VIRGIL ZAHAN, GOLDRING:"Băncile vor fi mai restrictive în finanţarea antreprenorilor"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2020

Virgil-Adrian Zahan

Virgil-Adrian Zahan

"Cred că antreprenorii ar trebui să se gândească atât la emisiuni de obligaţiuni, cât şi de acţiuni"

"Toţi brokerii ar trebui să muncească la dezvoltarea pieţei de capital; să nu aşteptăm listări doar din partea statului"

Criza prin care trecem va face ca, în perioada următoare, posibilităţile de finanţare ale companiilor să se restrângă, iar băncile vor fi mult mai restrictive privind acordarea de capital firmelor antreprenoriale din ţara noastră, situaţie în care bursa poate să devină o alternativă de finanţare a afacerilor, a spus ieri, Virgil Zahan, director general al Goldring, în cadrul webinarului Made in Romania: De ce am ales Bursa de Valori Bucureşti, organizat de operatorul pieţei noastre de capital.

Virgil Zahan a precizat: "Această criză sanitară nu va dura la infinit şi toată perioada de repaos şi contracţie economică va trece. Nu ştim cât de repede şi care sunt exact repercusiunile. Dar cei care au planuri (n.r. pentru dezvoltarea afacerilor) e bine să le urmeze şi să se gândească din ce surse le vor finanţa. Cu atât mai mult, cred că oportunităţile sau alternativele de finanţare se vor restrânge, în perioada următoare. Băncile vor fi mult mai restrictive în acordarea de capital firmelor antreprenoriale româneşti şi atunci bursa devine o alternativă de finanţare pentru creşterea pe care şi-au programat-o. Cred că antreprenorii ar trebui să se gândească atât la emisiuni de obligaţiuni cât şi de acţiuni".

Directorul de la Goldring a punctat că, una dintre principalele dificultăţi pe care le au antreprenorii din ţara noastră privind listarea companiilor la bursă, ţine de faptul că trebuie să cedeze o parte din companiile pe care le-au crescut, pentru obţinerea finanţării.

"Există posibilitatea unei emsiuni de obligaţiuni, iar printre avantaje se găseşte faptul că nu se cedează o parte din societate, în schimbul banilor atraşi. Dar, un mare dezavantaj este dobânda plătită", a spus Virgil Zahan, adăugând: "În condiţiile în care îţi permiţi să plăteşti acea dobândă, este indicat să mergi către emisiuni de obligaţiuni, dar dacă nu vrei să ai o presiunea rambursării capitalurilor atrase, este indicat să mergi către o emisiune de acţiuni".

În plus, directorul de la Goldring a adăugat că o altă provocare percepută de cei care iau în calcul listarea ţine de raportările pe care vor trebui să le facă către piaţă.

"Pentru BVB există nişte cerinţe legislative legate de frecvenţa raportărilor. De aceea, le recomandăm celor care sunt încă nehotărâţi privind listarea sau piaţa pe care să o aleagă, să meargă către AeRo, unde cerinţele de raportare sunt oarecum mai relaxate", adăugat Virgil Zahan.

Pe de altă parte, există o serie de avantaje ce vin odată cu listarea unei companii la bursă, iar reprezentantul Goldring a indicat către diversificarea surselor de finanţare şi lichiditatea suplimentară pe care le aduc un astfel de demers.

"Un alt avantaj ţine de marketing, iar astăzi cred că este primordial pentru o companie să fie în primul rând al societăţilor vizibile pentru potenţialii consumatori. Marketing-ul adus de listare este foarte bun, pentru că apari în diverse ziare, citite de cosumatori, fără a plăti acele articole. Ceea ce aduce un plus de imagine şi credibilitate pentru partenerii de afaceri şi nu numai. Cred că şi în relaţia cu banca, prezenţa la BVB este un plus", a mai spus Virgil Zahan.

În opinia sa, un al treilea lucru foarte important care vine odată cu listarea ţine de diversificarea investitorilor care, pe lângă banii pe care ar putea să-i aducă în societate prin majorări de capital, aduc idei noi şi parteneriate noi.

"Toţi brokerii ar trebui să muncească la dezvoltarea pieţei de capital. Să nu aşteptăm listări doar din partea statului, ci să încercăm să aducem marfă nouă pentru investitorii noştri şi să nu lăsăm emitenţii care sunt în piaţă să plece aşa de uşor", a mai spus Virgil Zahan.

Începând cu finalul anului 2015, Goldring a adus la Bursa de Valori Bucureşti cinci companii: Life in Hard (LIH), Transilvania Broker de Asigurare (TBK), Aages (AAG), iHunt Technology (HUNT) şi Norofert (NRF).

De asemenea, a intermediat mai multe emisiuni de obligaţiuni, între ultimele găsindu-se Artprint Bucureşti şi OMRO IFN din Târgu Mureş.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe bune, nu ca nu au fost...

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro