CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Mădălina Teodorescu, BRD: "Băncile au oferit produse de refinanţare încă de când dobânda de referinţă a început să crească"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2023

Mădălina Teodorescu, BRD: "Băncile au oferit produse de refinanţare încă de când dobânda de referinţă a început să crească"

"Am remarcat o diversificare a alegerilor investiţionale la nivelul consumatorului" "La ultima emisiune, BRD a avut o cotă de piaţă de 40% din distribuţia Fidelis" "Nu cred că trebuie să retragem instrumentele guvernamentale care şi-au dovedit eficienţa şi să nu ajutăm în continuare economia"

Încă din momentul în care dobânda de referinţă a început să crească, băncile au oferit produse de refinanţare, practică ce a fost intensificată în prima parte a acestui an, a spus Mădălina Teodorescu, Director General adjunct în cadrul BRD - Groupe Societe Generale.

Domnia sa a afirmat: "În sistemul bancar există, de foarte mult timp, practica de a promova alternativa creditelor cu rate fixe şi rate descrescătoare. Mai mult, iar aici mă refer la BRD, noi oferim inclusiv pe parcursul duratei de creditare alternativa de schimbare de la rate fixe la rate descrescătoare, fără niciun fel de cost. În plus, încă din momentul în care dobânda de referinţă a început să crească, băncile au oferit produse de refinanţare. Această practică a fost cumva intensificată în prima parte a acestui an, atunci când am lansat posibilitatea de refinanţare cu o dobândă fixă pe trei ani de zile care se situează sub nivelul ratei de referinţă".

Mădălina Teodorescu a adăugat: "Din perspectiva trendului de piaţă, se resimte o încetinire a creditării. Într-un context macroeconomic impredictibil există un sentiment de prudenţă în rândul clienţilor care intenţionează să se îndatoreze, precum şi o scădere a puterii de cumpărare a produselor de finanţare".

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte economisirea, există un trend ascendent al depozitelor retailului la nivelul întregului sistem bancar. "Depozitele bancare la nivel de retail au crescut cu 9% în aprilie 2023, faţă de aprilie 2022 când, pentru perioada similară a anului anterior, înregistrau o creştere de 5-6%. Mai mult decât atât, am remarcat o diversificare a alegerilor investiţionale la nivelul consumatorului. Cam 18 miliarde (n.r. de lei) au fost atrase prin Fidelis în cele unsprezece emisiuni derulate, au fost diverse IPO-uri care au stimulat consumatorii să investească, uneori poate cu randamente mai mari faţă de randamentul depozitelor bancare, ceea ce cred că este foarte sănătos. Iar industria bancară a contribuit semnificativ la acest lucru - la ultima emisiune, BRD cred că a avut o cotă de piaţă din distribuţia Fidelis de 40%", a afirmat Mădălina Teodorescu.

În opinia sa, statul nu trebuie să retragă brusc instrumentele de susţinere a economiei, în special a IMM-urilor, care şi-au dovedit eficienţa până acum, ci mai degrabă ar fi nimerită o cale de mijloc.

"S-a discutat mult despre faptul că IMM Invest, o pârghie a statului în momente de criză, a căpătat o pondere foarte mare în componenta de finanţare (...). România a avut o rezilienţă ce a fost dată exemplu în foarte multe ţări. Poate că am ridicat dobânzile mai rapid şi am reuşit să temperăm inflaţia. Inclusiv în timpul pandemiei Covid, poate am amânat la plată mai mult decât alte ţări, dar lucrul acesta s-a dovedit în sprijinul economiei", a afirmat directorul de la BRD.

Conform studiilor băncii, România este a doua ţară din perspectiva creşterii economice, ceea ce atrage foarte mult interesul investitorilor. "Înţeleg preocuparea legată de măsura şi forma sprijinului acordat de stat economiei, dar sunt de părere că acest sprijin nu a venit doar pentru acele companii ce nu erau bancarizate, ci a venit pentru acele companii mici care sunt motorul economiei şi care niciodată nu ar fi accesat creditare la costurile pe care le au în momentul de faţă", a spus Mădălina Teodorescu.

"Prin urmare, partea de cost al finanţării este un beneficiu suplimentar şi cred că merită găsită o cale de mijloc, nu oprirea bruscă a acestor pârghii de sprijin a IMM-uilor, ci poate o decelerare treptată. Personal nu cred că trebuie să retragem instrumentele guvernamentale care şi-au dovedit eficienţa şi să nu ajutăm în continuare economia. Mai avem puţin şi este păcat ca, în momentul acesta, în care inflaţia este pe un trend de scădere şi dobânzile urmează să intre pe un trend de scădere, să retragem sprijinul economiei româneşti", a conchis Directorul General adjunct în cadrul BRD - Groupe Societe Generale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu mai acordați credite in franci elvețieni?

    1. Daca vrei sa iei, vezi ca da UBS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb