Câteva consideraţii asupra cazului Foişor

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 12 aprilie

Cristian Pîrvulescu

Mult, prea mult fum pentru a mai vedea problema care stă în spatele cazului Foişor! Evoluţia de la fapte la scandal privind reflectarea acestora apare pe nesimţite şi este realizată în numele libertăţii de opinie pe care, cred unii, se bazează libertatea de exprimare. Dar libertatea de opinie este o mistificare fără accesul la informaţii factuale, dar mai ales fără ca faptele să fie examinate şi să facă subiectul unor discuţii. Care discuţii au sens, dacă presa este liberă, câtă vreme sunt făcute în vederea soluţionării unei dispute.

Despre libertatea de opinie în raport cu faptele este vorba şi în acest caz. Ca în multe altele! Pentru că libertatea de opinie nu conduce automat la libertatea de exprimare. Nu se poate exprima liber, orice, oricând şi oricum! Dacă se întâmplă aceasta, nu de libertate, ci de inversul acesteia, de manipulare este vorba.

Pentru a ne elibera de manipularea continuă trebuie să convocăm gândirea, sau cum îi spun unii astăzi, gândirea critică, altfel spus să încercăm să înţelegem ce (ni) se întâmplă. În acest exerciţiu de gândire sunt de analizat cel puţin patru paliere: faptele, contextul, conexiunea dintre fapte şi context şi teoria sau opinia pe baza căreia faptul este analizat sau prezentat publicului.

În primul rând, ceea ce trebuie discutat sunt faptele, iar nu comunicarea asupra lor. Obsesia comunicării este un semn manifest al eşecului democraţiei, căci democraţia nu poate fi comunicată, ci trebuie trăită efectiv. Democraţia nu poate fi trăită mediat, pe reţele sociale sau în faţa micilor ecrane, ci printr-un dialog în acelaşi timp interior şi cu ceilalţi. Dar aceşti ceilalţi nu sunt sau nu pot fi altceva decât egalii celui care se exprimă. Altfel, nu mai este comunicare, ci persuasiune, propagandă, deci o specie a gândiri totalitare care a infestat de cel puţin un secol conştiinţele şi de care acestea nu pot, nu vor sau nu ştiu să se elibereze.

Comunicarea, cel puţin aşa cum este prezentată ea astăzi, şi-a pierdut sensul originar, care era iniţial "a avea parte", apoi "a participa la ceva" ori "a fi în raport mutual cu altcineva", pentru a deveni sinonimă cu "a inocula","a revela","a trimite". Astăzi, a comunica înseamnă a transmite ceva, în particular a transmite o informaţie despre ceva şi nu a participa la ceva.

Nevoia de comunicare există doar într-o societate în care libertatea este doar o fantoşă pe care păpuşarii o mânuiesc după propria lor voinţă. Dar nici păpuşarii nu pot fi liberi, pentru că libertatea nu există decât în raport cu ceilalţi şi doar în măsura în care aceştia beneficiază de o libertate egală.

Deci, dacă libertatea nu poate fi bunul plac al unuia împotriva celorlalţi, atunci discuţia se va muta asupra relaţiei cu ceilalţi, relaţie pe care oamenii o stabilesc între ei în vederea convieţuirii. Iar libertatea presupune relaţionarea: nu poţi fi liber fiind singur, însingurat sau înstrăinat, ci doar în raport cu ceilalţi. Şi nu poţi fi liber decât dacă ceilalţi sunt în egală măsură liberi. Dacă oamenii sunt într-adevăr liberi, şi nu doar cred că sunt liberi, atunci ei pot să se exprime liber. Căci libertatea presupune în mod esenţial egalitatea între cei ce se re-găsesc împreună, adică renunţă la singurătatea şi singularitatea lor pentru a fi împreună. Iar cetatea - sau societatea, cum vreţi să-i spuneţi, este tocmai acel loc în care, vrând-nevrând, suntem, şi nu putem fi altfel, împreună.

Faptele, revenind asupra lor, sunt independente de libertatea noastră: ele doar există. Şi existând definesc o realitate care ne este exterioară şi pe care trebuie să o interpretăm: să o înţelegem. Deci efortul este unul spontan, căci prin simţurile şi raţiunea noastră, în mod imediat, percepem şi interpretăm faptele. Doar că atâta vreme cât sunt izolate, faptele nu au nicio semnificaţie: ele continuă să existe şi doar atât. Pentru a le interpreta trebuie să le interceptăm, să le punem în contextul nostru. Apoi, deşi uneori pare să fie automat, vom face conexiunea între context şi fapte, adică le vom elucida, le vom înţelege. Iar pentru a le înţelege trebuie să le integrăm în lumea noastră mentală, deci într-o opinie sau, şi mai bine, într-o teorie.

Or, aici, la întâlnirea faptelor cu lumea noastră mentală, se ciocnesc informaţiile facturale cu opiniile. Informaţia facturală este scurtă, pe cât de posibil clară şi în orice caz neexplicată. În acest punct o informaţie facturală devine o afirmaţie care poate fi, în urma analizei sale, dovedită ca adevărată sau falsă. Pentru ca faptele, sau informaţiile facturale să capete o semnificaţie, acestea sunt integrate într-o explicaţie, explicaţie care poate deveni, în anumite circumstanţe de gândire, o teorie.

În schimb, opiniile sunt expresii ale unor emoţii sau sentimente şi nu pot fi dovedite. În trecerea de la fapte la opinii intervine un proces mental de inventare şi inserare a faptelor într-un context mental prefabricat. Deşi coerent, în sensul în care elementele sale nu sunt contradictorii, acest univers mental este pur ficţional, în orice caz, faptele sunt integrate într-o poveste care le face să pară coerente chiar dacă - uneori tocmai pentru că - nu sunt reale. De aceea, unii se induc singuri în eroare, pe când alţii sunt în mod deliberat conduşi spre eroare de cei care le "comunică" povestea gata fabricată şi integrată în explicaţie.

Iar în cazul Foişor, faptele sunt simple: o epidemie de Covid-19 care a ajuns la vârful celui de-al treilea val, un mare număr de îmbolnăviri, un număr insuficient de paturi în spitale din Bucureşti şi un spital, Foişor, care nu tratează cazuri urgente, care are paturi utilate şi unde se pot trata cei ce nu pot fi internaţi în spitalele supraaglomerate şi care fără tratament vor muri. Şi în fiecare zi, chiar mor sute de oameni din cauza îmbolnăvirii cu Covid-19!

Opinia Cititorului ( 33 )

 1. unde ești tu doctor ciomu??! !... ca să tai 90% din acest articol... căci doar la coadă s-a spus despre problema foișor. (deși total aiurea).

  1. Ai citit. Nu ai inteles (mai) nimic. In loc sa cauti sa intelegi, poate chiar sa citesti despre subiect in alte surse, sa studiezi acel ceva ce nu il intelegi, nu, 90% din articol e o tampenie si, presupun ca bomboana de pe coliva ce cred ca te-a si amuzat scriind, restul e scris "aiurea".

   De ce nu ai tacut in tine?

   Ce te-a indemnat sa scrii? 

   Cele mai multe decese înregistrate în februarie 2021 au avut drept cauză boli ale aparatului circulator şi respirator, pe locul trei fiind tumorile, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică zice Agerpres.

   Astia au fost dresati sa comenteze doar despre cei care mor cu covid asociat. Pentru restul nu au voie sa zica nimic. Bine ca aburelile autorului nu sunt tiparite. Se supara hartia.

   Iar tu draga Gheo, de ce nu ai tacut in tine? Cine te-a indemnat sa scrii?  

  "Pentru că libertatea de opinie nu conduce automat la libertatea de exprimare. Nu se poate exprima liber, orice, oricând şi oricum!"

  Fara comentarii! La ce sa te aștepți la un propagandist pur sânge? 

  ... in gandirea sa, omul se izoleaza de lume ... paradoxal, tot prin gandire, omul se poate reuni cu lumea ... opiniile anti isi extrag, de cele mai multe ori, premisa din sentimente ori emotii (din subiect - subiectiv) ... atunci cand faptele lumii (obiective) ii sunt straine, ascunse ori ilogice ... inabusirea sentimentului de libertate naste raspunsuri emotiv/instinctive de aparare si/sau revolta ... restrangerea libertatilor, cumulata cu disimularea faptelor agita cetatea ... propaganda nu este decat un mijloc pentru un scop ... comportamentul politicianist din ultimul an sugereaza un scop nedeclarat ... ori pur si simplu neintelegerea scopului ...

  1. Limbaj de lemn gen Ion Iliescu. Propagandism in forma pură. Ceaușescu, dacă ar mai trăi, ar rămâne mut să citească așa joc de cuvinte de emanație intelectuală. Asa intelectuali versați numa Coreea de Nord mai are.

   ... se intampla sa fiu in acord cu anumite aspecte punctate de autor ... convingerile sale politice ii apartin si le respect ... este dreptul sau, dupa cum si dumneavoastra aveti acest drept ... nu stiu cum se traieste prin coreea de nord, poate dumneavoastra sunteti ceva mai familiarizat ...

   Totuși, dacă era acolo la spital și unii bătrâni nu trebuia evacuat. Bătrânii au prioritate așa este mereu. De ce să vină alții când poate să rămână astfel. Eu de exemplu nu aș pleca. Am avut Covid dar nici nu m-am dus. Asta nu înseamnă că nu trebuia să fie acolo un pat deja pentru mine. Dacă veneam și nu era cine răspunde domnule ziarist?

   Ma-ta, domnule bou.

   Tu citesti ce scrii? Si daca citesti, intelegi?

   Nu esti nici necajit, nici pensionar!

   Esti doar un postac nenorocit! Si prost! 

  Cata logoree sau mai bine spus cat "fum" in articolul asta ca sa ascunda focul care mistuie prin spitale si prin sufletele oamenilor...Interesant cum prin comparatie la incidentul cu cheflii de la "Colectiv" nu mai era vorba de "fum" ci de "artificii" securiste care sa scoata lumea in strada si sa dea jos un guven ales democratic la vot

  Revenind la subiect, la astia "da dreapta" totul se face "noaptea ca hotii": 

  -se fura voturile noaptea ca hotii 

  -se arunca oamenii din spitale noaptea ca hotii

  Daca l-ar fi citit pe Jerome K Jerome ar fi inteles si ei ca " O viata de om nu valoreaza nimic...si totusi NIMIC nu valoreaza cat O VIATA DE OM"...nici chiar (sau mai ales) toate vaccinurile din lume 

  "Pentru a ne elibera de manipularea continuă trebuie să convocăm gândirea"

  convoc sa mai scrie un articol in care sa ne "demistifice" " informaţii facturale" si alti termeni "inoculati" .... " adică le vom elucida, le vom înţelege." sa le " integrăm în lumea noastră mentală" si apoi sa ne exprimam "opinia" , "teoria " sa nu se mai ciocnesca "informaţiile facturale cu opiniile" si "informaţiile facturale să capete o semnificaţie" pt ca " Informaţia facturală este scurtă, pe cât de posibil clară şi în orice caz neexplicată " 

  " Deşi coerent, în sensul în care elementele sale nu sunt contradictorii, acest univers mental este pur ficţional" mai ales cand termenii nu sunt definiti nicaieri si avem impresia ca intelegem "faptele" sa le putem factura trusturilor prestand articole si informatii factuale,.(factual :Care se referă la fapte. 2 Care prezintă numai faptele (fără a le interpreta)). cineva e luat la misto dar nu am inceput eu. 

  1. Da, corectam, multumesc!

   Multumesc si eu ! va solicit sa stergeti opinia5 .

   Multumesc .

   Cu respect 

   Nu e vina ziarului Bursa, e vina celui care a scris asa ceva.. si care cauta sa para mai doct decat este in fapt.

   Uite cine vorbeste!

  Da,am inteles mesajul(cel privind strict cazul Foisor),asa ca propun ca toate spitalele sa se transforme in spitale care trateaza bolnavii covid.Ce spitale non-covid,ce circuite?Mai exista alte boli in afara de covid?Avem vreo trei mii si ceva de cazuri si e mare problemă,mare,cand aveam 11 mii de cazuri pe zi parca nu se mai facea atata tam-tam!Eu nu sunt nici de acord cu cei care protesteaza in strada(niste inconstienti)dar nici cu cei care exagereaza(niste manipulatori fiindca tot vorbeam despre manipulare)!Dar mai dăi in colo ca sunt prea de tot!Daca trimiti pe cineva la spital ii face doua teste RT-PCR pt.covid-19.Daca ies negative pa si pusi,nu-i internează,doar in situatia in care au vreun accident vascular cerebral.

  1. PS.daca tot vorbim de fapte,cati oameni mor strict de covid?

  nimic nou , aceleasi mesaje de loialitate si afectiune pentru globalistii sorosisti . " in primul rand ce trebuie discutat sint faptele " ? pai batranii scosi in frig ( noaptea cand este mai frig , nu ziua ) dupa operatie , nu sint fapte ?

  Tehnica lu Parvulescu de a exprima in cuvinte alambicate: "Nu e corect ceea ce vezi, e corect ce iti spunem noi ca se vede!" de de tip stalinist. Aia, daca voiau sa induca o idee, in stil ideologic, propagandistic, mergeau cu minciuna si cu constructia alambicata in cuvinte fara fond, pana in panzele albe...

  Cam asa e si cu articolul asta.. argumentatia indoielinica, propagandistica, frizeaza atat logica cat si ridicolul 

  O apreciere rationala a autorului este folosita de persone dezlantuite pentru a eroda si mai mult starea de disperare indusa populatiei si lichelismul politicienilor care in momente tragice se gandesc in primul rand la imagine si cum pot sa-si anihileze adversarii,

  Oameni buni , nu va pierdeti vremea cu aranjorul asta sofisticat de Pirvulescu, el e omul de propaganda al lui Iohanis si a gastii penelisto-userista...ati uitat cum a organizat dezbaterea lui Werner, inainte de alegerile prezidentiale...cu jurnalisti presel ectati si cu intrebari neincomode, cu raspunsuri memorate anterior.

  Azi s-a bagat si el in seama cu acest articol...cum zice romanul: s-a bagat ca musca in curul calului !!! 

  Pana la "covid" credeam ca am ajuns sa "vad" toata mizeria si prostia speciei umane, cu precadere la nivel national relevata cu perseverenta de cateva personaje , promovate cu tupeu , pe criterii de lipsa de competente si moralitate.

  Toata imbecilitatea posibila si suficenta "auto spalatilor" pe creier atoate stiutori si cunoscatori, plini de ura viscerala fata de cine ii contrazice sau nu ii aproba servil si pe de alta parte penibilul manipularilor , culmea ...de mare succes ... 

  Recunosc ca m-am inselat amarnic, e suficient sa deschid acum un site sau ziarul si ... 

  1.Succesele extraordinare pe care le traim zi de zi...si moartea ca statistica chioara!!! 

  2.Miloane de morti pe glob si covidul nu exista, e conspiratie ca..mortii au fost rapusi de boli cardiace , se minte domnule .. 

  Pai virusul asta te face varza in interior ca de aia mori domnule...te "ajuta " RAPID sa faci un stop cardio-respirator sau unul cerebral sau altceva doamna..de aia mori, EVIDENT..  

  2.Masca simbol al opresiunii , etc.  

  -daca iti pasa de un bunic sau o bunica atunci , tu stii ca nu exista virusul asta, fii tare scuipa fara masca langa ei sa le arati ca ii iubesti. 

  -poate nu stiai, dar unii o poarta de zeci de ani inainte de covid , stii unde , vezi Japonia -si asta DUPA ce s-a treminat cu poluarea la ei...Apropo vezi si ce fac ei acuma , cu virusul asta care nu exista... 

  Trepanatii si postacii vocali care musca manipulati sau din obisnuinta traditionala NU sunt deranjati de activitatea "stralucita" a unor demnitarii si politicienii , indiferent de pozitionare , putere-opozitie , decat daca sunt de la "ceilalti" ! Si cand te gandesti ca romanii sunt (scuze ERAU) un popor primitor (sa vezi ce replici inteligente primesc!!!). 

  Daca nu sunteti de acord cu modul si regulile prin care se abordeaza stoparea virusului este ok. Evident se poate mult mai bine . 

  Propuneti la greu solutii , nu doar injuraturi.Nu le asculta nimeni? Dar ati incercat macar o data sa faceti ceva -nu cu parul sau in strada? 

  Nu sunteti de acord cu vaccinurile si efectele lor , mai ales cu cele secundare, este dreptul oricarei persoane sa procedeze in consecinta.. 

  Dar  

  1. Respectatii pe ceilalti si dreptul lor la opinie si actiune, si mai cititi niscavai literatura de specialitate in domeniu la care va referiti, nu doar bloguri si postari a unor "experti" in tot ce vrei si nu vrei, numai in medicina nu! 

  Si dati acatiste sa nu vi se intample voua sau celor dragi, ca sa nu umpleti spitalele sufocate de cei care "mimeaza" boala asa din ambitie doar ca sa va contrazica, rugati-va unde stiti sa nu apara o mutatie care sa nu tina cont de .... 

  2.Nu va aliniati in spatele unei idioate sau unui imbecil care face valuri din lipsa de neuroni si respect fata de viata altora si care nu ii acepta schizofreniile electorale si setea de parvenire .Cretinoizi fara scrupule care vor sa sa fie ei deasupra si restul sa faca sluj , avem destui, sa nu le mai crestem numarul ... 

  3."Cine poate mai mult poate si mai putin " , deci ganditi cu creierul personal nu cu lozincile altora daca se poate... 

  Multumesc anticipat pentru injuraturile traditionale ce urmeaza, doar este clar: vrem o tara ca afara..

  Multe "succesuri"! 

  1. Si alti bolnavi au dreptul la viata nu numai bolnavii de covid.Infectii virale au mai fost,sunt si vor fi in veacul vecilor.Amin!

   Da stimabile, "expertii" tai sunt aia care spuneau:

   - In Ianuarie 2020 ne spuneau ca nu e nimic in Wuhan si interzicerea zborurilor din China este un atac rasist 

   -apoi a venit trio-ul tataru, cercel, arafat sa ne spuna ca, COVID-ul "se ascunde perfid in praful de pe drum" :-) 

   -Apoi ca virusul dispare vara la caldura :-) 

   -Sa purtam una apoi doua masti...urmeaza si a treia, "puse una peste alta" vorba lui Eminescu :-) 

   -Sa ne spalam din 5 in 5 minute pe maini :-) 

   -sa dam afara din spitale oamenii care sufera de alte afectiuni, "noaptea ca hotii" 

   -sa ignoram decesele cauzate de vacinurile "facute pe genunchi" pentru ca nu-i asa mortii de azi nu conteaza, contau numai cei de la "Colectiv" 

   -efectul vaccinului este "maxim" 6 luni: "The Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccine is 91.3% effective up to 6 months after the second dose and 100% effective against severe disease as defined by the US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 

   -au disparut restul bolilor, nu mai moare nimeni de raceala sau moarte naturala toti sunt de COVID 

   -Si nici macar nu sunt lasate familiile sa-si ingroape crestineste rudele decedate 

   -rata de deces datorita COVID este 0,2 % si in special datorita comorbiditatilor nu COVID-ului in sine 

   Dar pentru a masca incompetenta (cresterea datoriei externe cu 55 miliarde euro in doi ani) si "agenda ascunsa" de a vinde tara la straini o tineti de dimineata pana seara cu COVID-ul. In anul cu cele mai mari "investitii si impumuturi" (sic) nu s-a facut un km de autostrada, din locul intai la productia de porumb si floarea soarelui am cazut pe doi, alimentele si utilitatile au explodat, gazul Romanesc este exportat, padurile taiate de austrieci dar impaduririle se fac pe banii statului adica pe banii mei. Invatamantul a ajun s o batjocura, nu se mai merge la scoala, nu se mai dau examene, toti sunt cu diplome universitare si nu au dat un examen in viata lor... 

   PS: Cei care refuza sa se vaccineze sunt tocmai cei care "gandesc cu creierul personal" (sic) adica au citit si s-au documentat nu au asteptat sa vii tu sa le spui ce sa inteleaga. Vrei sa te vaccinezi, nu te opreste nimeni, de ce reciproca nu este valabila? Nu am COVID, de ce trebuie sa ma vaccinez?  

   Iar ai aparut, inseamna ca te platesc aia bine. Apreciez colectia de epitete pe care le debitezi. Evident ca daca ti-ar spune tie careva ca esti cretin auto-spalat vei considera ca este jignire. Cred ca esti victima propagandei de anul trecut, au aratat aia oameni care cad din picioare si izolete si te-au 'facut' si pe tine si pe mullti alti mutanti. Pe voi va deranjeaza cel mai tare ca ati facut (degeaba) vaccin ca oile si se spune ca va puteti imbolnavi de la aia rai care nu s-au vaccinat. Adica de ce sa fiti doar voi prosti. Mai nashpa pentru voi este ca astia va vor pune si la alte prosteli, alte vaccinuri, pampersi la popo, 3 masti pe mufa plus ce alte nazbatii le vor mai trece prin cap.

   Gagiul e trepanat, nu numai ca nu tine minte dar nici nu accepta argumente.

   QED

   Sunt 100% pentru libertatea de exprimare, cu 1 singura conditie sa fie in limitele bunului simt si cat de cat logica... 

   1.Nu am mai postat pana acum aici . 

   2.Opinia mea umila este ca daca ai ceva de spus -si nu ai informatii referitor la cine faci referire -spui ceva despre ce a spus nu la ce crezi-consideri tu ca este sau a fost. Altfel esti un biet imbecil...plin de ura proletara care refulezi dupa ce familia sau prietenii -adevarati- ti-au atras atentia ca esti janic. 

   Daca asta esti , evident asa ramai. 

   3.Evident ca ii consider spalati pe creier si imbecili pe cei care nu stiu despre ce vorbesc dar dau din gura _exemplu covid nu exista. 

   Trebuie sa fii un mare idiot sa spui asta , daca te regasesti in aceasta categorie asta esti. 

   4.La ora actuala vaccinurile existente sunt in curs de TESTARE pe noi. 

   Evident ca este mai bine sa faci un vaccin, daca socializezi, evident DA! Si obligatoriu. 

   Daca nu atunci am rezerve.  

   5.S-a demonstrat cu succes ca postacii imbecili sunt prezenti la datorie pentru diurna sau din prostie...hahaha. 

   Sunt trist ,evident nu e nici o surpriza , ca sunt atat de multi trepanati care dau din gura si personal nu am decat regretul ca exista aici si acum..ca altfel e plin pamantul de ei... 

   Este foarte greu sa gandesti si sa comunici , inca o data s-a demonstrat asta. 

   Apropo , pentru cine nu are necesar sa fie de acord cu toti imbecilii ca sa dea bine , este reconfortant sa spuna adevarul depre: vox populi =vox dei ca asta e numai in electorale! After devine box ...pentru sarmanii imbecili care chiar cred asta...Buna dimineata!!!! 

   Deci cum spunea un clasic in viata : Noroc bun! 

   PS

   Nu mai transpirati voiniceste pe tastatura cu raspunsuri inutile ...Nu revin. 

   gratis

   nici macar nu ati ghicit pe unde sunt ca varsta si loc  

   1.din generatia "noua" dar nu cretin manipulat si atoate stiutor ca alti prieteni care cred ca totul li se cuvine pentru ca s-au nascut , pentru ca din nefericire am primit educatie ..

   2.Ardealul ii fruntea . 

   Nu revin - bine faci

   Ardealul ii fruntea - trepanat 

   sa faci un vaccin, daca socializezi, evident DA! Si obligatoriu - pentru cretini.  

   spalati pe creier si imbecili pe cei care nu stiu despre ce vorbesc dar dau din gura - corecta auto-caracterizarea.

   altfel esti un biet imbecil...plin de ura proletara care refulezi - corectm asa esti tu 

   Sicer imi este rusine ca ai cetatenie romana . 

   Ce poti ai demonstrat .... 

   PS 

   Imi cer scuze fata de ceilalti cititorii de aici dar cu asemenea "exemplare" de euglena viridis e necesar microscopul , fie si pentru a identifica urmele raposatului atom cerebral pe care l-a avut vremelnic in posesie.. 

   numai de bine 

   Degeaba te-ai vaccinat. Ai grija ca vor astia sa scoata iar izoletele, cauta sa te ascunzi. Tine-te de cuvant si lasa-ne.

  Vorbe si iar vorbe .Totul merge conform planului.Diabolicul Dan Barna foloseste cu succes sacul de box numit Vlad Voiculescu. Este sacul de box perfect prin nivelul de inteligenta si empatie in coroborare cu interesele .

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9183
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1388
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7564
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.8930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro