Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

ZOLTAN NAGY-BEGE, ANRE:"Avem cel puţin un milion de consumatori vulnerabili de energie şi gaze"

Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Avem cel puţin un milion de consumatori vulnerabili de energie şi gaze"

Avem cel puţin un milion de consumatori vulnerabili de energie şi gaze în ţară, dacă nu milioane, iar definirea lor poate fi realizată până la finele anului, a declarat, ieri, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Domnia sa a spus, conform Agerpres: "Nu mai trebuie să acordăm ajutoare generale indiferent dacă acei consumatori au nevoie sau nu, ci aceste ajutoare să fie ţintite spre consumatorii care au cu adevărat nevoie, lucru ce se face prin definirea corectă a consumatorilor vulnerabili".

El a precizat că Ministerul Energiei, cel al Muncii şi cel al Finanţelor sunt instituţiile abilitate să rezolve problema consumatorilor vulnerabili, iar, din ultimele discuţii cu Ministerul Energiei, planul era ca definirea lor să fie realizată până la finele lunii octombrie - începutul lui noiembrie, cu posibilitate de implementare a măsurilor în decurs de un an.

"Nu trebuie să inventăm roata, există modele consacrate în alte state în privinţa consumatorului vulnerabil", a continuat Bege.

Oficialul ANRE a amintit de studiul realizat de Emerton, la solicitarea producătorilor de petrol şi gaze, care propune două definiţii ale consumatorilor vulnerabili ce pot fi aplicate şi în România.

Este vorba despre un model care ia în calcul cheltuielile unei gospodării cu energia şi alt model care pune accent pe confortul termic al oamenilor. În opinia lui Bege, optimă ar fi o combinaţie între cele două.

"Definirea nu este foarte complicată. În două luni se poate aproba acest lucru prin lege sau ordonanţă de urgenţă. Puţin mai complicată este implementarea în domeniul gazelor, energiei electrice şi energiei termice şi nu doar în sistem centralizat. Aici, autorităţile locale trebuie implicate, trebuie să cunoaştem parametri, cifre privind confortul termic sau nivelul cheltuielilor", a mai susţinut reprezentantul ANRE.

În aceeaşi conferinţă, Bege a anunţat că piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021 şi preţurile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurenţă în piaţă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS