CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 FEBRUARIE - 28 FEBRUARIEBanca Transilvania, printre cele mai performante acţiuni ale bursei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 2 martie 2018

Banca Transilvania, printre cele mai performante acţiuni ale bursei

Simion Tihon, Prime Transaction: "Scăderea cotaţiei TLV din a doua parte a anului 2017 nu a fost fundamentată"

"Rezultatele bune raportate de societatea bancară reprezintă catalizatorul aşteptărilor pozitive legate de distribuirea de acţiuni gratuite şi dividende", potrivit domnului Tihon

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au crescut cu 3,79%, în raport cu moneda euro, urcând pe prima poziţie în topul creşterilor din indicii BET şi BET-XT, în ultima săptămână (intervalul 21 februarie - 28 februarie).

Totodată, de la începutul anului, cotaţia TLV s-a apreciat cu circa 15%.

Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, plasează evoluţia acţiunilor societăţii bancare din ultima perioadă într-un context general.

Domnia sa ne-a declarat: "Titlurile Banca Transilvania au avut o evoluţie foarte bună în primele două luni ale acestui an. Efectul de bază a contat destul de mult, acţiunile TLV încheind anul 2017 într-o zonă de minim.

Practic, scăderea din a doua parte a anului trecut nu a fost fundamentată, iar acest lucru s-a văzut atât în rezultatele financiare preliminare (n.r. pentru 2017), cât şi în evoluţia preţului de tranzacţionare (n.r. din 2018). Apoi, rezultatele bune raportate de societatea bancară au devenit catalizatorul aşteptărilor pozitive legate de distribuirea de acţiuni gratuite şi dividende".

În ultima săptămână, cotaţia TLV a oscilat între o creştere de 1,88%, pe data de 27 februarie, în contextul unui volum de 11,2 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa trei milioane de unităţi şi două şedinţe de tranzacţionare în care preţul a stagnat, pe 21 şi 22 februarie, în aceste cazuri volumul fiind mult mai redus.

Totodată, pe 27 februarie, a mai fost înregistrat un transfer "deal" de 0,52 milioane de titluri TLV.

Ieri, banca a anunţat decizia CA privind răscumpărarea unui număr de 10 milioane de acţiuni, la un preţ minim egal cu cel de piaţă din momentul efectuării achiziţiei şi un preţ maxim de 3,5 lei.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia TLV se află pe un trend ascendent atât pe termen scurt şi mediu, cât şi pe termen lung, preţul acţiunii societăţii bancare tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui instrument financiar) de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

Totodată, în intervalul avut în vedere, preţul titlului a depăşit rezistenţa (nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) situată la 2,4 lei/titlu, aceasta funcţionând acum ca suport (nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei).

Pe data de 28 februarie, acţiunea TLV încheia şedinţa bursieră la 2,45 de lei/titlu, în contextul unui volum de 8,3 milioane de titluri, peste media ultimei luni de tranzacţionare.

Anul trecut, profitul net al Băncii Transilvania a scăzut cu 3,46% faţă de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei. În 2017, şefii băncii au semnat cu Eurobank Group contractul de achiziţie a acţiunilor Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN.

Grupul Financiar Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,242 miliarde lei, în scădere cu 2,74%. Grupul avea, la finalul lunii decembrie 2017, active de 59,8 miliarde lei, din care banca deţine 59,3 miliarde lei.

Creditele nete, inclusiv leasing-ul, reprezintă 50,6% din activele Grupului, potrivit comunicatului societăţii bancare. Acesta arată că solvabilitatea băncii este de 17,49%, fără a include rezultatul din 2017 şi, respectiv 21,16%, cu profitul lui 2017. Rata expunerilor neperformante ale Băncii Transilvania, conform definiţiei europene, este de 6%, iar gradul de acoperire a acestora cu provizioane totale se ridică la 70%.

Potrivit contului de profit şi pierdere, veniturile operaţionale ale băncii din Cluj au scăzut, anul trecut, cu 4,61%, ajungând la circa 2,68 miliarde lei. În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale au fost mai mari cu 12,76%, cifrându-se la 1,3 miliarde lei.

La nivel de grup, veniturile operaţionale au depăşit puţin 2,9 miliarde lei, fiind mai mici cu 2,4% faţă de anul trecut, iar cheltuielile au urcat la aproape 1,45 miliarde lei, respectiv cu 13,72%.

Activele totale ale băncii au crescut cu aproximativ 15%, la 59,3 miliarde lei. Soldul creditelor totale a fost de 29,9 miliarde lei, în creştere cu 10%, în timp ce creditele noi acordate în 2017 au avut o valoare totală de peste 12,7 miliarde lei. Depozitele clienţilor au urcat cu 17%, până la 49,1 miliarde lei.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 2,02%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursă, s-a apreciat cu 1,84%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 1,07%, în intervalul 21 februarie - 28 februarie, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror creştere a fost de 2,86%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 28 februarie, cotaţia SIF2 urca cu 1,03%, pe fondul unui rulaj de 293.066 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 215.700 de titluri.

Topul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), a căror apreciere a fost de 9,01%, în raport cu moneda euro, în intervalul 21 februarie - 28 februarie.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile Cemacon (CEON), al căror randament a fost de 7%, podiumul rentabilităţilor de la bursa locală fiind completat de titlurile SSIF BRK Financial Group (BRK), cu un avans de 3,98%, în raport cu moneda euro.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 20 februarie - 27 februarie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, cu o apreciere de 1,18%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ce a înregistrat o apreciere de 1,1%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 0,97%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,14%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,04%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 21 februarie - 28 februarie, în timp ce depozitele în lei nu ar fi adus niciun câştig.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 0,77%, în perioada 21 februarie - 28 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 10.690 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 181,5 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ...

    ...

    ...

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro