Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 NOIEMBRIE - 5 DECEMBRIE Fondul Proprietatea, singurul emitent în creştere din BET-FI

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Fondul Proprietatea, singurul emitent în creştere din BET-FI

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) reprezintă singurele titluri din cadrul indicelui financiar care s-au apreciat, în intervalul 28 noiembrie - 5 decembrie, perioadă în care BET-FI, ce include pe lângă FP şi cele cinci SIF-uri, a coborât cu 0,55%.

Este o evoluţie susţinută şi de achiziţiile de acţiuni proprii pe care Fondul le realizează pe parcursul acestui an, ca parte a celui de-al zecelea program de răscumpărare de titluri FP, aprobat de acţionari în luna noiembrie a anului trecut.

Ultimul raport publicat de emitent include doar achiziţiile realizate în şedinţele din 28 şi 29 noiembrie, iar răscumpărările reprezintă aproape 40% din totalul acţiunilor FP tranzacţionate în cele două zile bursiere.

Totuşi, ţinând cont de frecvenţa achiziţiilor realizate de Fond, foarte probabil şi în celelalte şedinţe din perioada menţionată FP şi-a răscumpărat acţiuni din piaţă, operaţiuni de natură să ofere sprijin pentru cotaţii.

Programul are în vedere achiziţonarea unui număr de 750 milioane de acţiuni, operaţiune ce are drept scop creşterea cotaţiei FP, pentru a reduce dis-count-ul dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net care acum se situează la circa 23%, peste obiectivul de 15%, avut de Franklin Templeton, administratorul fondului închis de inves-tiţii.

Evaluate din perspectivă tehnică, preţul acţiunilor FP se situează într-o consolidare pe termen scurt, în timp ce pe termen mediu şi lung cotaţia Fondului se află într-un trend ascendent conturat în prima jumătate a anului, evoluţie în ton cu parcursul general al pieţei, care a cunoscut un avans impresionant în 2019, indicele BET având o creştere de circa 35%.

De la începutul acestui an şi până la data de 5 decembrie, preţul acţiunii Fondului a înregistrat o creştere de 35,33%, iar cu dividendul de 0,0903 lei distribuit de FP în 2019, randamentul total al fondului de investiţii se ridică la 45,56%, în perioada avută în vedere.

La finele lunii mai a acestui an, cotaţia FP a atins pentru prima dată de la lis-tarea la Bursa de Valori Bucureşti preţul de 1 leu/titlu, echivalent cu valoarea nominală la care au fost despăgubite persoanele care au fost expropriate abuziv de către regimul comunist.

Ponderea titlurilor FP în indicele financiar este de 27,57%, cea mai mare dintre toate componentele indicelui.

Cu o creştere a preţului de 3,19%, în perioada 28 noiembrie - 5 decembrie, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicilor BET şi BET-XT, ce au cunoscut avansuri ale cotaţiilor de 0,98%, respectiv 0,64%, în intervalul avut în vedere.

Asupra companiei pluteşte perspectiva distribuirii de dividende suplimentare, în condiţiile în care se apropie finalul de an şi statul trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de 3%.

Recent, fraţii Micula au reuşit să instituie sechestru pe 22,24% din acţiunile pe care statul le deţine la Nuclearelectrica, demers ce porneşte de la o datorie de 395 milioane de euro pe care Statul Român o are către cei doi.

Ponderea titlurilor SNN în indicele BET este de 2,16%, în timp ce în indicele BET-XT, importanţa acţiunilor producătorului de energie nucleară este de 2,1%.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul 28 noiembrie - 5 decembrie, este condus de acţiunile Sinteza Oradea (STZ) al căror randament a fost de 8,75%, în raport cu moneda euro, în peroada menţionată.

Pe poziţia a doua a topului rentabilităţilor de la bursa noastră se află acţiunile THR Marea Neagră (EFO), ce au marcat o creştere de 4,02%, în timp ce acţiunile Biofarm (BIO) au înregis-trat o creştere de 3,98%, în raport cu moneda unică europeană, pentru aceeaşi perioadă de timp.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 27 noiembrie - 4 decembrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au crescut cu 0,75%, în perioada menţionată.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 0,71%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROXT, care au urcat cu 0,64%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,41%, în intervalul 28 noiembrie - 5 decembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu euro, a urcat cu 0,05%.

Depozitele bancare în lei ar fi adus un randament de 0,08%, în timp ce depozitele în euro ar fi livrat un câştig de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 1,3%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, la ora 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.380 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 134,05 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

24 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1883
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5207
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3309
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2556

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie