ZIARUL BURSA

29 iunie
Ediţia din 11.12.2023
Sistemul bancar - pe punctul să-şi doboare din nou recordul de profitabilitate

CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ"Sistemul bancar - pe punctul să-şi doboare din nou recordul de profitabilitate

Emilia OlescuBănci-Asigurări / 29 iunie

Valentin Lazea, BNR: "Băncile diluează mesajele de politică monetară ale BNR prin scăderea dobânzilor la depozite" Deputatul Claudiu Năsui: "Acţiunea ANPC împotriva modului de stabilire a ratelor la creditele bancare reprezintă analfabetism economic" Gabriela Folcuţ, ARB: "Este important ca, în momentul în care vorbim despre creditare, să ne uităm şi la volumul creditelor noi acordate de bănci, pentru că viteza de rotaţie este destul de mare" 

Sistemul bancar din ţara noastră este pe val, doborându-şi recordurile de la un an la altul, iar bancherii par dispuşi să vină în sprijinul debitorilor, dar nu-i recompensează aşa cum ar trebui pe deponenţi. În acelaşi timp, băncile de la noi se află într-un nou scandal, luptându-se în instanţe cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după ce aceasta din urmă a amendat, recent, 19 instituţii de credit pentru practici considerate înşelătoare în modul de calcul al ratelor creditelor acordate pe termen lung, cu dobândă variabilă.

Prin plafonarea preţurilor, autorităţile îşi recunosc incompetenţa şi analfabetismul economic

Prin plafonarea preţurilor, autorităţile îşi recunosc incompetenţa şi analfabetismul economic

Călin RecheaMacroeconomie / 29 iunie

Călin Rechea

Conducători ai unor mari puteri europene, cum sunt Franţa sau Marea Britanie, încearcă să arate de ceva timp că le pasă de povara tot mai mare care apasă asupra cetăţenilor.

Este vorba, desigur, de preţurile alimentelor, iar măsurile "gîndite" de aceşti "mari" oameni de stat şi "experţii" lor economici se reduc, ca de obicei, la suprimarea efectelor, astfel încât să arate că fac ceva şi să recîştige bunăvoinţa alegătorilor.

TradeVille:  Aquila ţine pasul cu trendul ESG

TradeVille:  Aquila ţine pasul cu trendul ESG

F.A.Piaţa de Capital / 29 iunie

Aquila a obţinut un scor ESG de 22,4, în urma evaluării realizate de Morningstar Sustainalytics, fiind una dintre cele doar 21 de companii listate la BVB care au primit un rating de acest fel. Rezultatul evaluării plasează Aquila în categoria de risc mediu în ceea ce priveşte expunerea sa la riscurile ESG semnificative specifice industriei şi modul în care compania gestionează aceste riscuri, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză alTradeVille.

Reducere drastică a adaosului comercial pentru procesatori şi retaileri

Reducere drastică a adaosului comercial pentru procesatori şi retaileri

George MarinescuMacroeconomie / 29 iunie

MADR a pus în transparenţă decizională proiectul de OUG privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază Adaosul va fi de maximum 20% la procesatori şi retaileri şi de maximum 5% la distribuitori Nerespectarea acestor plafoane maxime se va sancţiona cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei 

Procesatorii şi comercianţii vor fi nevoiţi să aibă un adaos comercial de maximum 20%, iar distribuitorii de maximum 5%, în următoarele trei luni pentru alimentele de bază, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat ieri, în transparenţă decizională, timp de 10 zile, pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Creşteri pentru indici, în ton cu evoluţia pieţelor europene

BVBCreşteri pentru indici, în ton cu evoluţia pieţelor europene

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 29 iunie

Schimburi de 61 milioane lei, sub media zilnică a anului 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu evoluţia pieţelor europene. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, au avut un avans de 1,47%, până la 1.068 de puncte, în vreme ce indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a urcat cu 1,6%, până la 12.284 de puncte.

Activele nete ale fondurilor deschise locale au crescut în luna mai cu 1,5%

Activele nete ale fondurilor deschise locale au crescut în luna mai cu 1,5%

Piaţa de Capital / 29 iunie

fonduri deschise locale 

- cele mai performante 5 fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 8,8% şi 57% (unele fiind denominate în valută); pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse între 56% şi 73,3% (unele fiind denominate în valută), obţinute de-a lungul ultimilor 3 ani de zile (faţă de luna mai 2020).

Raluca Turcan: "Calitatea de Ministru al Culturii îmi oferă ºansa de a întâlni oameni de excepþie, creatori ºi manageri culturali, de a finanþa proiecte, de a iniþia activităþi împreună cu sectorul cultural ºi creativ. Dincolo, însă, de acestea, diferenþa reală ºi consistentă poate fi făcută prin legislaþia pe care o pui la baza funcþionării instituþiilor de profil, pentru sprijinirea creatorilor de artă ºi cultură prin salarizarea acestora ºi asigurarea unui status financiar demn". (Sursa foto: facebook Raluca Turcan )

Consultări privind politicile publice "Cultura deschisă" şi "Cultura viitorului"

O.D.Cultură / 29 iunie

Omul gospodar îşi face vara sanie, iar omul de cultură, strategii. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a deschis la Sibiu, consultările privind politicile publice "Cultura deschisă" şi "Cultura viitorului" şi a susţinut că se va implica pentru elaborarea şi adoptarea actelor normative strategice care vor defini viziunea pentru şapte ani asupra domeniului cultural.

Sursa foto: facebook / unibuc

Parteneriat universitar în sprijinul mediului academic medical

O.D.Miscellanea / 29 iunie

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu au semnat un acord de parteneriat, scopul fiind acela de a promova mediul academic medical românesc şi inserţia pe piaţa muncii a personalului calificat în domeniul sănătăţii

Adina Călin, CEC Bank: "Ne menţinem strategia pe economisire"

CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ"Adina Călin, CEC Bank: "Ne menţinem strategia pe economisire"

A.V.Bănci-Asigurări / 29 iunie

"În 2022 am avut o creştere a economisirii de circa 25%" 

Din 2020 până în prezent, CEC Bank a înregistrat creşteri mai mari decât piaţa pe segmentul economisirii din partea clienţilor, spune Adina Călin, director Produse şi Servicii Bancare în cadrul CEC Bank, menţionând: "În 2022 am fost primii care am crescut dobânzile la depozite, iar de-a lungul anului le-am majorat de şase ori.

Dumitru Nancu, FNGCIMM: "Una din două companii care au accesat IMM Invest în 2022 a fost bancabilă"

CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ"Dumitru Nancu, FNGCIMM: "Una din două companii care au accesat IMM Invest în 2022 a fost bancabilă"

V.R.Bănci-Asigurări / 29 iunie

"Rata de default în programul IMM Invest este de 0,11%" 

Una din şapte întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) era bancabilă în 2020, când a fost lansat Programul IMM Invest, iar la sfârşitul anului 2022, una din două astfel de companii era bancabilă, spune Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Gabriel Ţecheră, TTS: "Efectul listării Hidroelectrica asupra lichidităţii pieţei va dispărea într-un an"

CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ"Gabriel Ţecheră, TTS: "Efectul listării Hidroelectrica asupra lichidităţii pieţei va dispărea într-un an"

A.V.Bănci-Asigurări / 29 iunie

Finalizarea listării companiei Hidroelectrica SA va fi un moment important, în condiţiile în care, cel puţin pentru o perioadă, una din marile probleme ale Bursei de Valori din Bucureşti (BVB), şi anume lichiditatea, va fi rezolvată parţial, spune Gabriel Ţecheră, director de Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori în cadrul Transport Trade Services SA (TTS). Însă, domnia sa atrage atenţia că într-un an, probabil, efectul acestei listări asupra lichidităţii pieţei va dispărea.

Cosmin Călin, Banca Transilvania: "Avem o piaţă financiară stabilă"

CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ"Cosmin Călin, Banca Transilvania: "Avem o piaţă financiară stabilă"

George MarinescuBănci-Asigurări / 29 iunie

În ciuda crizelor suprapuse din ultimii trei ani, sistemul bancar s-a dovedit unul stabil, sprijinit şi de măsurile luate de clasa politică pentru finanţarea mediului de afaceri, ceea ce a dus în cele din urmă la stabilitatea pieţei financiare din ţara noastră, susţine Cosmin Călin, director executiv Large Corporate în cadrul Băncii Transilvania.

Mădălina Teodorescu, BRD: "Băncile au oferit produse de refinanţare încă de când dobânda de referinţă a început să crească"

CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ"Mădălina Teodorescu, BRD: "Băncile au oferit produse de refinanţare încă de când dobânda de referinţă a început să crească"

Andrei IacomiBănci-Asigurări / 29 iunie

"Am remarcat o diversificare a alegerilor investiţionale la nivelul consumatorului" "La ultima emisiune, BRD a avut o cotă de piaţă de 40% din distribuţia Fidelis" "Nu cred că trebuie să retragem instrumentele guvernamentale care şi-au dovedit eficienţa şi să nu ajutăm în continuare economia" 

Încă din momentul în care dobânda de referinţă a început să crească, băncile au oferit produse de refinanţare, practică ce a fost intensificată în prima parte a acestui an, a spus Mădălina Teodorescu, Director General adjunct în cadrul BRD - Groupe Societe Generale.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Macro Newsletter 29 Iunie 2023

Macro Newsletter 29 Iunie 2023

Macroeconomie / 29 iunie

Creditul acordat rezidenţilor din zona euro şi-a temperat creşterea anuală şi în luna mai 2023, până la 0,9%, de la 1,5% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi anuale de 2,2% a creditului guvernamental, după un declin de 0,8% în luna...

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo