ZIARUL BURSA

10 februarie 2023
Ediţia din 28.02.2024
Sursa foto: pagina de facebook a lui Zeydan Karalar, primarul oraşului Adana, lovit de cutremur

ANALIZĂ BLOOMBERGInflaţie ridicată şi riscuri la adresa bugetului - consecinţele cutremurului din Turcia

V.R.Internaţional / 10 februarie 2023

Scăderea preţurilor acţiunilor şi creşterea randamentelor obligaţiunilor după cutremur au evidenţiat temerile legate de creşterea economică şi cheltuielile publice în exces Selva Bahar Baziki, economist Bloomberg: "Cheltuielile publice legate de cutremur vor fi echivalente cu 5,5% din PIB-ul Turciei"  

Peisajul economic descurajant al Turciei va exacerba catastrofa umanitară provocată de cutremurele care au lovit ţara săptămâna aceasta, primele estimări ale pagubelor arătând spre o inflaţie ridicată şi riscuri la adresa bugetului, conform unei analize Bloomberg.

Homo sapiens delens

Cornel CodiţăEditorial / 10 februarie 2023

Cornel Codiţă

S-a dezlănţuit din nou. "Natura". Mama care ne-a hrănit la sînul ei, ca specie, poate fi şi mînioasă. Poate aduce distrugerea. Poate nimici. Forţele ei, chiar şi atunci cînd ne sunt cunoscute, rămîn în cea mai mare parte dincolo de puterea de stăpînire tehnologică a lui homo sapiens. Un cutremur,

Războiul sustenabil

Războiul sustenabil

Gheorghe PipereaMiscellanea / 10 februarie 2023

Gheorghe Piperea

Nu mai există nici măcar minimale eforturi de a camufla această doctrină cinică - păpuşarii digitali ai lumii consideră că omenirea are "nevoie" de un război continuu, sustenabil, pentru a se "purifica" şi repara. Acesta este curentul geo-strategic care domină relaţiile internaţionale de azi.

Sumele neabsorbite în perioada 2014-2020 - eligibile pentru realocare pe RePower EU

RISC DE DECOMITERE ANULAT DE PARLAMENTUL EUROPEANSumele neabsorbite în perioada 2014-2020 - eligibile pentru realocare pe RePower EU

GEORGE MARINESCUInternaţional / 10 februarie 2023

România mai are de cheltuit 6 miliarde euro până la 31 decembrie 2023 din politica de coeziune 2014-2020(+3) Sumele ce riscă să rămână necheltuite pot fi solicitate de guvernul Ciucă pentru finanţarea proiectelor din RePower EU Planul pe RePower EU şi solicitarea respectivă trebuie trimise Comisiei Europene până la 30 aprilie 2023 

Pe baza Regulamentului ce va fi adoptat săptămâna viitoare de plenul Parlamentului European, Guvernul ar putea să solicite Comisiei Europene introducerea, în planul naţional pe RePower EU, sumelor rămase din alocarea pentru politica de coeziune 2014-2020 (+3) care riscă să fie pierdute din cauza necheltuirii lor până la 31 decembrie 2023, au afirmat, ieri, co-raportorii pe RePower EU, Dragoş Pîslaru şi Siegfried Mureşan, într-un briefing cu reprezentanţii mass-media din ţara noastră.

 Mircea Cărtărescu va împărtăşi publicului experienţa de scriere a cărţii şi va răspunde la întrebări din partea publicului. La eveniment va participa şi traducătoarea Inger Johansson, cea care semnează traducerile a nouă dintre cele mai importante cărţi ale lui Mircea Cărtărescu în limba suedeză. (Sursa foto: Facebook / Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute)

ZIUA NAŢIONALĂ A LECTURIIScriitorii autohtoni, evenimente în Germania, Austria, Mexic, Norvegia şi Suedia

O.D.Cultură / 10 februarie 2023

Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente literare în luna februarie, în Germania, Austria, Mexic, Norvegia şi Suedia cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii (15 februarie). Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa la Stockholm, pe 15 şi 16 februarie, la două evenimente de lansare a volumului "Melancolia" în limba suedeză, publicat la începutul acestui an de prestigioasa editură Albert Bonniers Förlag, în traducerea semnată de Inger Johansson.

"Ascensiunea ChatGPT a impulsionat preţurile acţiunilor unor companii de tehnologie"

BUSINESS INSIDER:"Ascensiunea ChatGPT a impulsionat preţurile acţiunilor unor companii de tehnologie"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 10 februarie 2023

Boom-ul aminteşte de nebunia aşa-numitelor acţiuni "meme", doar că de această dată investitorii nu va trebui să se bazeze pe entuziasmul retail-ului, conform sursei menţionate Chris Natividad, Equbot: "Puterea financiară a companiilor ce dezvoltă soluţii bazate pe inteligenţă artificială şi aplicabilitatea acestor soluţii în ansamblu sugereză existenţa multor avantaje la orizont" 

După un an slab pentru marile companii de tehnologie, ascensiunea fulminantă a chatbotul ChatGPT dezvoltat de OpenAI a adus un impuls unora dintre cele mai afectate nume din 2022, astfel încât atât preţurile unor companii mici cât şi ale unor giganţi tehnologici au avut creşteri în ultima perioadă, pe fondul anunţurilor legate de potenţialul aparent nelimitat al inteligenţei artificiale, scrie Business Insider.

Acţiunile Tesla au un raliu spectaculos în acest an

Acţiunile Tesla au un raliu spectaculos în acest an

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 10 februarie 2023

Avansul este susţinut de aşteptările ca Fed să reducă dobânzile şi de rezultatele companiei pentru ultimul trimestru al lui 2022, conform Business Insider  

Acţiunile Tesla au un raliu impresionant în acest an, titlurile producătorului de vehicule electrice marcând la mijlocul acestei săptămâni un avans de circa 63%, depâşind preţul de 200 de dolari pe unitate, scrie Business Insider.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 10 Februarie 2023

MACRO NEWSLETTER 10 Februarie 2023

Macroeconomie / 10 februarie 2023

Preţurile de consum din Ţările de Jos şi-au temperat creşterea anuală şi în ianuarie 2023, până la 7,6%, de la 9,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 1,4%, după o creştere de 0,5% în luna anterioară.

Pieţele europene continuă să urce

BURSELE LUMIIPieţele europene continuă să urce

A.V.Internaţional / 10 februarie 2023

Bursele europene au urmat un curs ascendent şi ieri, în condiţiile în care încetinirea ritmului de creştere a inflaţiei din Germania dă speranţe investitorilor că banca centrală din zona euro (BCE) nu va trebui să majoreze peste aşteptări ratele...

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9686
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5785
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2030
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8072
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.7224

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo