Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 MAI - 5 IUNIEETF - BET Tradeville - poziţia secundă pe podiumul fondurilor de investiţii

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

ETF - BET Tradeville - poziţia secundă pe podiumul fondurilor de investiţii

Beneficiind de un avans de 4,72%, în raport cu moneda euro, în intervalul 28 mai - 4 iunie, titlurile ETF - BET Tradeville (TVBETETF) ocupă locul al doilea în clasamentul randamentelor fondurilor de investiţii, în perioada menţionată.

Un ETF (Exchange Traded Fund) este un fond de investiţii, care, spre deosebire de fondurile mutuale, este tranzacţionat la o bursă, precum acţiunile.

ETF - BET Tradeville oferă expunere pe bursa românească prin replicarea cât mai precisă a performanţei indicelui BET, investind doar în acţiuni din componenţa coşului de acţiuni şi depozite bancare, se arată în descrierea fondului de pe site-ul Tradeville.

În perioada 28 mai - 4 iunie, cea mai bună evoluţie a titlurilor TVBETETF a fost consemnată în data de 30 mai, când cotaţia ETF-ului a urcat cu 1,01%, pe fondul unui volum de 2.155 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 1.592 de titluri.

Totodată, în şedinţa din 5 iunie, cotaţia titlului TVBETETF a marcat un salt de 1,91%, până la 11,1 lei/titlu, un maximum istoric de la lansare, în contextul unui rulaj de 3.533 de unităţi. Dintre acestea, un număr de 1.000 de unităţi au fost achiziţionate de către preşedintele CA şi director general al SSIF Tradeville, Mihaela Bîciu, la preţul de 11,1 lei/titlu.

Joi, 6 iunie, titlurile TVBETETF urcau cu 0,59%, până la 11,208 lei/unitate, pe fondul unui rulaj de 1.105 de unităţi, în timp ce de la începutul anului şi până în data de 4 iunie, titlurile ETF-ului afişează o creştere de 18,74%.

La data de 5 iunie, cea mai mare pondere în cadrul fondului, de 20,96%, era deţinută de titlurile Fondul Proprietatea (FP), fiind urmate de cele ale Băncii Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP), cu 18,35%, respectiv 17,26%, potrivit datelor prezentate de SAI Vanguard Asset Management, adiministratorul fondului.

Astfel, creşterea ETF-ului din perioa-da vizată s-a datorat într-o mare măsură aprecierii acţiunilor FP, ce au avut o evoluţie explozivă în ultima săptămână, marcând un salt de circa 10% în intervalul 29 mai - 5 iunie, până la maximul istoric de 1,09 lei/unitate, res-pectiv o creştere de 7,5% în perioada 28 mai - 4 iunie.

Pe primul loc în clasamentul fondurilor de investiţii s-a situat Certinvest BET-FI Index, ce a înregistrat o apreciere de 7,4%. Acesta este un fond de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET-FI.

Podiumul topului fondurilor de investiţii este completat de titlurile Cert-invest XT Index, care au urcat cu 3,37%. Şi în acest caz, fondul inves-teşte predominant în acţiuni cotate la bursa locală, inclusiv SIF-uri, minimum 90% din activele fondului urmărind să reproducă indicele extins de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ce include cele mai lichide 25 de companii cotate.

Astfel, se observă că toate cele trei poziţii ale acestui clasament, în perioada 28 mai - 4 iunie, sunt ocupate de fonduri care urmăresc structura unui indice al BVB, aces-tea beneficiind de evoluţia bună a bursei locale din ultima perioadă.

Topul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Construcţii Napoca (NAPO), a căror apreciere a fost de 15,23%, în raport cu moneda euro, în intervalul 29 mai - 5 iunie.

Pe locul al doilea în acest clasament se regăsesc acţiunile Oil Terminal (OIL), al căror randament a fost de 15,2%, în raport cu moneda euro.

De menţionat că cele două titluri care ocupă primele două poziţii în topul randamentelor reprezintă emitenţi ce au o capitalizare şi o lichiditate mai reduse, elemente ce favorizează oscilaţii semnificative de preţ.

Podiumul rentabilităţilor de la bursa locală este completat de titlurile SIF Banat - Crişana (SIF1), cu un avans de 10,17%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate cincisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia celor cinci SIF-uri, a avut o creştere de 6,96%, în perioada 29 ianuarie - 5 februarie, în timp ce indicele BET­-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 6,49%, în intervalul menţionat.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile TLV, ponderea titlurilor băncii în principalul indice al pieţei fiind de 18,15%, în timp ce în cazul indicelui extins importanţa emitentului este de 13,37%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a înregistrat o apreciere de 8,55%, în intervalul 29 mai - 5 iunie, în timp ce indicele BET­XT a urcat cu 2,77%, în intervalul menţionat.

Din cadrul ambelor coşuri de acţi-uni, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile SIF1, ponderea titlurilor societăţii de investiţii financiare în BET-FI fiind de 16,12%, în timp ce în cazul indicelui extins importanţa emitentului este de 3,02%.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate şaisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat o apreciere de 2,31%, în intervalul 29 mai - 5 iunie, cel mai bun parcurs din cadrul referinţei fiind avut de titlurile Digi Co-mmunications (DIGI), ce au raportat o creştere de 9,29%.

Cotaţia aurului a urcat cu 3,05%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,66%, în intervalul 29 mai - 5 iunie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,69%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 10,34%, în perioada 29 mai - 5 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:45, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 7.743 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 138,27 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS