Abonament gratuit

Acţiunile "Ves" Sighişoara, cele mai rentabile în ultima lună

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Acţiunile "Ves" Sighişoara, cele mai rentabile în ultima lună

Titlurile producătorului de vase ceramice "Ves" Sighişoara, cotată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul VESY, au reprezentat, în ultima lună, cel mai bun plasament financiar, aducând randamente maxime pentru persoanele care au vrut să-şi fructifice veniturile prin intermediul pieţei de capital. Astfel, investitorii care s-au orientat către titlurile VESY ar fi înregistrat, în perioada 7 mai - 8 iunie, sporirea veniturilor cu 9% dacă s-ar fi hotărât să-şi vândă acţiunile marţi.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, a consemnat o depreciere de 5,96% în perioada analizată, în timp ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de inves-tiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o scădere de 26,93%. Şi indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, s-a depreciat cu 13,24%, la 422 de puncte.

Tot pe minus au fost şi persoanele care au preferat, la 7 mai, să constituie depozite în lei la băncile comerciale. Cei mai inspiraţi însă au fost investitorii care s-au orientat spre ATE Bank, raportând o pierdere de numai 0,37% din suma investită iniţial, spre deosebire de persoanele care s-au orientat către alte bănci.

În schimb, persoanele care şi-au direcţionat economiile într-un depozit lunar în euro la o bancă comercială au raportat câştiguri uşoare. Astfel, cei care au optat pentru această categorie de plasament, au obţinut în continuare un câştig de 0,27% dacă au optat pentru depozitele în euro de la "ATE Bank", Banca Comercială Carpatica, MKB Romexterra sau Marfin Bank.

La acelaşi pol s-au situat şi persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Investitorii care s-au orientat către fondul "Omnitrust", au înregis-trat cele mai mari câştiguri la această variantă de plasament, raportând o creştere de 8,18% a sumei investite iniţial.

Şi investitorii care au achiziţionat bijuterii şi alte obiecte din aur, în speranţa că preţul aurului îşi va continua marşul pozitiv, s-au dovedit în continuare extrem de inspiraţi. Cotaţia metalului galben a crescut cu 11,28% în perioada analizată, pe fondul scumpirii preţului acestuia la nivel mondial.

Persoanele care nu şi-au utilizat resursele băneşti în această perioadă, fiind mai puţin încrezătoare în oportunităţile oferite de piaţă, nu s-au bucurat prea mult de decizie. Leul şi-a continuat marşul negativ în raport cu moneda euro, iar cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 1,03%.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie