Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

ARF: Piaţa de factoring a scăzut cu 9% la şase luni

A.C.
Companii #Servicii Financiare /

Piaţa de factoring a ajuns în prima jumătate a anului la aproximativ 1,1 miliarde de euro, înregistrând o scădere de aproximativ 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Asociaţiei Române de Factoring, care estimează pentru acest an o contracţie de 8-10% a industriei dacă nu se reiau investiţiile, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

"Lipsa investiţiilor poate produce în acest an o contracţie a pieţei de factoring între 8 şi 10%, însă există şi posibilitatea să ne situăm cu cifrele la acelaşi nivel cu anul trecut. Totul depinde, însă, de reluarea accelerată a procesului investiţional, cu efecte, cel mai probabil, anul următor. Mă refer, aici, atât la investiţiile realizate de stat, cât şi la cele private", a declarat Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române de Factoring.

În opinia sa, scăderile consistente înregistrate în sectorul construcţiilor, "susţinute" şi de creşterile accizelor la carburanţi, de taxa pe construcţii speciale, şi de rata redusă a absorbţiei fondurilor europene s-au reflectat, în primul rând, în scăderea activităţii firmelor, dar şi, implicit, asupra pieţei de factoring.

"De asemenea, nu excludem dintre factorii care au influenţat aceste rezultate şi contextul politico-economic generat de conflictul din Ucraina, care proiectează o aură de nesiguranţă asupra întregii zone, ţinând departe fluxurile investiţionale şi începând să afecteze din ce în ce mai vizibil sfera comercială, în linie cu sancţiunile stabilite la nivel European. În plus, fiind vorba despre un an electoral, în care, până acum, în sectorul public, investiţiile au fost copleşite de creşterea cheltuielilor, rămânem rezervaţi cu privire la un scenariu optimist, de revenire a pieţei în a doua jumătate a anului", a menţionat Roşu.

Din punct de vedere al produselor, creşterea cea mai mare s-a înregistrat la factoringul de import, prima jumătate a lui 2014 generând cu 14% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Această structură merge, practic, în paralel cu evoluţia de ansamblu a economiei, unde creşterea peste aşteptări a consumului nu a generat noi locuri de muncă în Romania, ci s-a făcut, în principal, pe bază de importuri, creşterea producţiei industriale încetinind în primul semestru. În acelaşi timp, factoringul de export s-a diminuat cu 4%, evoluţie total opusă celei din 2013, când factoringul de import scădea cu 20%, iar cel de export creştea cu 4%, faţă de 2012", a explicat Roşu.

Sectoarele de activitate care au continuat sa înregistreze creşteri în accesarea serviciilor de factoring au fost cele din zona auto, metalurgică, electronice & telecomunicaţii.

"Un element pozitiv ar putea aduce şi producţia agricolă, care anul acesta este ridicată, însă de o calitate inferioară faţă de 2013, în măsura în care se vor găsi pieţe de export, în condiţii comerciale avantajoase", se precizează în sursa citată.

Datele prezentate de Asociaţia Română de Factoring au la bază informaţiile furnizate de membrii asociaţiei, respeciv Access Financial Services, BCR, BRD - Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania, IFN Next Capital Finance, ING Commercial Finance IFN, RBS Bank, Raiffeisen Bank, Romfactor, Unicredit Ţiriac Bank, precum şi de la alte două instituţii financiare non-membre - Bancpost şi Direct Factor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie