CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 - 28 MAIBET - cel mai rentabil indice, dintre cei analizaţi

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

BET - cel mai rentabil indice, dintre cei analizaţi

Impulsionat îndeosebi de creşterile celor două societăţi bancare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicele BET a bifat un avans de 4,29%, în intervalul 21 - 28 mai, cea mai bună evoluţie dintre toate coşurile de acţiuni analizate, pentru perioada avută în vedere.

Practic, cel mai important aport la ascensiunea indicelui aparţine Băncii Transilvania (TLV), a cărei cotaţie a urcat cu 6,64%, în intervalul 21 - 28 mai, în condiţiile în care acţiunile băncii din Cluj au cea mai însemnată pondere în BET, de 20,45%.

Pentru perioada menţionată, cea mai mare creştere a preţului acţiunii TLV s-a consemnat în data de 28 mai, când cotaţia instituţiei de credit a urcat cu 3,64%, pe fondul unui volum de 13,03 milioane de titluri, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 3,28 milioane de unităţi, în condiţiile în care, în acea zi, s-au consemnat creşteri generalizate ale preţurilor acţiunilor de la BVB, acompaniate de volume consistente.

Potrivit analiştilor, o posibilă explicaţie pentru avansul cotaţiilor ţine de perspectiva modificării OUG 114 din decembrie 2018, ca urmare a rezultatului alegerilor europarlamentare şi a referendumului pe justiţie de duminică 26 mai.

Totuşi, cotaţia TLV a cunoscut aprecieri importante şi în şedinţele din 27 şi 24 mai, când preţul acţiunii instituţiei bancare a urcat cu 2,09% şi 2,13%, de asemenea pe fondul unor rulaje peste media ultimei luni.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care s-au apreciat cu 4,81%, în intervalul avut în vedere, reprezintă titlurile cu cea de-a doua creştere din BET, în perioada 21 - 28 mai.

Ca şi în cazul TLV, cea mai mare creştere a cotaţiei BRD, de 2,71%, a fost consemnată în data de 28 mai, pe fonul unui rulaj cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare.

Ponderea acţiunilor BRD în indicele BET este de 8,76%.

Indicele BET-XT, ce cuprinde cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a cunoscut un avans de 3,59%, tot titlurile aceloraşi două bănci având cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP) s-a apreciat cu 0,6%, în intervalul 21 - 28 mai.

Din componenţa sa, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie a urcat cu 1,3%, în perioada menţionată.

Ponderea titlurilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 18,32%.

Topul randamentelor titlurilor de la BVB, în intervalul 21 - 28 mai, este condus tot de acţiunile TLV şi BRD, podiumul randamentelor bursei noastre fiind completat de acţiunile IAR Braşov (IARV), a căror cotaţie s-a apreciat cu 3,64%.

Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 20 - 27 mai, se află titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 1,7%.

Unităţile fondului de investiţii Certinvest BET Index au avut un plus de 1,63%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX s-au apreciat cu 1,44%.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,17%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,02%, în intervalul 21 - 28 mai.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce randamentul depozitelor în lei a fost de 0,05%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 9,8%, în intervalul 21 - 28 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:30, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 8.650 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 153,68 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS