceea nu îşi asumă să facă această procesare. Şi, mai mult, în urmă cu două săptămâni, Ministerul Mediului a primit o notificare de la Comisia Europeană prin care, alături de Mintia, CET Govora, CET Galaţi, dacă nu mă înşel, sunt notificate în procedura de infringement pentru emisiile poluante. Termocentrala de la Mintia nu şi-a făcut desulfurare şi practic suntem somaţi, dacă nu vom ajunge la Curtea de Justiţie, ca termocentrala să nu mai funcţioneze", a precizat ministrul Energiei.

El a adăugat că soluţia ar fi ca Mintia să fie preluată cu titlu gratuit de Consiliul judeţean şi transferată pe gaze naturale, sau dacă nu această modernizare să fie făcută de Romgaz.

Totodată, Popescu a subliniat că orice entitate care deţine un activ funcţional energetic poate accesa fondul de modernizare, la Ministerul Energiei fiind mai multe axe de finanţare tocmai pentru această tranziţie la o energie energie verde.

"Avem fondul de modernizare, care are, în perioada 2021-2027, 6 miliarde de euro. Avem încă 1,3 miliarde euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi mai avem, inclusiv prin bugetul anual al Uniunii Europene pe 2021-2026, bani pentru aşa ceva. Problema este că trebuie să înţeleagă că trebuie retehnologizată, nu mai merge aşa cum a mers până acum, totul mergea de la sine într-o companie în insolvenţă în care acel ajutor de stat trebuie returnat", a punctat Virgil Popescu.

Circa 30 de parlamentari AUR au participat marţi la un protest în faţa Ministerului Energiei, cerându-i ministrului Virgil Popescu să intervină "urgent" în rezolvarea unor probleme "arzătoare", cum ar fi deblocarea cărbunelui din Portul Constanţa pentru repornirea Termocentralei Mintia şi plata drepturilor restante pentru minerii închişi în Mina Crucea (Suceava).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

12 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8909
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7450
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0380
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7696
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.6466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro