ARGENTINA TĂTARU, DIRECTOR EXPLOATARE ROMGAZ:"Romgaz îşi propune dublarea producţiei din zăcământul Caragele"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

În următorul an, Romgaz îşi mai propune creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului Sărmăşel cu 0,6 miliarde de mc gaz 

Romgaz (SNG), unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale care activează în ţara noastră, îşi propune pentru următorii ani dublarea producţiei din zăcământul Caragele, de la 1 milion de mc/zi la două milioane mc/zi şi menţinerea în viitor a unui declin natural în producţie situat în jurul valorii de 1,5%, potrivit doamnei Argentina Tătaru, director în cadrul companiei, care a fost prezentă ieri în cadrul unei conferinţe despre piaţa gazelor.

Domnia sa a mai spus că Romgaz îşi propune drept obiectiv strategic prioritar creşterea portofoliului de resurse şi rezerve prin noi descoperiri şi prin mărirea factorului final de recuperare, în contextul în care activitatea de producţie şi explorare desfăşurată în ultimii ani a indicat o scădere majoră a declinului de producţie anual.

Reprezentantul Romgaz a afirmat: "Dacă în trecut acesta (declinul de producţie anual) se situa la o valoare de 7%, în ultimii ani el s-a situat la sub 2,5% datorită noilor descoperiri de la Caragele şi a altor trei zăcăminte din Bazinul Transilvaniei, dar şi printr-o altă abordare, (a demarării unor) proiecte de reabilitare a zăcămintelor mature".

Doamna Tătaru a spus că a fost astfel îndepărtată o percepţie greşită conform căreia zăcămintele mature sunt sinonime cu zăcămintele aproape epuizate.

"Prin aceste proiecte, în care am inclus aproape 50% din producţia Romgaz, am reuşit rezultate destul de serioase. Două din marile zăcăminte s-au întors în timp, în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale, chiar cu zece ani. Ampla campanie de investigaţii seismice tridimensionale a permis maximizarea vizualizării zăcămintelor, crearea unor noi modele geologice tridimensionale şi identificarea zonelor nedrenate, iar prin operaţii specifice ulterioare au fost accesate noi volume de rezerve. În acest context, Romgaz îşi propune în continuare un declin undeva în jurul valorii de 1,5%", a spus oficialul companiei.

Pentru anul 2020, Argentina Tătaru a spus că Romgaz are două proiecte majore: în primul rând creşterea producţiei din zăcământul Caragele, de la 1 milion de mc/zi la două milioane, prin introducerea sondelor aflate în conservare şi dezvoltarea acestui zăcământ prin noi sonde, iar în al doilea rând creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului Sărmăşel, a cărei capacitate va creşte de la 0,9 miliarde de mc la 1,55 miliarde mc şi conectarea acestuia la coridorul II Centru-Est-Vest şi la coridorul III Nord-Sud. Acest proiect din urmă ar urma să fie finalizat în 2025 după ce va debuta în 2021, iar capacitatea activă de înmagazinare a Romgaz va creşte de la 2,7 miliarde mc la 3,4 miliarde mc de gaze.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS