BVB şi RASDAQIon Milea, "Muntenia Global Invest": "Investitorii nehotărâţi determină lichiditatea redusă"

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "Investitorii nehotărâţi determină lichiditatea redusă"

Plus de 7,34% pentru "Transelectrica" 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 32,1 milioane lei (aproximativ 7,2 milioane euro), din care 7,16% au reprezentat "deal"-uri cu SIF5 Oltenia (875.000 lei), Banca Transilvania (582.000 lei), BRD (570.000 lei) şi Nuclearelectrica (270.000 lei).

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a declarat: "Lichiditatea scăzută de pe BVB din această perioadă este cauzată de nehotărârea investitorilor. Aceştia nu pot estima, în perioada aceasta, evoluţia pieţei, de aici şi tranzacţiile puţine pe care le vedem pe bursă".

Domnia sa este de părere că, în luna aprilie, este posibil să vedem o lichiditate mai mare pe piaţă.

"Acum, investitorii aşteaptă afişarea rezultatelor financiare pe trimestrul I ale societăţilor, şi Adunările Generale ce vor urma", a concluzionat Ion Milea.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, este de părere că ziua de ieri induce o stare de optimism în rândul investitorilor, pentru că lichiditatea a crescut în comparaţie cu zilele trecute. "Mă aştept ca, pe acest sfârşit de săptămână, lichiditatea pe bursă să fie cel puţin la nivelul de astăzi (n.r ieri)", ne-a spus domnia sa, care apreciază că volumele mai ridicate de ieri s-au datorat ştirilor cu privire la dividende.

Indicii bursieri au închis şedinţa pe plus

Indicii bursieri au reuşit să închidă şedinţa de tranzacţionare pe «verde». Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 1,10%, ajungând la 6.317,11 puncte, iar indicele BET-NG a crescut cu 1,08%, până la 650,28 puncte.

De asemenea, indicii extinşi BET-BK şi BET-XT s-au apreciat, primul cu 1,26% până la 1.189,40 puncte, iar al doilea cu 0,92%, până la 576,87 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,02%, ajungând la 28.843,23 puncte.

SIF4 Muntenia a înregistrat miercuri o scădere de 0,60%, fiind singurul dintre SIF-uri care a închis pe minus.

În schimb, SIF1 Banat - Crişana s-a apreciat cu 0,71%, iar SIF2 Moldova a urcat cu 0,39%. De asemenea, SIF3 Transilvania a crescut cu 1,44%, iar SIF5 Oltenia a urcat cu 0,46%.

Fondul Proprietatea, care ieri s-a apreciat cu 2,34%, a înregistrat ieri cel mai mare volum de tranzacţionare de pe BVB (18,38 milioane de acţiuni) şi, de asemenea, cea mai mare valoare de tranzacţionare (14,9 milioane lei).

În schimb, cea mai mare creştere de pe Bursă au înregistrat-o acţiunile companiei "Siretul Paşcani" (SRT), care s-au apreciat cu 12,5%, fiind urmate de titlurile "Transelectrica" (TEL) care au crescut cu 7,34%.

Conducerea "Transelectrica" propune acţionarilor un dividend brut per acţiune de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent. Suma totală care ar urma să fie distribuită este de 163.319.400 lei.

Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au crescut ieri cu 2,83%, până la 27,25 lei.

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii totale în valoare de 114.749 lei, aproximativ 25.700 euro.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS