ZHANGULOV, KMG INTERNATIONAL:"Banii pentru acţiunile Rompetrol Rafinare intră în conturile statului român anul viitor"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 8 aprilie 2015

"Banii pentru acţiunile Rompetrol Rafinare intră în conturile statului român anul viitor"

KMG International va încheia negocierile cu autorităţile noastre pentru preluarea pachetului de 26,6% deţinut de stat la Rompetrol Rafinare la finalul lunii iulie, estimează Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al grupului controlat de kazahii de la KazMunayGas. Discuţiile vor include şi constituirea fondului de investiţii de până la un miliard de euro, agreat cu statul român, a mai spus domnia sa, care a subliniat că grupul a propus deja autorităţilor noastre planul investiţional în acest sens.

Azamat Zhangulov a explicat, ieri, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Petromidia: "Statul român trebuie să organizeze o licitaţie pentru vânzarea acţiunilor, procedură ce va dura în jur de 6-7 luni după finalizarea negocierilor. Deci cele 200 milioane de dolari pe care ne-am angajat încă din 2013 să le plătim pentru pachetul de acţiuni vor intra în conturile statului român abia anul viitor.

Noi eram gata să plătim aceşti bani din 2013, de când am semnat memorandumul cu Guvernul României, dar trebuie să aşteptăm finalizarea licitaţiei".

Domnia sa a confirmat, astfel, informaţiile publicate în ediţia de ieri a ziarului BURSA şi a menţionat că a agreat cu autorităţile noastre să pună la punct chiar din acest an modul de constituire şi funcţionare a fondului de investiţii româno-kazah pentru a economisi timp. Reprezentantul KMG International a subliniat că statul trebuie să îşi dea acceptul şi asupra investiţiilor care vor fi finanţate din acest fond.

Vânzările de carburanţi ar putea fi impulsionate de scăderea cotaţiilor petroliere

Scăderea cotaţiilor petroliere din ultimele luni ar putea conduce la o creştere a vânzărilor în urma diminuării preţurilor la pompă, estimează Azamat Zhangulov.

KMG preconizează că nivelul cotaţiilor internaţionale vor fi undeva la 50 de dolari pe baril în acest an şi estimează că acestea vor ajunge la 80 dolari pe baril peste aproximativ patru ani dacă nu intervin alte evenimente geopolitice sau alte fenomene pe piaţa liberă.

Domnul Zhangulov a explicat: "Este foarte greu să avem o predicţie a mersului cotaţiilor în acest context. Credem că vom avea o scădere a cifrei de afaceri în acest an dar o marjă de rafinare mai bună, în contextul preţului scăzut al ţiţeiului".

La rândul său, Cătălin Dumitru, vicepreşedinte al KMG Internaţional, a explicat că preţul carburanţilor din ţara noastră a scăzut la începutul anului, în ton cu evoluţia cotaţiilor internaţionale, iar ulterior a crescut pe fondul aprecierii dolarului faţă de leu cu aproximativ 30%. Domnul Dumitru susţine că 52% din preţul la pompă al carburanţilor este reprezentat de taxele care sunt percepute de stat şi care nu au suferit modificări în ultimele luni.

Peste 200 milioane de dolari pentru investiţiile din acest an

Bugetul alocat de Grupul KMG International pentru investiţii s-a ridicat, în 2014, la 55 milioane USD şi a vizat în principal programul de modernizare a 90 de staţii Rompetrol din România, precum şi unele proiecte în cadrul segmentului de rafinare.

Potrivit oficialilor grupului, pentru acest an, KMG International şi-a propus un plan de investiţii de peste 200 de milioane USD, o parte fiind alocat pentru revizia generală programată a rafinăriei Petromidia, cât şi pentru dezvoltarea segmentului de retail. Astfel de revizii au loc odată la cinci ani şi durează 40-45 de zile.

Rafinăria Petromidia a funcţionat, anul trecut, la capacitate maximă şi nu a consemnat nicio oprire programată sau accidentală (365 de zile), volumul de materie primă procesată fiind de 13.800 de tone/zi.

De asemenea, o altă direcţie de investiţie este reprezentată de construcţia şi dezvoltarea reţelei de distribuţie a carburanţilor din România, precum şi de continuarea programului de rebrading a staţiilor Rompetrol.

Cantitatea de materie primă procesată de cele 2 rafinării ale Grupului - Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi de divizia de petrochimie - singura entitate de profil din ţara noastră aflată în funcţiune, s-a ridicat, anul trecut, la peste 5,54 milioane tone, în creştere cu 21% faţă de nivelul atins în 2013, potrivit datelor prezentate ieri de KMG.

Rafinăria Petromidia a atins, anul trecut, un record istoric al materiilor prime procesate - peste 5 milioane tone, cantitatea totală prelucrată de aceasta din 1979 - anul intrării în exploatare şi până în prezent fiind de peste 100 milioane tone de materie primă. Pe fondul unei creşteri cu 22% a producţiei de carburanţi la rafinăria Petromidia (producţie record de motorină- 2,43 milioane tone faţă de 1,91 milioane tone în 2013), vânzările de produse petroliere prin staţiile Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova şi Georgia s-au majorat cu 15% în 2014 faţă de indicatorul din 2013, ajungând la un nivel de 2,23 milioane tone, conform sursei citate.

În acelaşi timp, activităţile de trading ale Grupului (vânzările de produse finite, achiziţia de materii prime pentru unităţile de producţie) în regiunea Mării Negre s-au înscris, anul trecut, în 2014, pe un trend ascendent, cu 22% peste nivelul din 2013 (11,5 milioane tone). Aceste volume s-au reflectat şi la nivelul diviziei de supply-chain, care a gestionat, pe plan intern, circa 550 de nave, 670 de trenuri care au plecat din rafinărie către cele 7 depozite din România şi alte sute de cisterne pentru benzinăriile Rompetrol şi ale partenerilor interni.

Costurile de procesare au scăzut

Printre performanţele atinse de companiile membre ale KMG International în 2014 se numără şi scăderea costului de procesare la 21,2 dolari/tonă - cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, creşterea randamentelor pentru motorină - 48,8% şi a randamentelor pentru produse albe (n.r. carburanţi inclusiv kerosen) - 85,7%, atingerea capacităţii maxime de producţie de polipropilenă - 90 mii tone în 2014, producţie record de bitum (61.400 tone) şi n-hexan (64.000 tone), reducerea cu 5% a costurilor de logistică şi cu 10% a pierderilor de produse petroliere. Conducerea KMG a amintit că la acestea se adaugă finalizarea programului de modernizare şi rebrading a 90 de staţii Rompetrol din România şi implementarea noului concept de benzinărie în Moldova şi Georgia.

KMG International (fostul grup Rompetrol) ar putea intra pe profit din 2016, speră Cătălin Dumitru, vicepreşedintele grupului. În 2014, grupul şi-a redus considerabil pierderile la 58 milioane dolari în timp ce profitul operaţional EBITDA s-a dublat până la 140 milioane dolari. KMG International a atins, anul trecut, o cifră netă de afaceri de 11,4 miliarde USD, în creştere cu 2% faţă de rezultatul obţinut în 2013.

Strategia pe termen lung a KMG International prevede o creştere organică în ţările din regiunea Mării Negre, inclusiv extinderea segmentului de retail din România, creşterea eficienţei operaţionale a rafinăriei,după atingerea performanţelor record atinse în 2014, ca urmare a investiţiilor realizate de KazMunayGas - peste 1,4 miliarde de dolari în ultimii 7 ani, susţine conducerea grupului. KMG şi-a propus o dezvoltare pe pieţele prioritare, precum şi continuarea furnizării de servicii industriale (EPC) în Kazahstan, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Din august 2013 detin actiuni RRC si urmaresc

  atent evolutia acestora . Cu mici exceptii,ele au 

  scazut dramatic . Nu inteleg nici totala lipsa de 

  interes a investitorilor fata de RRC,nici faptul ca 

  nu se cvonfirma zicerea potrivit careia,daca o 

  intreprindere merge constant bine,pana la urma

  si actiunile ei vor creste . Ma lamureste cineva? 

  Petromidia dupa ce a fost parte a suveici de tras bani de la stat(incasezi in numele statului dar nu platesti) a fost transformata de Patriciu intr-o Portocala goala(cu activele gajate catre alte firme din grup) in care statul are apropape jumatate din coaja. RRC merge din pierdere in pierdere tot profitul fiind transferat prin preturi de cost in afara tarii( toti petrolistii fac la fel in Romania pentru ca fiscul le permite). In loc sa faca KMG oferta de cumparare si sa cumpere si de la micii actionari - face statul oferta de vanzare i cumpara KMG astfel incat sa nu fie obligata sa mai cumpere nici o actiune. La pierderile pe care le are poate oricand intra in insolventa .

  Portocala este goala ! Vrea cineva coaja unei portocale ? 

  Ingineria asta este aplicata la multe societati listate din Romania, ultima smecherie fiind facuta la sif 1 cu sif imobiliare ! 

  Cum merge bine RRC ?

  1. Multumesc domnule Theraflu . Incep sa ma du-

   miresc . Am crezut ca RRC merge bine pentru- 

   ca reprezentantii companiei se lauda cu inves 

   titiile facute si cu cresterea cantitatii de tzitzei 

   procesat . Se mai pacaleste omul ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro