CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 MAISocep urcă pe prima poziţie în topul aprecierilor BVB

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Socep urcă pe prima poziţie în topul aprecierilor BVB

Acţiunile operatorului portuar Socep Constanţa (SOCP) au urcat cu 12,21%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână de tranzacţionare (intervalul 16 - 23 mai), situându-se pe prima poziţie în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Parcursul acţiunii SOCP se datorează, în principal, şedinţelor din 21 şi 23 mai, zile în care acţiunile emitentului au marcat creşteri de 5,1%, respectiv 6,06%, volumele de tranzacţionare pe aceste titluri în zilele menţionate fiind cu mult cele obişnuite. De menţionat şi faptul că preţul SOCP s-a tranzacţionat în doar patru şedinţe de tranzacţionare.

Creşterea de 5,1% din 21 mai, apărută pe fondul unui rulaj de 2.185.781 de titluri, a avut loc în condiţiile în care preşedintele Consiliului de Supraveghere (CS) Niculae Duşu a vândut un pachet de 2 milioane de acţiuni ale emitentului, reprezentând 0,63% din capitalul social, la un preţ de 0,348 lei/titlu, cu mult peste preţul de deschidere din respectiva şedinţă, de 0,322 lei.

Atât acest pachet, cât şi alte 159.786 de titluri au fost achiziţionate de vicepreşedintele CS Ion Duşu la preţuri cuprinse între 0,33 lei/unitate şi 0,348 lei/unitate.

Totodată, în şedinţa din 23 mai, rulajul cu titlurile SOCP s-a ridicat la 184.776 de acţiuni, peste media ultimelor 20 de zile anterioare.

În primele trei luni din acest an, societatea a înregistrat un profit net de 3,55 milioane de lei, în scădere cu 21,73% faţă de cel din T1 2018, în condiţiile în care veniturile totale au scăzut cu 12,47% până la 18,94 milioane de lei, iar cheltuielile totale cu 9,65% până la 14,72 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a societăţii la BVB este de 120,2 milioane de lei.

Grupul DD Constanţa deţine 32,37% din companie, în timp ce producătorul de BCA CELCO controlează 24,64% din acţiunile societăţii, iar acţionarul Samara Stere are 11,58%.

Pe poziţia a doua a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră se situează acţiunile Medlife (M), cu un avans de 8,81%, în timp ce titlurile Purcari Wineries (WINE) completează podiumul rentabilităţilor de la BVB, cu o creştere de 7,61%, în intervalul 16 - 23 mai.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 1,22%, în intervalul menţionat, în timp ce indicele BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a cunoscut un recul de 1,08%, în perioada menţionată.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile M.

Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,3%, în perioada 16 - 23 mai, cea mai bună evoluţie din cadrul său fiind marcată de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), ce au avut un avans de 1%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 15 - 22 mai, este condus de titlurile Fortuna Classic, ce au raportat o creştere de 1,69%.

Podiumul rentabilităţilor fondurilor de investiţii este completat de OTP Expert, cu un plus de 1,34%, în timp ce titlurile FDI Audas Piscator au marcat un avans de 1,09%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,76%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 16 - 23 mai, cu 0,03%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o creştere de 0,06%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 0,03%, în intervalul 16 - 23 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 16:45, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 7.900 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de 141,51 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS