CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Gabriela Folcuţ: "Este important ca atunci când vorbim despre creditare să ne uităm şi la volumul creditelor noi"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2023

Gabriela Folcuţ: "Este important ca atunci când vorbim despre creditare să ne uităm şi la volumul creditelor noi"

Este important ca, în momentul în care vorbim despre creditare, să ne uităm şi la volumul creditelor noi acordate de bănci, consideră Gabriela Folcuţ, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Potrivit reprezentantei ARB, volumul împrumuturilor noi este de 352 miliarde lei, în perioada ianuarie 2020-martie 2023, ceea ce reprezintă 95% din soldul creditului neguvernamental, care se ridică la 372 miliarde lei.

Gabriela Folcuţ a explicat: "Este important să privim şi către creditele noi pentru că viteza de rotaţie este destul de mare, întrucât companiile accesează împrumuturi şi pe termen scurt. Circa 40% dintre companii iau credite pe termen de sub un an".

Referitor la intermedierea financiară, directorul executiv al ARB a menţionat că ponderea creditului guvernamental în PIB este de 27,4%, ţara noastră ocupând ultimul loc în UE din acest punct de vedere: "Realitatea în teren este alta, întrucât termenul pe care se acordă creditele este uneori foarte scurt. Creditul de consum se acordă pe maxim 5 ani, iar 40% dintre companii iau credite pe mai puţin de un an şi atunci se explică de ce avem un volum mare de credite noi în raport cu soldul creditului neguvernamental. Practic, în trei ani şi trei luni s-au acordat credite ce reprezintă o pondere de 95% din sold".

În luna martie ne-am confruntat cu o uşoară inversare de trend din punctul de vedere al ratei creditelor neperformante, până la 2,73%, după care, în aprilie, a avut loc deja o corecţie, până la 2,72%, a mai spus Gabriela Folcuţ, adăugând: "Acum există posibilitatea să se înregistreze mai multe dificultăţi la plată, pe fondul inflaţiei crescute, dar estimăm că acest lucru se va îmbunătăţi în viitor, pentru că ne aşteptăm ca, la finalul anului, să avem o rată a inflaţiei de o cifră - undeva la 8%. În acest context, s-ar putea să avem şi ajustări în jos ale dobânzilor, atât la depozite, cât şi la credite. Cred că unii vor face un pas înainte în a ajusta dobânzile la depozite un pic mai rapid decât pe cele la credite".

Un alt aspect favorabil al sistemului bancar este rata de acoperire cu provizioane pentru creditele neperformante, care este de 66% în România faţă de o medie europeană de 44%. De asemenea, rata creditelor neperformante este sub pragul de atentionare al EBA de 3%, în linie cu rata medie a creditelor neperformante din UE, conform sursei citate.

Printre altele, reprezentanta ARB a menţionat că, pe fondul dobânzilor mai ridicate, creditarea a avut de suferit în special pe zona ipotecară: "Sperăm să existe o redresare pe finalul acestui an - începutul anului viitor, când este posibil să avem şi o ajustare a dobânzii de politică monetară dacă trendul de scădere a inflaţiei continuă. Ne aşteptăm ca anul acesta să fie unul bun din punctul de vedere al creditelor acordate companiilor, atât datorită programelor guvernamentale, cât şi datorită PNRR şi programelor operaţionale". O creditare mai intensivă pe zona companiilor faţă de nivelul creditării populaţiei înseamnă o capacitate mai mare de dezvoltare a economiei României, consideră Gabriela Folcuţ.

Reprezentanta ARB a abordat şi subiectul amenzilor aplicate recent de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care a sancţionat 19 bănci pentru practici considerate înşelătoare în modul de calcul al ratelor creditelor acordate pe termen lung, cu dobândă variabilă.

Potrivit Gabrielei Folcuţ, băncile au contestat în instantă atât procesele verbale ale ANPC, cât şi ordinele emise de instituţie pentru încetarea respectivelor practici: "Am ajuns într-un moment în care doar instanţa mai poate face dreptate şi este păcat că nu putem găsi o cale de comunicare. Suntem în situaţia în care am respectat legislaţia, fiecare client putând să-şi aleagă modalitatea de rambursare încă de la momentul accesării creditului şi poate schimba oricând pe parcursul creditului metoda de plată. Într-adevăr, la început s-ar putea ca unii debitori să nu se încadreze la rate descrescătoare şi, de aceea, unii clienţi aleg rate egale. Varianta propusă de ANPC este inaplicabilă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb