CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 - 24 MAITitlurile Medlife urcă pe poziţia secundă în topul randamentelor BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Titlurile Medlife urcă pe poziţia secundă în topul randamentelor BVB

Marcând o creştere de 3,71%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 17 - 24 mai, acţiunile Medlife (M) reprezintă titlurile cu a doua cea mai bună evoluţie din rândul emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată, caracterizată de altfel de un parcurs negativ la nivelul indicilor principali.

Este o evoluţie ce apare în contextul în care, în intervalul 17 - 22 mai, prestatorul de servicii medicale şi-a răscumpărat, prin tranzacţii efectuate în zilele de 17, 20 şi 22 mai, 11.426 acţiuni, la preţuri din piaţă cuprinse între 29 lei/titlu şi 30 lei/titlu. În acest context, cotaţia titlului M s-a tranzacţionat în creştere în patru din cele şase şedinţe cuprinse în perioada menţionată, iar în alte două preţul unităţii emitentului nu a înregistrat vreo creştere sau scădere.

Practic, cotaţia M a fluctuat între o creştere de 1,74%, avută în şedinţa din 17 mai, pe fondul unui volum de 12.420 de acţiuni din care 5.000 sunt acţiuni proprii achiziţionate din piaţă, şi un avans de 2,74%, afişat la finalul zilei bursiere din data de 20 mai, când rulajul cu M a fost de doar 1.448 de titluri, 1.436 din acestea fiind acţiuni răscumpărate de emitent.

Totodată, în şedinţa din 22 mai, când Medlife a achiziţionat alte 4.990 de titluri la un preţ mediu de 30 lei/acţiune, rulajul cu titluri M a urcat până la 33.982 de unităţi, al doilea cel mai mare volum tranzacţionat din ultimele trei luni.

Achiziţiile efectuate fac parte din programul de răscumpărare de acţiuni iniţiat de emitent în 9 noiembrie 2018 şi aprobat de către acţionari prin hotărârea din adunarea extraordinară din 8 octombrie 2018, operaţiune de piaţă ce prevede achiziţia a maximum 868.000 de acţiuni proprii, echivalentul a 3,9% din capitalul social, pe o perioadă maximă de 18 luni, la preţuri cuprinse între 10 şi 50 de lei.

"Acţiunile dobândite în cadrul programului urmează să fie oferite foştilor sau actualilor membri ai conducerii sau foştilor sau actualilor angajaţi ai unora dintre filialele societăţii în schimbul acţiunilor/părţilor sociale deţinute de aceştia în respectivele filiale ale societăţii", arată compania.

La finalul primelor trei luni ale anului curent, Medlife a raportat o pierdere de 1,05 milioane de lei, faţă de un profit de 0,6 milioane de lei în primul trimestru din 2018, în condiţiile în care compania şi-a adâncit pierderile financiare cu 170,1%, de la 2,5 milioane de lei în primele trei luni ale lui 2018, la 6,75 milioane de lei la finalul lunii martie 2019, în principal ca urmare a creşterii pierderilor nete din cursul valutar.

Veniturile operaţionale s-au ridicat, la finalul lunii martie a acestui an, la 113,47 milioane de lei, în creştere cu 8,7% faţă de cele obţinute în aceeaşi perioadă a anului 2018, în timp ce cheltuielile operaţionale au urcat într-o dinamică mai redusă, de 6,7%, până la suma de 107,61 milioane de lei.

Valoarea activelor totale a urcat cu 20%, la finalul primului trimestru al anului, faţă de cea înregistrată la data de 31 ianuarie 2018, până la 593,9 milioane de lei, cea mai mare parte fiind dată de cele imobilizate, în sumă de 433,8 milioane de lei, în creştere cu 28,1%, comparativ cu finalul anului trecut.

Datoriile totale se situau, la 31 martie 2019, la 440,64 milioane de lei, cu 28,4% peste cele înregistrate la finalul 2018, cele pe termen lung, în sumă de 286,86 milioane de lei, fiind în creştere cu 29,9%, pentru perioada de raportare menţionată.

La finele lunii decembrie a anului trecut, Mihail şi Nicolae Marcu deţineau 31,76% din prestatorul de servicii medicale în timp ce Mihaela Cristescu, mama fraţilor Marcu, avea 14,04% din MedLife.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB se ridică la circa 686,49 milioane de lei.

Pe prima poziţie în clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în intervalul 17 - 24 mai, s-au clasat acţiunile Purcari Wineries (WINE), care au înregistrat o creştere de 4,45%, în raport cu moneda euro, în timp ce pe locul al treilea al acestui top au urcat titlurile Biofarm (BIO), care au raportat un avans de 2,5%.

Indicele BET, care include cele mai lichide şaisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a consemnat o retragere de 0,4%, faţă de moneda unică europeană, în intervalul 17 - 24 mai, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni, s-a depreciat cu 0,45%, în aceeaşi perioadă.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile WINE.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a marcat cea mai accentuată scădere, de 0,88%, în intervalul 17 - 24 mai, titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat 0,35%, având cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 16 - 23 mai, este condus de titlurile Fortuna Classic, care au urcat cu 2,75%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Expert, cu o creştere de 0,76%, în timp ce titlurile FDI Patria Stock, care s-au apreciat cu 0,51%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,47%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat marginal cu 0,02%, în intervalul 17 - 24 mai.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,05%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a marcat un salt de 10,68%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:45, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.779 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 155,71 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria Bank
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS