BVBCompaniile energetice au imprimat o mişcare ascendentă indicilor

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 iulie

Companiile energetice au imprimat o mişcare ascendentă indicilor

Tranzacţii de 63 milioane lei, peste cele din sesiunea anterioară

Creşterile consistente ale acţiunilor companiilor producătoare de energie au imprimat o mişcare ascendentă indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în şedinţa de ieri, într-un context general prielnic activelor riscante în pieţele internaţionale.

Indicele compozit BETPlus a avut un avans de 1,08%, la 1.847 de puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a avut un recul de 0,31%, până la 49.779 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 63,3 milioane de lei, peste cea din sesiunea anteriorară, când rulajul s-a ridicat la numai 28,6 milioane de lei, îndeosebi pe fondul câtorva tranzacţii derulate în piaţa "deals".

Ştefan Dumitru, cercetător-economist ce face parte din echipa TradeVille, ne-a transmis: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o dinamică pozitivă, similară cu cea din principalele burse europene. Indicele BET a crescut cu +1,14% faţă de şedinţa anterioară. Restul indicilor au variat între -0,46% pentru BETAero şi +2,46% în cazul BET-NG. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 17,1 milioane de euro, sub media zilnică de 21,26 milioane de euro, înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Vrancart (VNC), +3,85%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie pozitivă a zilei a fost înregistrată de acţiunile Romgaz (SNG), +3,05%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Electromagnetica (ELMA), cu -5,26%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o acţiunile societăţii TeraPlast (TRP), -3,52%, pe fondul unui volum peste cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 11,67 milioane de lei, titlurile SNP încheind ziua în creştere cu 2,99%, la preţul unitar de 0,516 lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea au coborât cu 0,4%, până la preţul de 1,972 de lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 8,85 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce s-au apreciat până la preţul de 47,3 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 2,38 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au avut un avans de 0,4%, la preţul de 1,998 lei, pe fondul unor schimburi de 1,72 milioane de lei.

Prin piaţa "deals" au fost derulate în total cinci schimburi.

Două dintre acestea, în valoare de 20,02 milioane de lei, au avut loc cu acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP), tranzacţiile fiind efectuate la preţul unitar de 0,45 lei, cu 8,35% sub referinţa din piaţa "regular".

Un alt schimb "deal" important a fost realizat cu acţiuni OMV Petrom. Transferul, în valoare de 5,86 milioane de lei, a fost derulat la preţul unitar de 0,4645 lei, cu 7,29% sub referinţă.

Alte tranzacţii negociate de dimensiuni mai mici au avut loc cu titluri ale BRD-Groupe Societe Generale (BRD) şi Prebet Aiud (PREB).

Indicele BET-XT, ce reuneşte cele mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a apreciat cu 1,1%, la 1.083 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Carbochim" (CBC): +14,69%

2. "Vrancart" (VNC): +3,85%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Negră" (EFO): +3,42%

4. "Rompetrol Well Services" (PTR): +3,17%

5. "Antibiotice" (ATB): +3,09%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electromagnetica" (ELMA): -5,26%

2. "TeraPlast" (TRP): -3,52%

3. "Romcab" (MCAB): -2,97%

4. "Sphera Franchise Group" (SFG): -1,87%

5. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -1,39%

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro