CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 DECEMBRIECu tot cu dezastrul de miercuri, acţiunile Ropharma urcă cu 2,89%

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 decembrie 2018

Cu tot cu dezastrul de miercuri, acţiunile Ropharma urcă cu 2,89%

Marcând o creştere de 2,89%, în raport cu moneda euro, în intervalul 12 - 19 decembrie, titlurile Ropharma (RPH) reprezintă acţiunile cu cel mai bun randament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în contextul deprecierilor uriaşe înregistrate în şedinţa de miercuri, 19 decembrie.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 12 - 19 decembrie, cotaţia RPH s-a tranzacţionat între o apreciere de 3,5%, avută în şedinţa din 18 decembrie pe fondul unui rulaj redus, de numai 7.800 de acţiuni, şi o depreciere de doar 1,35%, avută în şedinţa de miercuri, 19 decembrie, când volumul tranzacţionat cu titlurile emitentului a fost de doar 28.260 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 422.446 de unităţi.

Totodată, în şedinţa din 17 decembrie, preţul acţiunii lanţului farmaceutic a crescut cu 0,7%, pe fondul unui rulaj de 2.523.062 de titluri, acesta fiind cel mai mare volum cu acţiuni RPH de la sfârşitul anului 2014 încoace, în timp ce în restul şedinţelor din intervalul menţionat, cotaţia emitentului a stagnat.

Din punct de vedere tehnic, acţiunile companiei se află pe un trend ascendent pe termen mediu şi scurt, cotaţia RPH tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente folosite, îndeosebi, pentru identificarea trendului unui activ financiar listat) de 20 şi 50 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp pe graficul zilnic.

Totuşi, pe termen lung, cotaţia dis­tribuitorului de medicamente se situează pe o tendinţă descendentă, acţiunea RPH tranzacţionându-se sub media mobilă simplă de 200 de zile.

De la începutul anului şi până în prezent, titlurile Ropharma au înregis­trat o depreciere de 21,11%, în raport cu moneda unică europeană.

De menţionat că, în prezent, emitentul derulează un program de răs­cumpărare de acţiuni proprii, aprobat în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 26 aprilie. La acea vreme, lanţul farmaceutic a aprobat un program de răscumpărare pentru maximul de 10% din capitalul social al companiei, în scopul alocării titlurilor angajaţilor şi conducerii societăţii.

Lanţul farmaceutic controlat de omul de afaceri Mihai Miron a realizat, la nivel de grup, pentru primele nouă luni ale acestui an, venituri totale din exploatare de 402,62 milioane lei, în creştere cu circa 11% faţă de cele realizate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, pentru primele nouă luni ale lui 2018, compania a raportat o pierdere netă de 0,56 milioane de lei, în urcare cu circa 13% faţă de pierderea raportată la finalul primelor nouă luni ale anului trecut.

Ropharma are o capitalizare de piaţă la BVB de circa 149,3 milioane de lei.

Pe locurile doi şi trei în clasamentul rentabilităţilor de la BVB se află titlurile Compa (CMP) şi Zentiva (SCD), care au raportat o creştere marginală de 0,07%, în raport cu moneda euro, în perioada analizată.

Indicele BET, referinţa pieţei noas­tre de capital, a înregistrat, în perioada avută în vedere, un picaj de 12,69%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la bursa noastră, s-a depreciat cu 12%, toţi emitenţii din cadrul acestor două coşuri de acţiuni înregistrând scăderi ale cotaţiei. Cea mai mică scădere din cadrul indicelui BET a fost avută de titlurile Medlife (M), care au suferit o retragere de doar 1,77%, în raport cu moneda unică. În şedinţa de marţi, titlurile emitentului au înregistrat un picaj de 7,27%.

Titlurile CMP reprezintă acţiunile cu cel mai bun comportament din cadrul indicelui extins BET-XT. Miercuri, 19 decembrie, acţiunile emitentului s-au prăbuşit cu 9,67%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat, în perioada 12 - 19 decembrie, cea mai mică scădere din rândul celor trei analizaţi, deprecierea acestui coş de acţiuni fiind de 5,83%.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie a scăzut cu doar 2,07%, în raport cu moneda europeană.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 11 - 18 decembrie, este condus de titlurile FDI Star Focus, care au raportat o creştere de 1,91%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Monolith, cu un avans de 0,58%, în timp ce titlurile BT Index Austria ATX, care s-au apreciat cu 0,36%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,35%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 12 - 19 decembrie, cu 0,07%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,11%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 7,49%, în intervalul 12 - 19 decembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona puţin pes­te nivelul de 4.000 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de puţin peste 71 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro