CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 IUNIESalt de 16% pentru Bitcoin

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Salt de 16% pentru Bitcoin

Cotaţia criptovalutei Bitcoin a marcat un salt de 16,11%, în intervalul 11 - 18 iunie, într-o mişcare de continuare a tendinţei ascendente pe care cea mai importantă monedă digitală din lume a început să o dezvolte din luna aprilie a acestui an, după ce, la finalul lui 2018, preţul criptomonedei testase un minim de circa 3.250 de dolari, conform datelor prezentate de investing.com, care replică preţurile exchange-ului Bitfinex.

În plus, în intervalul menţionat, cotaţia Bitcon a depăşit pragul de 9.000 de dolari, nivel pe care preţul criptovalutei nu l-a mai atins din luna mai a anului trecut.

Experţii şi analiştii din piaţă asociază creşterea puternică a preţului Bitcoin din ultimele zile cu mai mulţi factori, cel mai important fiind intrarea reţelei de socializare Facebook în zona criptomonedelor, potrivit site-ului de specialitate coindesk.com.

Practic, Facebook s-a asociat cu alte 27 de organizaţii din toată lumea pentru înfiinţarea asociaţiei non-profit Libra şi crearea unei monede virtuale noi numită tot Libra, conform unui anunţ postat de Mark Zuckerberg pe reţeaua sa de socializare, informează news.ro.

Moneda are la bază tehnologia blockchain, iar planul este de a fi lansată în 2020.

Libra este considerat un mijloc de a conecta persoanele care nu au acces la platformele bancare tradiţionale şi, cu aproape 2,4 miliarde de utilizatori care folosesc Facebook în fiecare lună, Libra ar putea schimba regulile jocului în ceea ce priveşte transferurile de bani şi plăţile.

Pe lângă eforturile reţelei de socializare, multe alte companii vor construi propriile servicii utilizând Libra, de la companii de plăţi precum Mastercard, PayPal, PayU, Stripe şi Visa şi servicii populare cum sunt Booking, eBay, Farfetch, Lyft, Spotify şi Uber, la organizaţii non-profit care au o activitate importantă pentru incluziunea financiară, ca Kiva, Mercy Corps şi Women's World Banking, şi companii din spaţiul criptomonedelor, ca Anchorage, Coinbase, Xapo şi Bison Trails.

Conform coindesk.com, mulţi analişti consideră că proiectul va ajuta publicul să conştientizeze opţiunea unei monede private, care nu este controlată de bănci, ceea ce va conduce la adopţia mai rapidă pe scară largă atât a Bitcoin cât şi a altor criptomonede.

Un alt element ce are potenţialul de a explica creşterea cotaţiei Bitcoin în intervalul analizat este dat de faptul că Binance.com, cel mai mare exchange de criptomonede din lume după volumul de tranzacţionare, şi-a actualizat, în data de 14 iunie, termenii de utilizare a serviciilor pe care le oferă, pentru a exclude toţi utilizatorii din Statele Unite.

Potrivit coindesk.com, anunţul a declanşat o vânzare puternică a propriului token Binance Coin (BNB) şi, conform analistul Alex Kruger, probabil investitorii şi-au mutat fondurile din BNB în Bitcoin, ceea ce a condus la creşterea preţului criptomonedei din weekend-ul trecut.

De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia Bitcoin a urcat cu circa 150%.

Ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 9.150 de dolari, potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 162,43 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Trecând la activele tradiţionale, titlurile Teraplast (TRP) au marcat o creştere de 9,19%, în raport cu moneda euro, în perioada 11 - 18 iunie, reprezentând acţiunile cu cea mai bună rentabilitate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul menţionat.

Pe poziţia a doua în acest top se află titlurile Purcari Wineries (WINE), a căror cotaţie a urcat cu 9,09%, în intervalul 11 - 18 iunie, podiumul acestui clasament fiind completat de acţiunile Şantierul Naval Orşova (SNO) cu un avans de 8,12%.

Cu un avans de 0,21%, în intervalul 11 - 18 iunie, indicele BET-FI reprezintă singurul coş de acţiuni dintre cei analizaţi a cărui cotaţie s-a apreciat, în perioada menţionată.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au urcat cu 3,78%, în intervalul 11 - 18 iunie, fiind titlurile cu cea mai mare creştere din cadrul indicelui financiar.

În plus, dintre cele cinci SIF-uri, titlurile societăţii de investiţii financiare cu sediul în Bacău au cea mai mare importanţă, de 19,52%, doar Fondul Proprietatea (FP) având o pondere mai mare în BET-FI.

Indicele BET, ce include în structura sa cele mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat un recul de 1,28%, în perioada 11 - 18 iunie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile WINE, a căror pondere în principalul coş de acţiuni al pieţei este de 0,79%.

Indicelui BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri tranzacţionate la bursa noastră, a scăzut cu 0,92%, în perioada avută în vedere.

Titlurile TRP a căror importanţă în coşul de acţiuni este de numai 0,4%, reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins.

Topul fondurilor de investiţii, din perioada 7 - 14 iunie, este condus de titlurile FDI Omninvest, ce au raportat o creştere de 1,17%.

Unităţile fondului FDI Napoca au avut un plus de 1,05%, în timp ce titlurile Certinvest BET-FI Index s-au apreciat cu 0,85%.

Cotaţia aurului a urcat cu 2,91%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,4%, în intervalul 11 - 18 iunie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,01%.

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConferinţa PPTT 'Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei'
Cabinet de avocatTMPS