Al doilea val?

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial /


Cristian Pîrvulescu

Deja relaxarea şi-a impus ritmul, iar consecinţele, inclusiv epidemiologice, nu întârzie să se manifeste. Pentru politicienii şi partidele ce controlează Parlamentul, cifrele care arată o creştere a numărului de cazuri sunt rezultatul manipulării Puterii! Nici măcar Raed Arafat, cel în care îşi anunţa încrederea acum trei luni de zile, nu mai prezintă credibilitate. Şi totuşi nu pare aşa de simplu! O simplă privire a situaţiei epidemiologice din zonă arată că în centrul şi estul Europei, epidemia se revigorează odată cu relaxarea. Graficele de mai jos sunt elocvente din acest punct de vedere.

În România cel mai mare număr de cazuri detectate fusese atins cu mai bine de două luni în urmă, pe 11 aprilie, când se înregistraseră 523 de cazuri. Iar acum au fost înregistrate deja patru zile consecutive cu peste 300 de cazuri, ceea ce nu s-a mai întâmplat dinainte de Paştele ortodox, între 15 şi 18 aprilie. Mereu au fost evoluţii neuniforme, dar serii de câte patru zile nu au mai fost de mai bine de două luni. Totul aduce, cel puţin statistic, cu un al doilea val.

În Bulgaria pe 19 iunie au fost înregistrate 132 de cazuri, în condiţiile în care cel mai mare număr de infectare care fusese înregistrat până atunci se petrecuse pe 24 aprilie când fuseseră diagnosticate 137 de cazuri. E adevărat că evoluţia cazurilor pare în "fierăstrău", dar tendinţa este evident crescătoare (81 de cazuri pe 19 iunie şi 117 cazuri pe 20 iunie). Ca şi în România.

În Moldova situaţia este şi mai complicată, pentru că departe de a se fi atins încă vârful epidemiei, situaţi pare să se deterioreze. Astfel, 17 iunie erau înregistrate 478 de noi cazuri de Covid19, iar pe 18 iunie, 374 de noi cazuri, pentru ca pe 19 iunie să urce iar la 450, iar pe 20 iunie numărul cazurilor să scadă puţin sub 400 de noi înregistrate, la 397.

Iar în Ucraina pe 20 iunie au fost 860 de cazuri după ce cu o zi înainte se testaseră pozitiv 922 de cazuri, cel mai mare număr de cazuri de Covid 19 vreodată testate la vecinii de la est. Din cele patru tabele se poate observa că dinamica cazurilor este ascendentă în zona geografică şi culturală în care se află ţara noastră. Departe de a fi o excepţie, România se înscrie într-o tendinţă regională.

Pe de altă parte, dacă numărul de îmbolnăviri diferă în funcţie de multe variabile, precum dimensiunea populaţiei, durata medie de viaţă, diferenţele dintre rural şi urban, ba chiar şi capacitatea de a culege date statistice viabile a statului, precum şi tendinţele politice autoritariste ale liderilor (Viktor Orban, Boris Borisov, Jaros³aw Kaczyñski, Aleksandar Vuèić, ba chiar Volodimir Zelensky) şi deprecierea până la aneantizare a opoziţiei, numărul de decese la 100.000 de locuitori este un indicator interesant. Pe de o parte apare destul de clară diferenţa dintre statele membre UE şi celelalte, ceea ce pare să indice o transparenţă mai mare în statele comunitare. Dar şi în aceste cazuri pot apare distorsiuni legate de incapacitatea opoziţiei de a exercita un real control aspra guvernării.

Acest indicator relevă pe de o parte o deschidere (sau, din contră, o manipulare) statistică, dar relevă şi o dinamică politică. Se poate observa că acolo unde există probleme în relaţia dintre guvern şi parlament, iar majoritatea guvernamentală este fragilă sau nu există deloc, numărul de cazuri de infectare raportat este mai mare. Să fie doar o coincidenţă, sau să existe o corelaţie între relaţia concurenţială dintre guvernare şi opoziţie şi detectarea unui număr mai mare de cazuri de Covid? În orice caz, nici în Moldova, şi probabil nici în România, partidul/partidele aflate la guvernare nu au vrun interes în creşterea numărului de cazuri din prezent.

Opinia Cititorului ( 31 )

 1. Poate in Bulgaria sa fie al doilea val. In Romania este inca primul val ce a fost accentuat de venirea in tara fara carantina/izolare din etapa de relaxare.

  1. Nu conteaza daca e val nou sau nu. S-a constatat că în râuri și lacuri noul virus poate rezista până la 25 de zile si asta trebuie luat in. calcul in raspandirea virusului,

  În RO. cei mai mari SPECIALIȘTI sunt NESPECIALIȘTI.

  1. Un produs antiviral românesc, natural, care se numește “ELLE OIL’S dvb”, cu proprietăți excelente antibacteriene și antivirale, confirmate medical, cu analizele de specialitate la zi, obținute luna trecută de la Instituțiile medicale abilitate din România, un produs care a fost folosit eficient pentru un bolnav spitalizat cu Covid-19 (acum sănătos tun) și pentru contacții săi apropiați, este disponibil, legal, pentru public, dar nicio autoritate medicală contactată de producător nu este interesată să îi verifice eficiența, într-un cadru controlat, pentru Covid-19, pentru a putea fi recomandat ulterior la scară largă spre binele populației.

   Acest ulei de plante, prezentat aici ca medicament minune, este produs in Chiajna de un S.R.L. infiintat la inceputul lunii iunie anul asta. Cum poti sa ai incredere in asa ceva?! Ce renume are acest S.R.L.? Cine este "geniul" care a inventat uleiul si ce renume are el? O fi Daniel Roxin? Sa iasa in fata! Ah, stai, nu-l lasa BIG PHARMA... mare gradina ta, Doamne...

   Nu stii ce vorbesti...Multi medici care recomandau solutii din plante care vindecau au fost bagati in Comsiia de disciplina, aici in Romania. Sunt prietenii mei. Acesta e sistemul. Chiar medicul chirurg le foloseste pentru a limita colesterolul. El ne-a spus la o conferinla ca toate medicamentele alopate recomandate pentru scaderea colesterolului, nu au efect, ca nu a putut sa isi salaveze tatal si de atunci a acautat alte remedii naturale care sa previna. Un gram de preventie inlatura o tona de medicatie. daca prevenim tonele de medicatie, cu profit pentru BIG Pharma...nu ar mai fi necesare. Minciunile sunt de partea cealalta. Daniel Roxin e un om integru, care cauta adevarul, nu minciuna.

   Am fost in vizita la un spital si m-am pomenit tusind cu sputa acum 3 ani si anul trecut. Am fost la pneumolog si mi-a prescris uleiuri din plante.Personal m- am facut bine cu biomicin, ulei de cuisoare si cimbru.Cuisoarele au cel mai mare scor pe scara ORAC a antioxidantilor, 200 000 de unitati.. Biomicin se gaseste in farmacii si la plafar. E ieftin. De cate ori simt ceva in gat sau tusesc cu sputa sau nu..iau biomicin 3 pe zi, la o ora dupa mese timp de 2 saptamani pauza 10 zile in care iau sirop din plante din Himalaya si apoi iar 2 saptamani de biomicin. Fara medicamente, scapi de dusman doar cu uleiuri volatile.

   Te rog sa te concentrezi. Tu ai prezentat uleiul respectiv drept medicamentul miracol, eu ti-am spus ca cel mai probabil este o inselatorie ordinara si ca este cel mai probabil produs intr-o cada dintr-un garaj inchiriat din Chiajna si acum, drept contraargument, tu vii cu 10 povesti "de succes" al uleiurilor din plante. Nu merge asa. Mai ai ceva de spus despre uleiul miracol? Imi prezinti inventatorul si centrul de cercetare din Chiajna?

   Nota 1: Nu vreau sa se inteleaga ca as avea ceva cu loalitatea Chiajna. Dar e clar ca nu este vreun campus al cercetarii medicale, nu? 

   De acord cu tine. Depinde in ce conditii se extrag aceste uleiuri. Nu cunosc in ce conditii sunt extrase aceste uleiuri si nu pot face supozitii. Am pus doar o informatie. Nu impiedica nimeni statul romana sa extraga aceste uleiuri.

   israelienii au inventat o masca care distruge in proportie de 99 la suta virusurile si bacteriile.Cei de la Sonovia susțin că măștile lor sunt acoperite în nano-particule de oxid de zinc care distrug bacteriile, ciupercile și virusurile, așadar sunt extrem de eficiente în combaterea Covid-19. Tehnologia aceastea este inspirata din cupa vietii. Multi romani si-au creat o cupa a vietii, adica un reactor care produce nanoparticule de oxid de zinc. 

  Dacă te duci sa testezi in tyziganie sau alte zone de risc, graficul Arafat va urca la cer.

  Testarea in capitală de aia a fost sistată, pentru că scotea graficul prin tavan în doar câteva zile și autoritățile ar fi scăpat din mana controlul asupra populației.

  Așa, mai pun ei care 50 de noi cazuri în plus peste media zilnica de 300 și dau din gura ce vor ei la televiziunile plătite de guvern să le facă jocul. 

  1. Ne putem întoarce la normalitatea de dinaintea virusului când o să avem vaccin, tratament sau când virusul infectează un procent mai mare pe mapamond.

   In realitate au fost de peste 60 de ori mai multi simptomatici si asimptomatici dar inca nu s-a atins masa critica.Problema este ca imunitatea este limitata la doar 8 saptamani la asimptomatici. Eu stiu ca un virus intrat in organism nu mai iese, se activeaza atunci cand sistemul imunitar e slabit. Vezi virusul hepesului, papiloma...etc

   Inca nu putem trage o concluzie despre acest nou virus in legatura cu imunitatea. Unii spun ca imunitatea mare il face si mai agresiv, ca se declanseaza o furtuna de citokine. 

   Invartindu-te in jurul propriei cozi (pentru ca asta e scopul) ti-ai raspuns singur la intrebare refugiindu-te intr-un cliseu: "vom trai bine atunci cand se va putea".. adica la Pastele Cailor sau cand or zbura calutzii in loc de drone pe deasupra oraselor.

   Virusul fabricat in laborator cuprinde fragmente din HIV, deci adio sistem imunitar.. Iar un vaccin nu va aparea dintr-un motiv simplu: e mai comod sa gestionezi HIV, Hepatita C, SARS, MERS, Ebola.. din tratatente si medicamente, decat sa cheltui enorm sa vaccinezi o populatie care e oricum inutila pentru planeta.  

   Daca crezi ca Bill Gates a bagat miliarde de dolari in tot felul de experimente cu virusi pentru a salva planeta, esti pe o pista gresita.

   Foarte multa vrajeala. Ieri am auzit de termenul presimptomatic, debitat de o doctorita. Probabil ca asa a fost dresata. Daca apar pe piata si presimptomaticii, problema e rezolvata. Citu este sigur presimptomatic.

   Presimptomaticul e un om sanatos, care se poate imbolnavi oricand daca statul hotaraste.

   Adica un om nevinovat pana la proba contrarie...  

   Corect, prima fraza, insa om nevinovat nu prea e corect acum, Era corect pana acum vreo 15 ani. Acum toti sunt potential vinovati si viitori bolnavi. Tocmai din aceste motive, se opintesc unii sa dea lege pentru vaccinarea obligatorie.

   Ştim că pandemia este mai mult decât o criză sanitară, este o criză economică, socială şi, în numeroase ţări, politică. Efectele ei se vor face simţite timp de decenii. Ai dreptate cu depopularea.

   De 60 de ori? Esti complet pe câmpii cu bălării.

   Populația infectată este acum estimată pe la 0.5% - 2%. Dacă erau de 60x, acum aveam deja imunitate de turmă. 

   Nu exista imunitate de turma, e o iluzie.Ei vor sa atingem 60% pentru a atinge masa critica. Bine ar fi sa fie cum spui tu.

  cat o mai lungim cu raceala asta ?!? pana ne vindem toate resursele de au mai ramas pe nimic ?!????? pana facem datorii sa le achite stramosii stramosilor nostri ? chiar asa idioti suntem ? eu nu zic ca nu exista raceala dar decat sclav mai bine mort ! hai sa mai si catarim riscurile versus beneficii. Asa .. au murit multi.. si ? o sa mai moara da nu putem sta in loc ! si simpla internare a celor fara simptome ce e asta ?! ce sa mai ziceam ca daca tu esti oricum pe moarte da te au gasit cu raceala ai murit de raceala... hai serios.

  1. Această nouă fază este „periculoasă”, considerând că, în pofida nevoii de a ieşi din starea de izolare, noul coronavirus continuă „să se propage cu rapiditate” şi că acest virus rămâne „mortal”.

   „A fost nevoie de trei luni pentru ca primul milion de cazuri să fie semnalate, însă ultimul milion de cazuri a fost semnalat în doar opt zile” 

   Bai omule. Asa fac animalele, nu le pasă că o treime din turmă este într-un mare pericol. Asa de animal ești si tu.

   Omul e neom-ul OMS.fac experimente cu noi. Ne relaxeaza sa vada ce se intampla...cu virusul. Vor sa atingem cat mai rapid 80%. dara daca il capeti, nu mai scapi de el. Cand e terenul slab apare! Asa ca mai bine previi sa te infectezi! E mai intelept asa.E ca la loterie, depinde si de imunitatea ta.

   Ca virusul nu e problema ci lipsa unei coordonari la nivel mondial. Politica a facut mai mult rau decat bine.

   Absenţa unei conduceri globale şi a unităţii în lupta împotriva noului coronavirus reprezintă o ameninţare mai mare decât epidemia în sine

   Asistenţa medicală universală, o prioritate- urgent!

  problema e foarte simpla

  1.daca e conspiratia OMS +guverne (sa ne tina in casa, sa se duca dracului economiile nationale si personale, sa puna ei vaccinul pe piata, etc.) atunci de ce naiba au murit atatia americani, rusi, brazilieni, etc? 

  2.Daca criza este CRIZA oricat de mult NU ne place (inclusiv mie) TREBUIE sa fim responsabili (macar ca fost stramosii si nestramosii nostrii la "gripa spaniola") altfel apocalipsa din SF "Resident Evil" devine scenariu cvasireal. 

  M-am saturat sa aud ca e gripa usoara, ca cifrele sunt false , ca romanii sunt nemuritori si neafectati , ca TREBUIE sa mergem in VACANTA sau la TERASA! 

  ORICINE vrea asta , dar nota de plata e pentru TOTI (inclusiv pentru mafalde si viteji fara masca cu copii in brate si hora pe strada) decontul vine pentru toti mai devreme sau mai tarziu. 

  Nu credeti (adica "moare" doar aia bolnavii si "bosorogii"!) atunci va invit intr-un salon" COVID", (fara masca, manusi, halat -ca e doar facatura , NU? sa faceti un pic de voluntariat cu cei care se "fac" ca sunt bolnavi! 

  Asa "demonstrati" ca aveti dreptate si ajutati sa demascam pe aia care mor ca sa ne pacaleasca!!!

  OK??? 

  1. nu e ok ca se vede ca esti un laș. postezi ca anonim. nu exista rau doar oameni lasi. si la faza cu voluntariatul esti penibil. nu zice nimeni ca nu exista dar de aici pana la isteria care se manifesta in media e cale foarte lungă. si pt tine iti zic ca de ce iti e frica nu scapi asa ca eu as veni in salonul ala daca nu m ar obliga dupa statul idiot sa ma izolez..

   asa e bine, anonim dan groza ??? ca penibil esti tu noaptea mintii!

   daca toti care posteaza aici (anonim) sunt lasi apai tu esti Stefan cel Mare, VITEZULE! 

   pacat ca nu ai minte, ca esti asa de CURAJOS pentru ca ti-ai dat un nume PENIBILULE) 

   nu vrei si contul de la banca si pin-ul de la scara blocului? sa vezi cat de curajos sunt? 

   pai draga tampitule daca isterie inseamna ca au murit atatia oameni peste tot atunci DA atunci sunt responsabil (si pe mintea ta de 2 bani sunt isteric) 

   oricum nu te mai balbaii curajosule ca daca nu intelgi o figura de stil atunciai mare nevoie sa mai mergi la scoala sa mai adaugi un 10 la puterea 9 neuroni

   ca vorba ta de ce ti-e frica nu scapi (frumos nu am ce zive cat de inteligent si moral esti!) in cazul tau de o grefa pe creier ... 

  observ aici un analfabet intelectual care scoate cugetari din noaptea mintii sale gen (citez din acest "titan" al gandirii contemporane):

  "nu exista rau doar oameni lasi"... 

  Precizare, pentru acest "intelectual" las inseamna ca postezi o opinie anonim ! 

  Nu intru in detalii , este mult prea penibil, doar o singura obs. : 

  poti sa "semnezi " Nabucodonosor si sa spui orice tampenie , dar in neuronul solist al acestei persoane, daca ai semnat, esti de partea binelui (si sa nu uit :NU esti las). 

  Am replicat acestui balbait (la propriu si la figurat) pentru ca este penibil sa vezi cum cineva "discuta" afectat despre isteria mass media . 

  Traind pe Marte nu a vazut pana acum saracutul stiri la TV, in ziare, sau pe diverse pagini de internet, deci nu a observat ce continut au si cum se abordeaza ORICE STIRE, iar acum ne spune doct cum a "descoperit America"! Coroborat, habar nu are ce inseamna o metafora sau o figura de stil! 

  Citez din nou din nemuritoarea intelepciune plina de morala crestina a acestui penibil : 

  "de ce iti este frica nu scapi"

  Realitatea congruenta "care este", mai GD , toata lumea stie acum cata minte (nu) ai, cu semnatura (ta )si (fara) subiect ... 

  1. Anonimule, nu te mai certa cu toata lumea! Asta nu e dialog normal. Virusul exista, bun simt nu exista in dialogul vostru.Nu foloseste nimanui sa asiste la circul pe care il provoci sistemtic. Dovedesti lipsa de intelegere si intelepciune.

   da i pace. atata poate :)

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro