BVB ŞI RASDAQ: CELE MAI MARI SCHIMBURI DE LA ÎNCEPUTUL LUNII IULIEDeal-urile din 15 minute, 90% din rulaj

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 august 2014

Deal-urile din 15 minute, 90% din rulaj

Mai multe deal-uri cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD) şi Romgaz (SNG) au generat luni, în decurs de 15 minute, aproape 90% din rulajul pentru întreaga zi a pieţei, care a închis în stagnare faţă de şedinţa de vineri.

Lichiditatea pieţei a ajuns la 117,3 milioane de lei (26,7 milioane de euro) pe ansamblul zilei, maximul începând din data de 9 iulie, însă rulajul a fost generat în proporţie covârşitoare de transferurile de tip deal. Fără aceste tranzacţii efectuate în urma negocierii directe dintre investitori, lichiditatea pieţei s-ar fi situat la circa 13 milioane de lei, sub media perioadei.

Astfel, şase pachete de acţiuni Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale şi Romgaz, în valoare de 103,6 milioane de lei (23,6 milioane de euro), au fost transferate în decurs de 15 minute. La aproape trei ore după această serie, a fost tranzacţionat un al doilea pachet de acţiuni BRD, tot prin negociere directă, dar cu valoare mai redusă, de uşor sub 900.000 de lei.

Cele şase deal-uri reprezintă cel mai probabil ajustări de portofolii între societăţi de investiţii aparţinând aceleiaşi familii de fonduri, afirmă brokerii, potrivit Mediafax.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au închis şedinţa aproape neschimbat faţă de finalul zilei de vineri. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

În sectorul companiilor din energie, indicele BET NG a scăzut cu 0,1%, în timp ce BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,5%.

Mai mult de jumătate din suma totală a transferurilor de tip deal a fost generată de două tranzacţii cu acţiuni Fondul Proprietatea, însumând 58,37 milioane de lei (13,3 milioane de euro). Cele 75,94 milioane de acţiuni transferate luni prin cele două deal-uri reprezintă 0,56% din capitalul Fondului.

Primul pachet de titluri Fondul Proprietatea a fost transferat la cotaţia de 0,87 lei, aceeaşi din închiderea şedinţei de vineri, la un preţ total de 14,7 milioane de lei (3,3 milioane de euro), în timp ce al doilea pachet a fost tranzacţionat pentru 43,7 milioane de lei (9,94 milioane de euro), preţul pe acţiune fiind de 0,7395 lei, cu 15% sub închiderea de vineri.

Un alt deal semnificativ a fost derulat cu acţiuni ale OMV Petrom, la acelaşi preţ din închiderea şedinţei de vineri. Investitorii au transferat acţiuni în valoare de 26,53 milioane de lei (6 milioane de euro) ale companiei de petrol şi gaze.

Alte trei deal-uri au depăşit, în total, 20 de milioane de lei. Dintre acestea, cel mai mare a fost un transfer cu acţiuni Banca Transilvania, în valoare de 8,65 milioane de lei (2 milioane de euro), la un preţ cu 0,56% sub cotaţia de referinţă de la finalul şedinţei de vineri.

Dintre cele şase transferuri deal din prima parte a zilei, doar cel cu acţiuni BRD a fost realizat la un preţ peste cel de vineri. Tranzacţia deal cu acţiuni ale băncii s-a ridicat la 5,94 milioane de lei (1,35 milioane de euro), în timp ce preţul a fost mai mare cu 2,1%. Cel mai mic deal, de 4,1 milioane de lei (900.000 de euro), a fost derulat cu acţiuni ale Romgaz (SNG), la un preţ cu 0,4% mai mic decât cel la care a terminat şedinţa precedentă.

Toate cele şase deal-uri au avut loc începând de la ora 11:34 şi până la 11:48, iar valoarea acestora a ridicat spectaculos lichiditatea pieţei.

Un al şaptelea deal, cu acţiuni BRD în valoare de 880.000 de lei, s-a derulat la ora 14:30, la un preţ cu 1,9% peste cel de vineri.

În piaţa principală, acţiunile Electrica (EL) au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 3,76 milioane de lei, în timp ce acţiunile au crescut cu 0,3%.

Titlurile Fondul Proprietatea au scăzut cu 0,3% şi au tras în jos piaţa, pe un rulaj de 1,6 milioane de lei, fără a fi luate în calcul transferurile deal.

Transferuri mai ridicate pe parcursul zilei au consemnat şi titlurile Nuclearelectrica (SNN), cu 1,36 milioane de lei în piaţa principală. Acţiunile companiei care operează centrala nucleară de la Cernavodă au scăzut cu 1,2%.

Dintre cele cinci acţiuni importante vizate de deal-uri, doar BRD a închis ziua în creştere, cu 2,2%, pe o lichiditate de 145.000 de lei. Astfel, acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 0,8%, pe schimburi cu acţiuni în piaţa principală de 250.000 de lei, iar Romgaz şi Banca Transilvania au stagnat după tranzacţii în valoare de 662.000 de lei, respectiv 262.000 de lei.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,2%, iar BET BK a avansat cu 0,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb