BVBCreşteri pe linie pentru indici, în ton cu aprecierile pieţelor internaţionale

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 martie

Creşteri pe linie pentru indici, în ton cu aprecierile pieţelor internaţionale

Acţiunile OMV Petrom - pe prima treaptă în topul lichidităţii

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-un climat general pozitiv în pieţele de acţiuni internaţionale.

Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai tranzacţionate 20 de titluri ale bursei noaste, a avut un avans de 1,36%, la 12.422 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al findurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 1,54%, până la 2.338 de puncte.

În Europa, indicele Stoxx 600 avea o creştere de 1,55%, la ora 18:30, în timp ce peste Atlantic, indicii afişau avansuri consistente, în prima parte a şedinţei bursiere. Evoluţia apare după zile de scăderi, provocate de turbulenţele din pieţe apărute în contextul colapsului Silicon Valley Bank. În Statele Unite, inflaţia pentru luna februarie a venit în linie cu aşteptările, respectiv o creştere lunară a Indicelui Preţurilor de Consum de 0,4% şi de 6% în dinamică anuală.

La Bucureşti, indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 1,35%, până la 1.080 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 336,6 milioane de lei, datorită înregistrării în sistemul bursier a ultimei oferte derulate de Fondul Proprietatea, în valoare de aproape 291 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul său zilnic: "Indicii au recuperat o parte din scăderile înregistrate ieri (n.r. alaltăieri) şi au închis şedinţa pe plus. Creşterile au fost cuprinse între 0,24% pentru BETAeRO şi 1,64% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 68,35 milioane euro, cea mai mare lichiditate din acest an. Fondul Proprietatea (FP) a asigurat 86% din rulajul zilnic în urma tranzacţiilor din oferta de cumpărare de acţiuni (...). Din indicele BET, topul creşterilor a fost format din: Electrica (EL), 3,46%, Transport Trade Services (TTS), 3,17% şi Alro (ALR), 2,88%. Aquila (AQ) şi Digi Communications (DIGI) au avut cele mai mari corecţii, ambele societăţi înregistrând scăderi de 0,3% ale cotaţiei bursiere".

În piaţa "regular", clasamentul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 10,8 milioane de lei, titlurile SNP încheind ziua în creştere cu 1,95%, la preţul de 0,4965 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 0,11%, până la preţul de 45,45 lei, pe fondul unor tranzacţii de 6,9 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au stagnat, la preţul de 2,15 lei, în condiţiile unui rulaj de 4,4 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au crescut cu 2,4%, la preţul de 19,6 lei, pe fondul unor schimburi de trei milione de lei.

Prin piaţa "deals" au fost realizate, în total, trei tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 1,7 milioane de lei, a fost derulată cu acţiunile Prebet (PREB), schimbul fiind efectuat la preţul unitar de 1,84 lei, cu 2,22% peste referinţa din piaţa "regular". Au mai fost realizate două tranzacţii, în valoare de sub un milioan de lei, cu acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4).

Indicele compozit BETPlus a avut un avans de 1,31%, la 1854 de puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,73%, până la 51.265 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Prebet" (PREB): +4,44%

2. "Erste Group Bank" (EBS): +3,82%

3. "Compa" (CMP): +3,64%

4. "Altur" (ALT): +3,48%

5. "Electrica" (EL): +3,46%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): -5,71%

2. "Romcab" (MCAB): -3,62%

3. "Oil Terminal" (OIL): -1,84%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -1,75%

5. "Rompetrol Well Services" (PTR): -1,69%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Inflatie = taxa ilegala,

    indicator de maxima precizie a economiei 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro