Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ PENTRU ENERGIE: "Europa a redus, în 2018, cu 8 miliarde dolari factura pentru gazele naturale ruseşti"

Ziarul BURSA #Materii Prime /

"Europa a redus, în 2018, cu 8 miliarde dolari factura pentru gazele naturale ruseşti"

Europa a redus, anul trecut, cu opt miliarde de dolari factura pentru gazele naturale ruseşti, deoarece creşterea producţiei exploatărilor de şist din Statele Unite şi reformarea pieţelor energiei în UE au obligat Rusia să îşi schimbe mecanismul de stabilire a preţului gazelor, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, transmite Reuters, citată de News.ro.

Fatih Birol a afirmat, cu ocazia publicării raportului anual al AIE, că 2018 a fost "un an de aur" pentru gazele naturale, care au avut o contribuţie de 45% la creşterea pieţei globale de energie, care la rândul ei a fost cea mai rapidă din ultimele două decenii.

Schimbarea de pe piaţa globală a gazelor de şist a fost determinată de revoluţia de pe piaţa americană a gazelor de şist, de expansiunea rapidă a industriei gazelor naturale lichefiate şi de liberalizarea pieţelor energiei în UE, care au obligat Rusia să schimbe metoda de calcul a preţului gazelor, bazată pe indexarea în funcţie de preţurile petrolului.

Schimbarea a început când creşterea producţiei de gaze în SUA a determinat Qatarul, cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate (GNL), să orienteze livrările de GNL către Europa, modificând preţurile pe continent şi extinzând influenţa preţului de referinţă TTF din Olanda.

"Datorită concurenţei mari din partea GNL şi a reglementărilor mai bune, au avut loc multe renegocieri pentru contractele de livrare a gazelor prin conducte şi estimăm că în 2018 exporturile prin gazoducte ale Rusiei au fost mai ieftine cu 8 miliarde de dolari faţă de sistemul anterior de stabilire a preţurilor", a spus Birol.

Domnia sa consideră că preţurile ar fi putut fi chiar mai mici.

"Dacă directiva UE ar fi fost adoptată integral, am fi putut vedea o cantitate mai mare de GNL în Europa Centrală, unde preţurile sunt cu 0,5 dolari pe mmBtu (milioa-ne unităţi termale britanice) mai mari faţă de TTF. Acest lucru ar fi condus la economii suplimentare de 1,3 miliarde de dolari", a arătat şeful AIE.

Remarcile lui Biron susţin opiniile producătorilor americani de GNL şi cea a preşedintelui Donald Trump, ca Europa să importe o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate.

Potrivit Rusiei, costul GNL din SUA, care include achiziţia, lichefierea şi livrarea peste Atlantic, este mult mai mare decât cel al gazelor ruseşti. Dar Birol nu a făcut o comparaţie a preţurilor, argumentând în schimb că forţele pieţei au dus la schimbarea structurii contractelor pe termen lung pentru gaze.

AIE anticipează în raport că piaţa GNL va creşte cu 26% până în 2024, la 546 de miliarde de metri cubi, şi că China va deveni cel mai mare cumpărător, iar SUA cel mai mare furnizor.

Războiul comercial dintre Beijing şi Washington ar putea împiedica dezvoltarea de noi terminale de export americane, care depind de cumpărătorii pe termen lung.

Companiile chineze s-au ferit de proiectele GNL din SUA, în special după ce Beijingul a adoptat tarife de retorsiune.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS