Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 IUNIEPurcari urcă la un nou maxim post - listare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Purcari urcă la un nou maxim post - listare

Compania a demarat un program de răscumpărare pentru 200.000 de acţiuni, la preţuri cuprinse între 5 şi 30 de lei/titlu 

Cu o creştere de 5,39%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 12 iunie, acţiunile producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET, a cărui cotaţie a coborât cu 0,14%, în perioada menţionată.

Miercuri, 12 iulie, preţul acţiunii companiei a atins un nou maxim istoric, de 22,4 lei, cu 6,67% peste cotaţia de 21 de lei la care titlurile WINE au intrat la tranzacţionare în luna februarie a anului trecut.

Este o evoluţie ce apare în condiţiile în care ieri societatea a demarat un program de răscumpărare pentru cel mult 200.000 de acţiuni, echivalentul a 1% din capitalul societăţii, operaţiunea de piaţă urmând a se derula pentru o perioadă de doi ani.

Titlurile vor fi achiziţionate prin tranzacţionare pe piaţa reglementată sau prin oferte publice, la preţuri cuprinse între 5 lei/acţiune şi 30 de lei/acţiune, operaţiunea având drept scop îndeplinirea unor obligaţii privind recompensarea managementului. Pentru perioada menţionată, preţul acţiunilor WINE a oscilat între o scădere de 1,41%, apărută pe data de 6 iunie şi o creştere de 3,33%, consemnată în ziua următoare, în toate şedinţele bursiere din intervalul 5 - 12 iunie volumul situându-se sub media celor 20 de zile anterioare de tranzacţionare.

Din punct de vedere tehnic, preţul acţiunii WINE se găseşte pe un trend ascendent pe termen scurt şi mediu, evoluţie ce a apărut în condiţiile unor rezultate financiare în creştere, atât pentru anul trecut cât şi pentru primul trimestru al acestui an.

Practic, pentru perioada ianuarie - martie 2019, compania a înregistrat un profit net de 8,67 milioane de lei, cu 46,5% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2018, în timp ce pentru anul trecut, Purcari a obţinut un rezultat net de 41,73 milioane de lei, cu 44,1% mai mare decât cel din 2017.

Din rezultatul anului trecut, compania va distribui către acţionari un dividend de 0,95 lei care, raportat la ultimul preţ al titlului WINE din data de 12 iunie, oferă un randament brut de 4,24%.

La finalul lui 2018, Victor Bostan, fondatorul şi directorul general al Purcari avea, prin Amboselt Universal Inc, o deţinere de 25,03% din companie, în timp ce Lorimer Ventures Limited controla 22,7% din producătorul de vinuri.

Alţi acţionari importanţi ai societăţii sunt Franklin Templeton Investments, Magna Umbrella Fund PLC, SEB SICAV 2 şi IFC (International Financial Corporation).

Raportat la ultima cotaţie WINE din intervalul avut în vedere, valoarea de piaţă a companiei se ridică la 448 milioane de lei.

Ponderea titlurilor producătorului de vinuri în indicele BET este de 0,73%.

Indicelui BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri tranzacţionate la bursa noastră, a crescut cu 0,11%, în perioada 5 - 12 iunie.

Din cadrul său, cea mai mare cereştere a fost înregistrată de acţiunile Teraplast (TRP), a căror cotaţie s-a apreciat cu 8,58%, în intervalul menţionat.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 1,34%, în intervalul 5 - 12 iulie.

Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie a urcat cu 5,53%, în perioada menţionată.

Clasamentul rentabilităţilor de la bursa bucureşteană este condus de acţiunile TRP, pe poziţia a doua găsindu-se titlurile Romcarbon (ROCE) cu o creştere de 6,97%,

Podiumul acestui top este completat de titlurile Turbomecanica (TBM), al căror preţ s-a apreciat cu 6,25%, în perioada menţionată.

Topul clasamentului fondurilor de investiţii, din perioada 4 - 11 iunie, este condus de titlurile Certinvest BET Index, ce au raportat o creştere de 4,1%.

Unităţile fondului Certinvest XT Index au avut un plus de 3,67%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX s-au apreciat cu 3,57%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,39%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,14%, în intervalul 5 - 12 iunie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce randamentul depozitelor în lei a fost de 0,17%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 4,52%, în intervalul 5 - 12 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 8.100 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 144,08 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

        Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS