ICT

Acordul cu FMI şi declaraţiile Guvernatorului BNR au resuscitat leul

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2009

În două zile, cursul de schimb a scăzut cu 3,54 bani, până la 4,2484 lei/euro

Moneda naţională a câştigat, în ultimele două şedinţe de săptămâna trecută, 3,54 bani, după anunţarea acordului de finanţare externă de la instituţiile internaţionale, cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României, valabil astăzi, coborând până la 4,2484 lei pentru un euro.

Ultima dată când am avut un nivel al cursului mai scăzut decât acesta a fost în urmă cu şapte săptămâni, mai exact cel stabilit de BNR pe 9 februarie. De asemenea, se pare că şi declaraţiile făcute de Guvernatorul BNR, săptămâna trecută, au avut un impact asupra cursului, readucând încrederea în moneda naţională.

Guvernatorul BNR, domnul Mugur Isărescu, a explicat, joi, că, în prezent, cursul de schimb este la un nivel sustenabil, mai ales pentru perioada actuală.

Leul a înregistrat o apreciere importantă în sesiunea de joi, dar şedinţa de vineri a început cu o depreciere a monedei naţionale cauzată de marcările de profit. La finalul zilei de vineri, leul şi-a revenit ca urmare a unor ordine mai mari de vânzare de valută, continuând trendul de apreciere.

Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank, consideră că "entuziasmul indus de împrumutul de la FMI a jucat un rol important în aprecierea de peste 1% înregistrată joi", însă nu exclude nici intervenţia băncii centrale.

Totuşi, rămâne de văzut dacă aceas­tă tendinţă de apreciere a leului va continua sau dacă este doar pe termen scurt.

"Nu excludem ca aprecierea să continue pe termen scurt, însă continuăm să credem că este probabil ca moneda naţională să se deprecieze pe termen mediu, cursul în­drep­tându-se către 4,7 lei/euro în lunile următoare", mai precizează economistul ING în cadrul unui raport.

Valoarea aranjamentului financiar extern negociat de ţara noastră cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se ridică la 19,95 miliarde de euro, ur­mând ca în acest an să atragem 11,8 miliarde de euro, anul viitor încă 7,1 miliarde de euro, iar în 2011 restul de 1,05 miliarde de euro.

Banii pe care îi vom primi de la FMI şi de la Comisia Europeană vor întra în rezerva valutară administrată de Banca Centrală din ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro