Asociaţiile de consumatori dezaprobă forma în care a fost aprobată amânarea ratelor bancare

Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 27 martie 2020

Asociaţiile de consumatori dezaprobă forma în care a fost aprobată amânarea ratelor bancare

Asociaţiile reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare împreună cu avocaţii specializaţi în protecţia drepturilor consumatorilor dezaprobă cu fermitate actul normativ adoptat de către guvern, în formă publicată în mass-media, care citează surse oficiale, confirmată de declaraţiile ulterioare ale ministrului finanţelor public, transmite Aursf.ro.

Potrivit asociaţiilor, măsurile luate de guvern nu sprijină în mod real debitorii, acordă beneficii substanţiale băncilor şi instituţiilor financiare nebancare şi sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse din proprie iniţiativa de anumiţi finanţatori.

"În calitate de reprezentanţi ai consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare, ne vedem obligaţi să va aducem la cunoştinţă mesajele de nemulţumire primite din partea debitorilor persoane fizice şi să tragem un puternic semnal de alarmă asupra măsurilor adoptate de către Guvern în privinţa suspendării ratelor la credite pentru persoanele fizice.", menţionează reprezentanţii asociaţiilor.

În opinia acestora, ordonanţă de urgenţă sprijină mai degrabă sistemul financiar-bancar în loc să îi ajute, aşa cum ar fi fost normal, mai mult pe împrumutaţi, asigurând un climat vădit de dezechilibru într-un context economic şi aşa extrem de dificil, reflectat în principal de următoarele aspecte:

1. Imprumutatii care înregistrează întârzieri la plata ratelor, anterior declarării stării de urgenţă în contextul pandemiei de coronavirus, nu sunt eligibili pentru a obţine suspendarea ratelor. Aşadar, un debitor care nu făcea faţă ratei lunare într-un context economic normal, trebuie, în viziunea Guvernului, să fie capabil să îşi achite rată lunară într-un context economic extrem de dificil, caracterizat prin pierderea locului de muncă şi/sau intrarea în şomaj tehnic. Pe cale de consecinţă, Guvernul nu permite redresarea debitorului într-un context de criză, ci îl ajută indirect să ajungă în faza de executare silită, cu toate consecinţele dramatice care derivă asupra familiei debitorului.

2. Executările silite şi recuperările de creanţe, cu uriaşele probleme şi abuzuri semnalate de consumatori, continuă. Reţinerea unei părţi însemnate din venitul debitorului (poprirea), respectiv vânzarea la licitaţie publică a bunurilor acestuia, chiar şi la preţuri ridicol de mici sunt în continuare permise, ordonanţă de urgenţă ignorând solicitările asociaţiilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare în legătură cu suspendarea temporară a procedurilor de recuperare de creanţe, respectiv de executare silită.

3. Guvernul generează împovărarea debitorilor prin capitalizarea dobânzilor din perioada suspendării plăţii ratelor, în interesul sistemului financiar-bancar, fapt nepermis de legislaţia în vigoare.

"Aşadar, pe perioada de suspendare, dobânda aferentă ratelor respective va fi introdusă în soldul rămas de rambursat, asupra noului sold (semnificativ mai mare, în unele cazuri) urmând a se aplică dobânda contractuală. Pe înţelesul tuturor, băncile şi instituţiile financiar-nebancare vor aplică dobânda la dobânda. Mai mult, statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, cu bani de la bugetul de stat, alimentat de contribuabili, garantează dobânda capitalizată aferentă creditelor ipotecare în proporţie de 100% pentru sistemul financiar-bancar. Aşadar, consumatorul din România (în calitate de împrumutat şi contribuabil) este văduvit direct şi indirect de anumite sume de bani, în beneficiul sistemului financiar-bancar. De menţionat că, în cazul altor acte normative recente ale Guvernului de susţinere a unor segmente ale mediului de afaceri, amânarea plăţii chiriilor şi a utilităţilor nu a fost însoţită de majorarea ulterioară a acestora.", explică sursă citată.

4. Chiar şi pentru cei care pot şi vor opta pentru accesarea acestei scheme, decizia de suspendare a ratelor rămâne la latitudinea băncii sau a instituţiei financiare nebancare. Această va analiză cererea debitorului şi o va aprobă în condiţiile unor norme emise în termen de 15 zile de către Ministerul Finanţelor Publice. Cel mai probabil, şi aceste norme vor fi adoptate de Ministerul Finanţelor Publice la fel cum a fost adoptată şi ordonanţă de urgenţă - împreună cu Banca Naţională a României şi cu industria bancară, fără participarea reprezentanţilor consumatorilor.

5. Măsurile anunţate de către Guvern sunt mai dezavantajoase pentru consumatori în comparaţie cu cele anunţate anterior, din proprie iniţiativa, de unii finanţatori . Este foarte probabil că, în urmă adoptării ordonanţei de urgenţă, aceştia vor renunta la soluţiile propuse anterior şi vor aplică dispoziţiile ordonanţei de urgenţă.

6. Este neclar dacă implementarea măsurilor anunţate de către Guvern se va face prin act adiţional sau direct în temeiul legii, fiind extrem de important că într-un asemenea context băncile şi instituţiile financiare nebancare să nu profite de vulnerabilitatea consumatorului pentru a opera şi alte modificări contractuale, astfel cum s-a întâmplat în trecut în numeroase ocazii, în detrimentul consumatorilor.

"Din păcate, ascunzându-se în spatele secretului bancar şi a GDPR, finanţatorii refuză să permită asociaţiilor consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare să îşi reprezinte membrii, fără existenţa unei procuri autentificate, chiar şi în cazul în care aceştia solicită în mod expres să beneficieze de asistenţă asociaţiilor de consumatori sau să fie reprezentaţi de acestea. Având în vedere cele exprimate anterior, solicităm Guvernului României să procedeze de urgenţă la revederea prevederilor actului normativ, urmată de modificarea substanţială a acestuia, cu participarea activă în procesul decizional a asociaţiilor de consumatori, pentru a asigura un echilibru de opinie şi de legiferare absolut obligatoriu la nivelul unui stat membru al Uniunii Europene. Facem precizarea că, până la acest moment, asociaţiile de consumatori au fost cu desăvârşire ignorate, în ciuda faptului că au fost printre primele care au venit cu propuneri şi solicitări în acest sens, la discuţii participând, conform declaraţiilor publice exclusiv reprezentanţîi sistemului bancar şi ai Băncii Naţionale a României.", au adăugat asociaţiile.

Alin IACOB, preşedinte AURSF

Dorinel TĂNASE, preşedinte CREDERE

Gheorghe PIPEREA, avocat, preşedinte PARAKLETOS

Alexandra BURADA, avocat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb