Agentul Codoi s-a deconspirat

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 19 decembrie 2023

Cătălin Avramescu

A fost şi a trecut Conferinţa COP28 din Dubai. În mod normal, nu m-aş fi ocupat de acest gen de circ diplomatic. Să acorzi Emiratelor Arabe Unite dreptul de a găzdui o conferinţă despre nevoia de a reduce dependenţa de combustibilii fosili este ca şi cum ai organiza într-un abator un seminar despre virtuţile vegetarianismului.

Însă un titlu din ziar mi-a atras atenţia. O elevă din Giurgiu ar fi fost acolo, în Dubai, şi ar fi dat un mesaj în ton cu timpurile: "Consider că orice acţiune pentru a opri schimbările climatice este valoroasă". Din câte deduc din interviu, chiar şi acţiunile violente. Totul este ca planeta să nu ajungă la punctul de fierbere.

Atât de frecvent aud acest gen de nonsens "eco", încât trebuie să observ ceva. Schimbări climatice se petrec de când s-a format planeta Pământ. Între anii 1300 şi 1800 a existat ceva numit "Mica Epocă Glaciară". Temperatura a scăzut brutal pe tot globul. În picturile vechi din multe muzee se observă marea, iarna, acoperită de gheaţă până la orizont. Pe uliţe, oamenii înoată în zăpadă.

Acum însă ne preocupă încălzirea mediului. Între anii 900 şi 1300 a existat ceva numit "Perioada Caldă Medievală". Clima era atât de caldă încât vikingii cultivau cereale şi creşteau vaci pe coastele Groenlandei ("Ţara Verde").

În nici una dintre aceste perioade omenirea nu a dispărut. Şi nici nu a fost principalul vinovat pentru evoluţia climei. E greu de crezut pentru activiştii de astăzi, însă răcirea şi încălzirea au avut cauze naturale. În vara anului 536 temperatura a scăzut cu aproape trei grade (adică foarte mult). Soarele abia a strălucit pe cer vreme de un an. Foametea a bântuit Europa. Cauza a fost erupţia unui vulcan din America Centrală.

Activiştii Stângii extreme trăiesc într-un univers magic, în care este suficient să spui nişte cuvinte şi - presto! - ceva se petrece în lume, precum la şcoala de magie din filmele cu Harry Potter. În lumea reală, omul nu poate influenţa cu nimic aceste cauze naturale. Variaţiile orbitei Pământului, vulcanismul, sau activitatea Soarelui - absolut tot ce am face nu ar avea nici un efect. Desigur, aceasta nu înseamnă că oamenii nu influenţează astăzi clima. Dar să nu ne amăgim. Cu sau fără "politici de mediu", clima tot s-ar schimba. Uneori, într-o manieră catastrofică.

Dar generaţiilor de acum le place să simtă că "fac ceva". Bun, haideţi să vedem ce anume. De curând bande de activişti au invadat aeroportul din Amsterdam. Au cerut interzicerea zborurilor avioanelor private. Miliardarii, carevasăzică, sunt de vină. Dar iată cifrele. Să presupunem că s-ar interzice toate zborurile comerciale, fără excepţie (Un lucru, evident, absurd). Emisiile de CO2 ar scădea cu abia 3 la sută. Cât din aceste trei biete procente revine aviaţiei private? A douăzecea parte.

Este clar că "protecţia mediului" este doar un pretext pentru un discurs virulent anti-capitalist. Dacă activiştii chiar vor ca planeta să nu se încălzească, să se pună de-a curmezişul curselor low-cost. Mă tem însă că pasagerii acestora s-ar da jos imediat la tineretul ecologist...

Departe de mine de a sugera că orice dezbatere despre mediu este inutilă. Poluarea este o problemă reală. Însă retorica grupurilor ecologiste a ajuns la un nivel extrem de iraţionalitate.

Să considerăm alt exemplu. Dacă îi ascultăm pe disperaţii "eco" din Marea Britanie, care se lipesc cu Superglue de asfalt, circulaţia maşinilor din Regat trebuie oprită de îndată, pentru a salva planeta. Însă emisiile de CO2 ale Marii Britanii ajung abia la 0,9% din totalul global. Din care transportul rutier nu acoperă nici a zecea parte. Şi mă refer la întregul transport rutier, inclusiv circulaţia maşinilor de pompieri sau de salvare.

Tot cifrele de arată că principalul poluator, la nivel mondial, este Republica Populară Chineză, cu circa o treime din totalul gazelor de seră emise. Dar nu am văzut-o pe Greta Thunberg să se lege cu lanţuri de gardul vreunei ambasade chineze.

Iată şi alte câteva cifre. India emite de şapte ori mai mult decât Canada. Rusia, de patru ori mai mult decât Germania. Turcia, mai mult decât Italia. Iran, de două ori cât Australia. Însă pentru Stânga, tot Occidentul este de vină.

Concluzia este clară. Astăzi, principalele responsabile pentru poluare sunt dictaturile bananiere şi statele-agresor precum Rusia lui Vladimir Putin. Dar nu veţi găsi mare lucru despre asta într-o presă care participă din plin la delirul colectiv cu privire la "Codoi".

Pe când eram student, profesorul de sociologie ne-a povestit despre ideile unui savant din Lumea a Treia. Respectivul credea că ajungi mai repede de la Chicago la New York într-o căruţă trasă de măgar decât folosind un automobil. Omul pusese la socoteală şi timpul necesar câştigării banilor necesari cumpărării unui automobil. Ca şi cum măgarii şi căruţele s-ar fi găsit pe gratis, pe marginea drumului. Dar măcar pseudo-argumentul său era amuzant. Ceea ce nu se poate spune despre discursul noilor apostoli verzi.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5878
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0225
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8379
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.2719

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb