Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 FEBRUARIEConted - plus 28%, pe fondul lansării ofertei de preluare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Conted - plus 28%, pe fondul lansării ofertei de preluare

Acţiunile producătorului de textile Conted Dorohoi (CNTE), a căror cotaţie s-a apreciat cu 28,07%, în intervalul 4 - 11 februarie, au urcat pe prima poziţie în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pentru perioada menţionată, în condiţiile în care, în data de 6 februarie, emitentul a anunţat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta publică de preluare obligatorie a acţionarului majoritar al companiei, Hamidi Haissam.

În cadrul operaţiunii de piaţă, ce se va derula în perioada 15 - 28 februarie, Hamidi Haissam oferă circa 2,54 milioane de lei pentru cele 90.795 de acţiuni CNTE (echivalentul a 37,88% din capitalul social al companiei), care-i lipsesc pentru a ajunge să deţină integral producătorul de textile, echivalentul unui preţ pe acţiune de 28 lei, cu aproape 30% peste cel de închidere din data de 5 februarie, ziua anterioară anunţului companiei privind aprobarea de către ASF a ofertei, de 21,6 lei.

Piaţa a reacţionat, cotaţia CNTE marcând un salt de 14,81%, în şedinţa din data de 6 februarie, pe fondul unui volum de 209 de titluri, peste media celor 20 de zile de tranzacţionare, de 55 de acţiuni, pentru ca în următoarele două zile bursiere, preţul acţiunii companiei să urce cu 11,29% şi 0,72%, în condiţile unor volume de 426 de titluri, respectiv 548 de titluri.

Luni, 11 februarie, cotaţia CNTE a avut un declin de 0,72%, până la preţul de 27,6 lei.

Hamidi Haissam a devenit acţionarul majoritar al Conted, cu o deţinere de 62,12% din producătorul de îmbrăcăminte, după ce, în data de 19 noiembrie 2018 a achiziţionat, prin piaţa "deal", un pachet de 133.990 de acţiuni CNTE, reprezentând 55,89% din companie.

Hamissam este un om de afaceri domiciliat în Paris, director general al HMD Sarl, companie specializată în comerţul cu amănuntul a articolelor de îmbrăcăminte, unul dintre clienţii tradiţionali ai producătorului de îmbrăcăminte din Dorohoi.

La finalul primelor nouă luni ale anului trecut, producătorul de textile

afişa o pierdere de aproape 1,35 milioane de lei, peste cea suferită în aceeaşi perioadă a anului 2017, de 0,19 milioane de lei, în timp ce vânzările au coborât cu 28,35%, până la 7,9 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a societăţii din Dorohoi este de circa 6,6 milioane de lei.

Poziţia a doua în topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în intervalul 4 - 11 ianuarie, este ocupată de titlurile Oltchim (OLT), care au avut un salt de 26,73%, podiumul acestui clasament fiind completat de acţiunile Teraplast (TRP), a coror cotaţie s­-a apreciat cu 9,86%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la bursa noastră, a înregistrat un avans de 1,29%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 4 - 11 februarie.

Cu o creştere de 6,07%, acţiunile Nuclearelectrica reprezintă titlurile cu cel mai mare avans din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei.

În data de 11 februarie, cotaţia SNN a coborât cu 1,05%, în contextul în care au fost transferate 30.356 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 72.161 de titluri.

Importanţa producătorului de energie nucleară în indicele BET este de 1,68%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat, în perioada 4 - 11 februarie, cu 1,13%, raportat la moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Banat ­- Crişana (SIF1), care s-au apreciat cu 8,21%, în intervalul avut în vedere.

Luni, 11 februarie, cotaţia SIF1 s-a depreciat cu 3,14%, pe fondul unui volum de 20.743 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 232.460 de unităţi.

Ponderea titlurilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 18,09%.

Indicele BET­-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre de capital a urcat cu 1,26%, în intrervalul 4 - 11 februarie, cel mai bun parcurs din structura sa a fost marcat de acţiunile TRP.

Luni, 11 februarie, cotaţia TRP a coborât cu 1,94%, fiind tranzacţionate 131.709 acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 202.200 de unităţi.

Importanţa companiei Teraplast în indicele extins este de 0,41%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 1 - 9 februarie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 7,58%.

Pe poziţia secundă în acest clasament s-a clasat BT Index Romania ROTX, cu o apreciere de 6,32%, în timp ce titlurile BT Maxim, care au urcat cu 5,93%, completează topul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,97%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 4 - 11 februarie, cu 0,23%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,26%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 6,64%, în perioada 4 februarie - 11 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona la 3.640 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 63,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie