Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 - 30 AUGUSTSalt de 17,99% pentru Prebet

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Salt de 17,99% pentru Prebet

Titlurile Prebet Aiud (PREB) au marcat un salt de 17,99%, în raport cu moneda euro, în intervalul 23 - 30 august, avans ce plasează titlurile fabricantului produselor din beton pentru construcţii pe prima poziţie în topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este o performanţă ce se datorează în mare parte unei creşteri de 9,91% a preţului PREB, apărută în data de 30 august, când Anodin Assets, companie înfiinţată în 2016, a ajuns la o deţinere de 20% din capitalul social al emitentului.

Volumul tranzacţionat în şedinţa res­pectivă s-a ridicat la 2.363.627 de acţiuni, cel mai ridicat din cel puţin ultimii patru ani. În urma achiziţiilor, Anodin Assets a ajuns să deţină 9,11 milioane de acţiuni ale Prebet.

În restul celor patru zile în care s-au mai tranzacţionat titluri PREB, în perioada 23 - 30 august, cotaţia emitentului a fluctuat între trei şedinţe de stagnare, în 23, 27 şi 28 august, şi o altă creştere semnificativă, de 5,94%, avută în 29 august, pe fondul unui rulaj de 126.627 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de 108.183 de acţiuni.

Achiziţiile din intervalul analizat ale Anodin Assets vin după ce în data de 20 august, firma din Cluj, ce are drept obiect de activitate dezvoltarea/promovarea imobiliară, şi-a majorat deţinerea la Prebet de la 13,4% (6,1 milioane de acţiuni), la 16,26% (echivalentul a 7,41 milioane de acţiuni PREB). La finalul lunii iunie a acestui an, Anodin Assets coborâse sub pragul de deţinere de 15% din capitalul companiei din Aiud.

Conform unei liste publicate de România Curată, Anodin Assets este una dintre cele opt societăţi din Cluj cu acţiuni la purtător, adică care au proprietari anonimi.

După primele şase luni ale anului curent, Prebet Aiud a obţinut un profit net de 2,68 milioane de lei, cu 141,2% peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2018, în timp ce veniturile din exploatare au urcat cu 30,9%, până la 16,74 milioane de lei, pentru acelaşi interval de raportare.

Prebet este deţinută în proporţie de 30,86% de către Liviu Hagea, iar Asociaţia salariaţilor Pas Prebet are circa 11,77% din societate.

La ultima cotaţie a acţiunii PREB din data de 30 august, de 0,51 lei, valoa­rea de piaţă a fabricantului de produse de beton la BVB este de circa 23,23 milioane de lei.

Pe cea de-a doua poziţie a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră se situează acţiunile STK Emergent (STK), a căror cotaţie a urcat cu 6,35%, în perioada 23 - 30 august, în timp ce locul al treilea al clasamentului este ocupat de acţiunile Altur (ALT), cu un salt de 5,38%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 1,38%, în intervalul analizat, în timp ce indicele BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri din piaţa locală, a urcat cu 1,27%, în raport cu moneda unică europeană.

Cea mai bună evoluţie din cadrul acestor două coşuri de acţiuni a fost înregistrată de acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), care s-au apreciat cu 4,36%, în raport cu moneda euro.

Ponderea titlurilor operatorului lanţurilor de fast-food KFC în indicele BET şi BET-XT este de 0,59%, res­pectiv 0,58%.

Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 1,44%, în perioada 23 - 30 august, cea mai bună evoluţie din cadrul său fiind marcată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au avut un avans de 3,45%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Ponderea acţiunilor Fondului în indicele BET-FI este de 31,55%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 22 - 29 august, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 1,15%.

Podiumul rentabilităţilor fondurilor de investiţii este completat de Certinvest BET Index, cu un plus de 1,04%, în timp ce titlurile Certinvest BET - FI Index au marcat un avans de 0,98%.

Cotaţia aurului a crescut cu 2,14%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 23 - 30 august, cu 0,16%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,14%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 3,53%, în perioada 23 - 30 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în creştere cu 1,7%, la nivelul de 9.770 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de 175,24 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS