Banca de Dezvoltare a BRICS, o alternativă la supremaţia FMI şi BM

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 martie 2013

O nouă agenţie de rating, agreată de BRICS, alternativă la Moody's ori Standard & Poor's

Mult aşteptata bancă a alianţei BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) a fost înfiinţată ieri, în cadrul summit-ului de la Durban, conform unei declaraţii a lui Pravin Gordhan, Ministrul de Finanţe al Africii de Sud. Acesta a afirmat că "banca de dezvoltare a BRICS va reprezenta o sursă vitală de ajutor financiar şi tehnic pentru toate ţările în curs de dezvoltare din întreaga lume".

Ministrul sud-african a mai precizat că noua bancă, pe care ţara sa îşi doreşte să o găzduiască, va avea un capital de pornire de 50 de miliarde de dolari, respectiv 10 miliarde de fiecare stat, detaliile acordului urmând să fie făcute publice în a doua zi a summit-ului, pe 27 martie.

Totodată, pe agenda de discuţii a grupului BRICS se regăseşte şi crearea unei agenţii de rating ca Moody's sau Standard & Poor's, "având scopul de a contribui la o evaluare mai obiectivă a pieţei, a companiilor naţionale şi a băncilor din grupul BRICS", se arată într-un raport supervizat de preşedintele rus, Vladimir Putin, privind rolul pe care îl joacă Rusia în BRICS.

De altfel, preşedintele rus nu este singurul care susţine înfiinţarea unei agenţii de rating, fostul secretar de stat al Indiei, G K Pillai, pledând în nenumărate rânduri pentru formarea unui astfel de organism care să fie o alternativă faţă de "planurile părtinitoare a unora din agenţiile de rating din Occident".

Totodată, în cadrul reuniunii de la Durban de ieri, guvernatorii băncilor centrale din China şi Brazilia au semnat un nou acord pentru a-şi folosi monedele naţionale în schimburile comerciale bilaterale care sunt aproximate la 30 de miliarde de dolari pe an.

Ministrul brazilian al dezvoltării, industriei şi comerţului, Fernando Pimentel, a adăugat că folosirea monedelor naţionale în schimburile comerciale are "rolul de a proteja exporturile de fluctuaţiile dolarului", conform surselor din presa internaţională.

Într-un discurs premergător întâlnirii de la Durban, Fernando Pimentel a avut şi câteva declaraţii cu privire la Fondul Monetar Internaţional şi nevoia de schimbare a unora din aspectele legate de structura organizaţiei: "Brazilia şi grupul BRICS ar trebui să aibă un rol mai puternic în cadrul FMI. Îi sfătuiesc pe liderii FMI să îşi modernizeze structura de guvernare".

Alte iniţiative de pe agenda summit-ului de la Durban privesc semnarea acordurile pentru dezvoltarea infrastructurii multilaterale şi cel pentru dezvoltare sustenabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

28 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9459
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9485
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.4065

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro