Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

Ce alegem de fapt

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Despre locale este vorba, desigur. Odată pusă întrebarea, răspunsurile se aliniază, fără să producă cine ştie ce înghesuială. Personalităţi, persoane cu notorietate publică, persoane cu sprijin politic, partide politice care au pe buletinul de vot în afară de siglă şi un nume de persoană, saltimbanci de obor sau momîi.

Personalităţile sunt şi ele, oameni! Doar că, de-a lungul vieţii, au fost atît de absorbite de activităţile lor profesionale, încît au ajuns la performanţe inaccesibile "omului obişnuit". Artişti, savanţi, inventatori, oameni de afaceri etc fiecare a marcat trecerea peste o limită a domeniului său, pentru a se afirma şi a fi recunoscut. E clar, din categoria aceasta nu vom vedea niciodată pe nimeni intrînd în competiţia pentru un scaun de primar. Nu s-a văzut şi nici nu o să se vadă. Nu doar la noi, peste tot pe unde "bîntuie" democraţia reprezentativă, oamenii aceştia vor să fie cunoscuţi şi recunoscuţi pentru ceea ce au făcut excepţional în zona lor de activităţi, nu pentru cîştigarea unui îndoielnic concurs de voturi adunate într-o urnă.

Există exemple remarcabile şi ele par să se înmulţească, de persoane care au dobîndit un grad ridicat de notorietate publică, mai ales prin domeniile media şi care au făcut, apoi, saltul în politică. Au intrat în competiţie pentru funcţii publice şi le-au cîştigat. Ronald Reagan şi Arnold Schwarzenegger sunt nume care vin imediat în minte. Lista e însă mult mai lungă şi aproape fără excepţie toate "vechile democraţii" au produs, măcar din cînd în cînd, asemenea exemplare. La noi, actualul primar al Bucureştilor este o bună ilustrare pentru această categorie. De altfel, punerea pe lista de candidaţi a unor persoane de ridicată notorietate publică este una dintre soluţiile preferate ale aşa zişilor "specialişti" în strategii electorale, convinşi "dincolo de orice îndoială raţională" că procentele din sondajele de opinie, care măsoară de fapt notorietate şi prea puţin altceva, se vor materializa automat în voturile de la urnă. Uneori se mai întîmplă, de cele mai multe ori, nu!

Persoane cu sprijin politic care ajung să cîştige alegeri, reprezintă un fel de soluţie mediană. La noi, Victor Ciorbea şi Traian Băsesccu sunt în această categorie. Este adevărat, au venit în competiţie şi cu ceva zestre de notorietate personală, dar combinaţia care i-a împins spre victoria electorală a fost sudura realizată cu un anume partid politic, cu o anume identitate ideologică. Fie ea şi doar asumată sau mimată, nu neapărat împărtăşită ca un crez personal. R. Giuliani cînd a cîştigat primăria New York-ului sau J. Chirac, cînd a cîştigat primăria Parisului sunt exemple remarcabile ale acestui tip de soluţie.

Partidele politice se consideră şi sunt de fapt în competiţie la orice fel de alegeri. Nici un succes nu este de lepădat, nici o înfrîngere nu rămîne fără costuri şi consecinţe. De aceea, mai ales în situaţii de criză, cînd victoria este mai necesară ca aerul, cînd este "singura soluţie", competiţia electorală se transformă într-o înfruntare a maşinăriilor de partid. Un fel de "Transformer: războiul giganţilor". În aceste situaţii, partidul alege un soldat fruntaş din rîndurile sale şi îl trimite în prima linie, iar el, soldatul model al partidului îşi face datoria şi luptă pînă la ultima picătură de energie pentru Partid şi pentru victoria sa în alegeri. Cu armele pe care le are, dar mai ales cu artileria grea din poziţiile de susţinere asigurate de frontul partidului. Modelul de inspiraţie totalitară este specific încă unor partide de stînga chiar şi din inima democraţiilor occidentale.

Saltimbancii de obor sunt cel mai adesea oameni obişnuiţi care au însă un important deficit de personaliate pe care încearcă să îl acopere prin "expunerea în public" şi eventualul cîştigul de notorietate care rezultă de aici. Fie ea şi notorietatea unui moment, cel în care îşi expun în faţa cîtorva gură cască "nemaivăzutul" lor număr de circ. Nu există alegeri de la care categoria aceasta să lipsească. Uitaţi-vă în jos pe buletinele de vot şi o să vedeţi aproape întotdeauna tot felul de nume ale unor inşi care nu au aproape nimic de a face cu politică, de care nu a auzit mai nimeni, niciodată. Genul candidatului care a avut în total trei voturi şi odată ajuns acasă îl ia nevasta la trei păzeşte cu făcăleţul: Nenorocitule, de cînd ai şi o amantă!!!

În sfîrşit, momîile sunt candidaţi care reprezintă cercuri de interese şi de putere obscure, care nu se exprimă prin partide sau prin competiţia politică la lumina zilei. Sunt puse în cursă, cel mai adesea nu pentru a cîştiga alegerile, ci pentru a muta cîteva procente de vot dintr-o categoria anume, pentru a bloca sau împiedica puţin cursa unui favorit, sau dimpotrivă, pentru a-i deschide calea, pentru a împiedica masarea voturilor în tabăra adversă. Este aşa zisa stratagemă a iepurilor sau a sateliţilor.

Cam, asta-i tot. Rămîne să decideţi dumneavoastră profilul electoral al candidaţilor pe care îi aveţi în faţă şi între care va trebui să alegeţi. Ca de obicei, realitatea este mai complicată decît teoria. Unii candidaţi sunt în acelaşi timp reprezentanţii a două sau chiar trei dintre categoriile prezentate mai sus, ceea ce sugerează, subtil, faptul că sus zisei realităţi politice nu-i prea place diversificarea, diferenţierea multiplă, competiţia multi-orizont. Este motivul pentru care, aşa cum se vede deja, alegerile de la Bucureşti au fost "bipolarizate" iar candidaţii şi-au asumat culori politice specifice, în speranţa că vor beneficia de efortul electoral decisiv, al maşinăriilor de partid.

Opinia Cititorului ( 14 )

 1. Eu prefer un artist sau inventator, cercetator, cu putere de creatie, de imaginatie si coloana vertebrala. Daca nu exista asa ceva la mine la locale, nu ma duc la vot..unde exista si riscul infectarii. Era mai bine sa se fi organizat alegerile online sau prin corespondenta,, ar fi fost un prim pas spre democratia participativa...asa ca o aleg pe Lucky!

  1. Trăim cel de-a treilea razboi mondial !!!

   E un război împotriva Omului. 

   Un război care a fost îndelung pregătit și care nu a început de ieri, de azi. 

   Este războiul din care, cei care l-au pornit nu au cum să iasă decât învingători, pentru că acum se folosesc de cea mai puternică armă: frica, și nu orice fel de spaimă, ci, cea mai mare dintre toate. 

   Frica viscerală de moarte! 

   Este lovitura de grație, bomba atomică. 

   Și asta vine după ce ani în șir, stăpânii au pregătit intens terenul, l-au slăbănogit. 

   Prin toate etapele războiului prin care ne-au purtat si ne poartă urmăresc dezumanizarea, alienarea omului, îmbolnăvirea lui trupească și spirituală. 

   De zeci de ani ne dau să mâncăm hrană plină de otravă și nu zice omul nici pâs. 

   Merge în hipermarket, umple căruțul cu vârf și după aia moare de cancer, diabet, boli cardiovasculare. 

   Ne-au exploatat stăpânii noștri toate slăbiciunile si defectele, comoditatea, lenea si au îndreptat arma tehnologiei ( care e minunată, dar numai in anumite conditii si scopuri!) împotriva noastră. 

   I-au făcut pe oameni sclavii tehnologiei. 

   Nu-și mai mișcă nimeni fundul la ghișeu să-și achite facturile, plătește comod, online, din fotoliu (de acasă), nu mai merge după țoale în magazine, cumpără online (de acasă), mâncarea se comandă online (de acasa), operațiunile bancare se pot face online (de acasă). 

   Exercițiu fizic, ioc!  

   Lipsa de mișcare merge de minune cu mâncarea otrăvită. 

   Ce brodeală, nu-i așa, că, după ce au insistat să ne obișnuim să facem totul "de acasă", pentru că e mai comod, e spre "binele" nostru, nu-i așa, ne-au cerut într-o zi, să rămânem toți în case? 

   Ne-au făcut sclavii telefoanelor mobile, ale aplicațiilor, suntem controlați si supravegheați și-n fund, non-stop. 

   Și nici măcar nu au dus luptă cu noi. 

   Nu ni s-a părut suspect, n-am văzut nimic rău în asta. 

   Dimpotrivă, ne-a plăcut. 

   Ne-am înghesuit să cumpărăm cele mai trendy-flendy telefoane, tabletele, gadgeturi. 

   Bate omul din palme, ca maimuța: " iote, ce aplicație mișto, îmi arată unde sunt gurile de canal fără capac, să nu cad în ele!" 

   De ce să-și folosească omul vederea? 

   Aplicațiile văd mai bine. 

   Aplicatiile gândesc pentru om. 

   Stăpânii gândesc pentru om. 

   "Ai mai mult timp la dispoziție să citești, să te plimbi, să faci altceva ce-ți place, să-ți dezvolți latura spirituală, lasă tehnologia să te ajute", i-au șoptit suav stăpânii în urechea omului, ca șarpele in urechea Evei. 

   Iar omul a "mușcat". 

   Și s-a îndobitocit, nici vorbă de evoluție!  

   E cea mai cruntă involuție. 

   S-a alienat, nu mai e în stare sa citească trei rânduri, fără să-și piardă răbdarea. 

   S-a îndepărtat de alți oameni, a devenit egoist, trăiește în bula lui, în care e mulțumit că are telefon deștept. 

   Acum, de când au pretextul ideal (pandemia), cu atât mai mult stăpânii continuă planul de online-izare, digitalizare. 

   In Basarabia ( nu, nu e Republica Modolva, e un teritoriu smuls din România!) tocmai au pus la punct o platformă online de învățare, cum nici țări cu pretenții n-au. 

   Cine e în spatele platformei? 

   Cum cine, moșul ăla de zic unii că e "doar un ungur urât si inofensiv", Soroș! 

   El a sponsorizat tot proiectul. 

   Știti cum sunt numiți copiii în cărțile noastre moderne, de pedagogie? 

   Nativi digitali!!!  

   La noi aici, pe plaiuri mioritice, stăpânii nu sunt mulțumiți că ne-au pus botnite nouă si copiilor nostri peste 5 ani si ca ne bagă la pușcăria medicală. 

   Digi 24 (aplauze!) ne informează că niște cercetători din America, în urma studiilor efectuate, au declarat pentru CNN (aplauze!) că micuții sub 5 ani au de 100 de ori mai mult virus în organism decat restul copiilor și că sunt principalii vectori de transmitere a bolii in comunitățile lor. 

   Unde "bate" Digi cu știrea asta? 

   Ne spune tot Digi. 

   Să ne luăm adio de la grădinița în condiții normale și, bineînțeles, să nu uităm sa purtăm mască și să dăm astfel exemplu copiilor sub 5 ani, care văzându-ne pe noi, adulții, vor purta si ei. 

   Copiii sub 5 ani, purtând mască și izolați de alți copii! 

   Privați de interacțiunea cu cei de vârsta lor! 

   Nativii digitali (roboții) cum îi numește cartea de pedagogie, vor face grădiniță online. 

   Si ce vor învăța? 

   Mare minune dacă nu despre ideologia de gen! 

   O altă armă inventată de stăpâni și folosită în cel de-al treilea război mondial. 

   Copii purtând măști, fără posibilitatea de a intra în contact direct cu alți copii, stând cu ochii în laptopuri si tablete, de unde vine...educația. 

   Educația bazată pe ideologia de gen, asa cum vrea Iohannis, ca nu degeaba a sesizat CCR-ul. 

   Un domn-doamnă povestea pentru o revistă cum își lipește organele genitale cu scotch, fiindcă nu suportă să i se vadă prin pantaloni. 

   Probabil, povești de-astea vrea Iohannis să li se spună copiilor. 

   Acești copii vor deveni orice, numai oameni, nu! 

   Cine să-i apere? 

   Părinții care au încetat demult să mai gândească si ascultă orbește ordinele stăpânilor, ordine care țin de domeniul patologiei? 

   Repetarea în mod excesiv a unor gesturi si comportamente se numeste tulburare sau sindrom obsesiv-compulsiv. 

   In cazul ăsta obsesia pe care ne-au băgat-o în cap este boala. 

   Suntem obsedați de coronavirus.

   Iar compulsia (generată de frica de boală) se manifestă prin dezinfectatul de o mie de ori pe zi a suprafetelor, purtatul măștii, vara, la 40 de grade, în aer liber, privitul secundă de secundă la stirile catastrofale difuzate la teve si altele asemenea. 

   Subit a scazut numarul de cazuri de covid, acum in preajma alegerilor, ca sa creasca dupa!

  Să conduci o mașină ai nevoie de niște analize, să ști teoria, practica iar ca primar dacă ai luat Bac-ul e bine, de preferat ăl sub cinci, tre' să îți expui visele ce vei face dacă și parcă se vor întâlni vreodată ca bugetar-Liberal?

  1. Incredibil – Guvernul PNL vrea să închidă de tot BANCA DE GENE cu semințe de plante românești de la Buzău. Cică este inutilă!!!

   Motivul invocat: cică reprezentanții universităților și ai Academiei Române nu au făcut între timp acțiuni din care să reiasă că este necesară. În concluzie, banca de gene de la Buzău este inutilă, pentru că mai avem una la Suceava.

   Motivul real: Banca de Gene a fost creată de PSD. Prin urmare, că e bună, că e rea, ea trebuie să dispară. 

   Pentru orice om sănătos la cap, căruia îi funcționează mintea cât de cât, este limpede că, pentru securitatea alimentară a României, ar fi necesar să avem chiar TREI bănci de gene în țară, pentru ca, în caz de calamitate, un Al Treilea Război Mondial sau cine știe ce altă criză globală, să nu rămânem descoperiți și dependenți de exterior. 

   Să fii atât de iresponsabil și să pui revanșa politică mai presus de interesul național, este de neacceptat!

   Cu ce vă deranjează, domnule Oros, existența a două Bănci de Gene în România? Nu vă duce mintea să realizați că, strategic, este mai bine pentru țară să existe chiar trei, nu două, și în niciun caz una singură? 

   Ți se face greață! 

   Incompetența și iresponsabilitatea politicienilor români este proverbială. Ea poate oricând să fie asociată cu trădarea interesului național pentru că, de 30 de ani, cei care ne-au condus (indiferent de partidul parlamentar din care fac parte) au trădat adeseori interesul României, din toate pozițiile.

   Și cum știm deja că PNL = PSD, adică aceeași mizerie, 

  Un tânăr este intervievat:

  -Sunteți democrat? 

  -Da, pentru că străbunicul meu a fost democrat, bunicul democrat, tatăl meu democrat. 

  -Dacă străbunicul tău ar fi fost hoț de cai, bunicul tău hoț de cai, tatăl tău hoț de cai, tu tot hoț de cai ai fi ales să fii?

  - Nu, aș fi liberal! 

  1. Suntem conştienţi că indivizi asemănători în concepţii şi decizii, se găsesc instalaţi la butoanele conducerii statelor, care urmăresc să construiască, la ordinele iniţiaţilor masoni ai mafiei globaliste, cu mici excepţii, acelaşi tip de societate umană.

   Un lagăr, o colonie penitenciară de dimensiuni statale, în care poporul naiv, îndobitocit este supus prin manipulări continue, lansate cu precizie, conform unui plan bine stabilit şi dirijat de minţile întunecate ale păpuşarilor şi transmise slugilor leviatanului, unei stări permanente de teroare, frică dezumanizantă şi autoclaustrare, de acceptare a nefirescului, a apostaziei, abjurării, caracteristice regimurilor dictatoriale, totalitare, ca lucruri fireşti şi de bun-simţ. 

   Vor apare noile generații de tineri ignoranți, incompetenți și complexați, cu capacități reduse de relaționare umană normală, ușor de manipulat, pentru a deveni sclavi exemplari ai noii ordini mondiale.

   Ce ne rămâne de făcut? 

   Să ne aducem ca roade pe noi înșine, zidirea cea mai de preț și cea mai firească a lui Dumnezeu, să redăm chipului „chipul”, să ne cunoaștem valoarea, să ne cinstim prototipul, să înțelegem puterea tainei și din ce pricină a murit Hristos. Să ne facem asemenea lui Hristos, pentru că și Hristos S-a făcut asemenea nouă, să ne facem pentru Acesta dumnezei, deoarece și Acela S-a făcut pentru noi om; a primit ceea ce era de nimic, ca să ne dea lucrul cel mai bun, a sărăcit ca noi să ne îmbogățim cu sărăcia Lui, a luat chip de rob, ca să ne desfătăm de libertate, ca să ne înălțăm. A răbdat ispite, ca noi să biruim, a răbdat necinste, ca noi să ne înălțăm, a murit ca să ne mântuiască, S-a înălțat din mormânt, ca să ne tragă spre Sine, pentru că păcatul a făcut din noi stârvuri

  Votul "contra", in prezent, este motorul principal al intentiei de vot, cel putin in Bucuresti. Daca cel receptat ca reprezentantul "contra" are si calitati, percepute macar subliminal, este castigator. In opinia mea, toti candidatii care se supun unui tipar din cele enuntate in editorial conteaza in masura in care iau din voturile PRO sau iau din voturile CONTRA!

  1. corect!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

26 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1224
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5473
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3888
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.3262

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie