XTB:Fenomenul GameStop şi Reddit, un punct de cotitură în istoria tranzacţionării de acţiuni

J.P.
Piaţa de Capital / 05 februarie

Fenomenul GameStop şi Reddit, un punct de cotitură în istoria tranzacţionării de acţiuni

Influenţa asupra pieţei avută de către comunitatea Reddit, comportamentul marilor bănci şi fonduri de investiţii perceput ca fiind incorect de micii investitori, neintervenţia SEC (ASF-ul american) în piaţă, imposibilitatea de a reglementa Internetul, precum şi oprirea intempestivă a tranzacţionării de acţiuni de către unii brokeri spre nemulţumirea masivă a investitorilor sunt principalele idei care au reieşit în urma Fenomenului GameStop şi Reddit din ultimele zile, conform unui comunicat de presă remis de XTB.

În încercarea de a explica pe înţelesul tuturor ce s-a întâmplat pe pieţele bursiere, dar şi pentru a trage o serie de concluzii despre repercusiunile posibile asupra burselor pe viitor, casa de brokeraj XTB România i-a adus laolaltă pe Filip Kaczmarzyk, membru în boardul XTB la nivel global şi şeful departamentului de Tranzacţionare, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist şi Irina Cristescu, General Manager, în cadrul sucursalei din România.

"Evident, trebuie să pornim de la comunitatea Reddit, deoarece este ea cauza seriei de evenimente recente. Ceea ce s-a întâmplat este că membrii forumului au decis că este timpul să arate marilor fonduri şi băncilor de investiţii că pieţele de acţiuni nu sunt ale lor. Aceşti membri susţin că a fost inacceptabil faptul că marile bănci au luat poziţii short pe acţiuni (au vândut în lipsă mizând pe scădere),dorind astfel ca aceste companii să eşueze. Planul a fost de a alege acţiunile unei companii pentru care există expunere ridicată pe poziţii short însă rulajele sunt relativ mici, şi să încerce să ridice preţul, astfel încât vânzătorii cu poziţii short să fie afectaţi. Atunci când volumele sunt mici şi numărul de ordine este redus, este foarte uşor să mişti acea piaţă, în special pentru un grup organizat de investitori. Aşa a fost ales GME. GameStop are o reţea de magazine de jocuri (în speţă pentru PC si consolă) în toată SUA. Anul trecut pe vremea aceasta, acţiunile GME se tranzacţionau la 4 USD. În această săptămână însă au crescut şi la peste 450 USD datorită investitorilor Reddit şi mecanismului short squeeze", explică Filip Kaczmarzyk.

"Dar să explicăm pe scurt şi ce înseamnă vânzărea în lipsă. Atunci când un investitor crede că preţul unei anumite acţiuni va scădea, poate găsi pe cineva de la care să împrumute acţiunile pentru ca apoi să le vândă. Desigur, la o anumită dobândă. Apoi, când acţiunile scad într-adevăr, le cumpără înapoi la un preţ mai mic şi le returnează proprietarului, marcând ca profit diferenţa dintre preţul de cumpărare şi vânzare, minus rata dobânzii. Există totuşi un element care face diferenţa. Vânzările în lipsă nu sunt disponibile pe scară largă pentru toată lumea. De obicei, marile instituţii, cum sunt băncile sau fondurile de investiţii, pot face acest lucru. Însă aceste instituţii trebuie să raporteze autorităţii de reglementare valoarea poziţiilor short deţinute, iar datele sunt disponibile pe scară largă pentru public", explică, mai departe, şeful departamentului de Tranzacţionare al XTB la nivel global.

"Astfel, investitori alături, poate, de membri ai acestui forum au început să cumpere cantităţi semnificative de acţiuni GameStop, ceea ce a pus presiune ascendentă pe preţul de piaţă. Desigur, vânzătorii în lipsă au înregistrat o pierdere pe poziţiile lor (de tip short). Trebuie să avem în vedere că, atunci când un investitor deschide o poziţie de vânzare în lipsă (short), trebuie să depună o anumită garanţie financiară la broker, astfel încât acesta să ştie că este capabil să acopere eventuale pierderi la închiderea poziţiei. Cu cât preţul GME era mai mare, cu atât brokerii solicitau sume mai mari. O poziţie în pierdere nu poate fi ţinută la nesfârşit. Unii dintre vânzătorii în lipsă au decis să îşi închidă poziţiile. Şi pentru a închide o poziţie short, un investitor trebuie să cumpere acţiunile, ceea ce creşte preţul, oferind chiar ce aşteptau investitorii şi cei de pe forumul WSB de pe Reddit. Acest mecanism, descris simplificat anterior, se numeşte short squeeze, o forţare a poziţiilor de vânzare în lipsă. Se poate ca forumul Reddit să fi oferit doar scânteia, una puternică, iar ceea ce s-a întâmplat mai târziu să fi fost un mecanism natural de piaţă, pe care unii dintre investitorii instituţionali să nu îl fi luat în considerare. Odată ce această formulă a funcţionat pentru GME, unii dintre cei de pe forum au început să caute acţiunile şi activele următoare predispuse la mişcări similare. Scenariul s-a răspândit în mai multe zone ale pieţei, dar cu un succes mult mai restrâns", adaugă, la rândul său, Claudiu Cazacu.

Pentru a avea o viziune de ansamblu asupra întregii situaţii, cifrele spun totul. Într-o zi de tranzacţionare, XTB a avut 2.500 de ordine plasate într-o perioadă scurtă de timp la deschiderea pieţei americane. 1.800 dintre aceste ordine erau GME sau AMC. GameStop a fost la nivel global acţiunea cea mai tranzacţionată din data de 25 ianuarie până astăzi. Împreună cu AMC, acestea două au reprezentat peste 20% din volumul total al tranzacţiilor pe acţiuni. De asemenea, GameStop a fost în top 3 cele mai populare acţiuni în fiecare sucursală XTB din întreaga lume în luna ianuarie, într-un context în care majoritatea tranzacţiilor au avut loc în principal în ultima săptămână a lunii.

"Asta arată cât de mare a fost frenezia. Toată lumea a vrut să tranzacţioneze acţiunile respective. Mai mult, am avut clienţi care deschideau conturi noi DOAR pentru acest lucru. Datorită acestui fenomen, numai în ianuarie XTB a deschis dublul conturilor faţă de maximul istoric care a avut loc anul trecut în varf de pandemie şi care era deja la rândul său un maxim fără precedent. Deci, cu siguranţă putem vorbi despre un interes sporit. Ceea ce este mai important în opinia mea este modul în care am reuşit să gestionăm fluxul clienţilor noi şi existenţi. Spre deosebire de unii brokeri de pe piaţă care au suspendat temporar deschiderea de noi conturi de tranzacţionare, XTB a oferit continuitate şi în fluxul de deschidere a conturilor noi. În fiecare zi sistemele noastre atingeau noi valori maxime în ceea ce priveşte numărul de utilizatori online. Pentru a facilita acest flux, am acţionat imediat şi am optimizat infrastructura tehnică pentru a îmbunătăţi capacitatea totală a sistemului. Afluxul de clienţi noi care au solicitat deschiderea de cont în aceasta perioadă a fost însă şi de până la 10 ori mai mare decât în perioade normale în aşa fel încât procesul de verificare si validare a datelor clienţilor a durat considerabil mai mult. De asemenea, unii brokeri din piaţă nu au reuşit să susţină şi au blocat posibilitatea de cumpărare pentru aceste acţiuni. XTB însă a reuşit să ţină situaţia sub control, fiind unul dintre puţinii brokeri care nu au restricţionat tranzacţionarea pe GME, AMC sau alte instrumente similare. XTB funcţioneaza ca un broker de tip agenţie pentru acţiuni, lucrând cu diferite contrapărţi pentru a garanta executarea ordinelor clienţilor direct în piaţă. Au existat la un moment dat uşoare întârzieri, acestea fiind rezultatul volumelor mai mari decât de obicei şi a numărului limitat de brokeri din SUA care au permis execuţia în acele momente. Dar în cele din urmă toţi clienţii XTB au reuşit să achiziţioneze acţiunile dorite în portofoliile lor. Am navigat în această perioadă critică fără niciun incident major, iar clienţii noştri au avut acces complet şi constant la portofolii în orice moment.", a spus şi Irina Cristescu.

Opinia lui Filip Kaczmarzyk, şeful departamentului de Tranzacţionare al XTB la nivel global:

"Ceea ce putem spune cu siguranţă este că SEC nu a întreprins nicio acţiune până acum. Pe de altă parte, ar fi avut ce sa facă?

Ceea ce putem spune sigur este că există un risc sistematic la care nimeni nu s-a gândit până acum. Tranzacţionarea se îndepărtează din ce în ce mai mult de burse şi se apropie de market makeri şi de operatori independenţi. Acest lucru permite instituţiilor precum Robinhood să ofere tranzacţionare de acţiuni fără costuri. Adesea, pentru decontarea tranzacţiilor clienţilor sunt utilizate instituţiile mici subcapitalizate în locul băncilormari, scumpe. Dar ceea ce putem face este ca măcar să avem încredere că acele bănci sunt acolo dacă pieţele o iau razna.

Evident, este imposibil să reglementezi Internetul. Totuşi, ceea ce poate fi reglementat sunt pieţele, market makerii, casele de compensare. Cred că SEC va dispune reglementări noi cu privire la cerinţele minime de capitalizare sau garanţii pentru acele companii. SEC nu poate opri frenezia, dar ceea ce poate garanta este că, data viitoare, tranzacţionarea să nu fie întreruptă sau impactul asupra sistemului şi infrastructurii să fie mai mic.

Aşa cum am spus la început, totul a fost posibil pentru că a existat un interes crescut pe vânzările în lipsă şi volume mici. Acest lucru nu ar fi posibil cu acţiunile Apple sau Bank of America. Cel puţin aşa cred. De asemenea, nu cred că este posibil cu argintul sau cu orice altă marfă de top. Capitalizarea de piaţă a acestor active este prea mare. Ar fi necesară participarea unui un număr mult mai mare de investitori pentru ca o astfel de schemă să funcţioneze pentru astfel de instrumente. Forumul Reddit a crescut semnificativ în ultimele câteva zile. Însă, cu cât grupul este mai mare, cu atât este mai dificil pentru cineva să îl organizeze şi să coordoneze întreg procesul. Cred că asta s-a întâmplat luni pe Ripple. Un lucru este, însă, cert. Nu toată lumea a ieşit în profit în urma freneziei pe GME. Odată ce a trecut punctul culminant, preţul acţiunilor a scăzut îndreptându-se spre valorile iniţiale de 4 USD... gândiţi-vă ce s-a întâmplat cu cei care au intrat prea târziu achiziţionând la 300 USD."

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Nu mai aberati caci nu este nici un punct de cotitura!

  In istorie apar date clare cand au mai fost jucate asemenea "contracte"! 

  Ce tot o infloriti atat? 

  Mai pune cineva mana pe carti de istorie monetara pe aici? 

  Toate s-au intamplat cu permisiunea supraveghetorului; asa se intampla mereu (istoric) in final de ciclu la credit! 

  Dar operatiunile prin OMO ale FEDULUI nu le vede nimeni? 

  Cum manipuleaza piata? 

  semnat comenturi "cretine" 

  La noi intervine cineva cand "marii investitori" adica fondurile de pensii, si unele fonduri de investitii misca bursa oricand si in orice sens vor ele?

  "Ceea ce putem spune cu siguranţă este că SEC nu a întreprins nicio acţiune până acum. Pe de altă parte, ar fi avut ce sa facă?

  exact. a fost o anomalie initiata de exuberanta celor de pe robinhood. iar la cum s-au prajit nu mai fac d-astea neam de neamul lor, oricum nu mai au nici cu ce, ca si-au facut praf conturile cel putin 80% din ei. acumasteapta sa le creasca GNE sa-i scoata la preturile lor de intrare de peste $150 si mai la deal. iar GME va cobori unde-i e locul, la sub $10 

  1. GME - o să crească !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

15 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9484
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2646
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6171
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8523
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.4451

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro