Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 AUGUSTIAR Braşov -- printre performerii de la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

IAR Braşov -- printre performerii de la BVB

Profit de aproape 36 milioane de lei, în primul semestru al anului curent, cu 15% mai mare decât cel obţinut în întregul an 2018  

Randament total de 48% pentru acţiunea IARV, de la începutul lui 2019

Impulsionate de rezultatele financiare publicate de companie pentru primele şase luni ale anului curent, acţiunile producătorului de elicoptere IAR Braşov (IARV), ce au cunoscut un avans de 13,32%, în intervalul 12 - 19 august, au urcat pe treapta a doua în topul titlurilor cu cele mai mari randamente de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Practic, pentru prima jumătate a anului curent, IAR Braşov a obţinut un profit net de 35,96 milioane de lei, de circa trei ori şi jumătate mai mare decât cel raportat pentru primele şase luni ale anului trecut, şi cu 15,3% peste cel realizat în întregul an 2018.

A fost îndeosebi rezultatul creşterii veniturilor din exploatare cu 60,79%, până la 211,58 milioane de lei, dinamică mai accelerată decât cea a cheltuielilor din exploatare care s-au majorat cu 48%, la 176,33 milioane de lei, în timp ce din activitatea financiară, IAR a obţinut un profit net de 3,74 milioane de lei, de peste patru ori şi jumătate mai mare faţă de cel raportat pentru primele şase luni ale anului trecut.

Piaţa a reacţionat şi, în data de 16 august, când compania a remis către BVB raportul semestrial, cotaţia IARV a urcat cu 9,68%, pe fondul unui rulaj de 53.817 titluri, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 1.820 de unităţi, iar în şedinţa următoare, din 19 august, preţul acţiunii s-a apreciat cu 3,92%, la 10,6 lei, în contextul unui volum de 33.714 de acţiuni.

De menţionat că, performanţa acţiunilor IARV apare în condiţiile în care, titlurile producătorului de elicoptere au o lichiditate redusă în comparaţie cu cea a acţiunilor companiilor importante din indicele BET, ceea ce favorizează oscilaţii mari ale cotaţiei.

De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia IARV s-a apreciat cu 39,84%, iar luând în calcul şi dividendul de 0,63 lei/titlu acordat de companie în acest an, randamentul total al acţiunilor IAR Braşov în 2019 se ridică la 48,15%.

Acţionarul principal al companiei aeronautice este Statul Român, care, prin Ministerul Economiei, are o participaţie de 64,89% din capitalul social.

La ultima cotaţie a titlurilor IARV din data de 19 august, valoarea de piaţă a emitentului la BVB se ridică la 200,11 milioane de lei.

Clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul 12 - 19 august, este condus de acţiunile Socep (SOCP), a căror cotaţie s-a apreciat cu 16,29%, în raport cu moneda euro, podiumul aces-tei ierarhii fiind completat de titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au marcat un avans de 4,15%, în aceeaşi perioadă de raportare.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,34%, în intervalul 12 - 19 august, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noastre, a înregistrat un recul de 0,4%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie în perioada avută în vedere a fost bifată de titlurile SNN.

Ponderea acţiunilor producătorului de energie în indicele BET este de 1,89%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa titlurilor SNN este de 1,86%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o scădere de 0,73%, în intervalul 12 - 19 august.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4), ce au marcat o creştere de 1,21%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul indicelui financiar, în perioada menţionată.

Ponderea titlurilor SIF4 în indicele BET-FI este de 7,3%.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 9 - 16 august, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, ce au raportat o creştere de 1,25%.

Unităţile fondului FDI Monolith au avut un plus de 0,65%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile ERSTE Bond Flexible Romania EUR, care au avut un randament de 0,3%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,3%, în perioda 12 - 19 august, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,04%, în acelaşi interval de raportare.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,01%, în perioada de raportare menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 3%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 10.800 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 193,06 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS