Reducerea TVA până la pragul de 5% pentru produsele de bază ar putea fi una dintre soluţiile de diminuare a preţurilor la alimente, a declarat, azi, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, într-o conferinţă de presă.
"Legea înaintată Parlamentului în urmă cu an privind reducerea TVA la cinci la sută la alimentele de bază poate fi o soluţie pentru diminuarea preţurilor la alimente. Există însă atâtea reţineri şi agresivitate în sistem încât încearcă ei să mă convingă că paharul de pe raft cu un TVA de cinci la sută este mai scump decât cel cu un TVA de 19 la sută", a spus Sârbu.
Ministrul Agriculturii a subliniat că că, atunci când va exista un TVA redus la alimentele de bază, piaţa va scăpa de o mare parte dintre comercianţii care lucrează la negru.
"Cu un TVA de cinci la sută nu vor mai avea ce să împartă comercianţii cu producătorii. Cred că în timp asta va fi soluţia pentru un preţ mai mic la alimente. Toate ţările din UE au TVA mai mic la aceste produse cu excepţia Ungariei, care a majorat TVA din cauza crizei", a spus Ilie Sârbu.