CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 IANUARIETopul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 ianuarie 2019

Topul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 7 - 14 ianuarie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţii mari de preţ, în contextul în care doar şapte dintre emitenţii cu acţiunile cărora s-au înregistrat tranzacţii, în perioada avută în vedere, au consemnat aprecieri ale cotaţiei.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus, în continuare, de titlurile combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), al căror preţ a înregistrat un salt de 99,41%, în raport cu moneda euro.

Pentru cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 7 - 14 ianuarie, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat exclusiv în creştere, înregistrând şase aprecieri de aproape 15%.

În contextul în care Oltchim este în stare de insolvenţă, iar într-un comunicat din decembrie 2018 societatea anunţa o posibilă retragere de la tranzacţionare, în viitorul apropiat, Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul Estinvest, este de părere că "cei care cumpără titluri OLT nu sunt investitori de portofoliu, ci investitori care se gândesc că vor cumpăra acţiuni OLT pe care le vor vinde mâine cu 10 sau 15% profit"

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile emitentului se ridică la 68.926,52 lei.

De menţionat că în data de 17 decembrie 2018, Comisia Europeană (CE) a decis că Statul Român trebuie să recupereze circa 335 milioane de euro de la Oltchim, cuantumul sumelor privite drept ajutoare de stat de care a beneficiat societatea de la intrarea în insolvenţă.

Raportat la preţul de închidere din data de 14 ianuarie, de 0,0824 lei/acţiune, capitalizarea emitentului la BVB este de circa 28,28 milioane de lei.

Pe poziţia secundă în topul randamentelor de la BVB, în perioada 7 - 14 ianuarie, au urcat acţiunile Electroputere (EPT), care au cunoscut o apreciere de 42,44% în raport cu moneda unică europeană.

Preţul acţiunii EPT s-a tranzacţionat, în cele şase zile bursiere din perioada 7 - 14 ianuarie, între o depreciere de 13,33%, avută în şedinţa din 8 ianuarie, şi o apreciere de 14,29%, consemnată în 10 ianuarie, pe fondul unui rulaj de 1.143.110 titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de 118.463 de unităţi.

Emitentul, a cărui capitalizare este de 10,37 milioane de lei, a raportat pentru perioada încheiată la 30 septembrie 2018 o pierdere netă de circa 1,75 milioane de lei,cu circa 94% mai mică faţă de cea consemnată în primele nouă luni ale anului anterior, de peste 30 milioane de lei, în timp ce veniturile societăţii au scăzut, în primele nouă luni din 2018, la 64,72 milioane de lei, cu 11,11% mai mici decât veniturile pentru perioada similară din 2017, de 72,23 milioane de lei.

Valoarea transferurilor cu titlurile companiei, pentru perioada analizată, este de 22.307,74 de lei.

Cu o apreciere de 31,61%, în intervalul 7 - 14 ianuarie, acţiunile Condmag (COMI) completează podiumul rentabilităţilor de la BVB.

În perioada avută în vedere, cotaţia emitentului a oscilat între o apreciere de 12,9%, înregistrată în data de 10 ianuarie, în contextul unui volum tranzacţionat de 1.501.713 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de 340.836 de unităţi, şi două stagnări apărute în şedinţele din 11 şi 14 ianuarie, pe fondul unui rulaj de 995.182, respectiv 247.100 de titluri.

Suma transferurilor cu titlurile COMI, în intervalul menţionat, a fost de 71.426,08 de lei.

Societatea a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, o pierdere netă de 3,56 milioane de lei, cu circa 83,33% mai mică faţă de cea suferită la finalul perioadei similare din anul 2017, când Condmag a raportat un rezultat negativ de 18,34 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de circa 6,67 milioane de lei.

De menţionat că de circa cinci zile, cotaţiile companiilor importante de la BVB se confruntă cu deprecieri constante. În şedinţa din 14 ianuarie, doar trei dintre emitenţii cu acţiunile cărora s-au înregistrat tranzacţii au încheiat ziua cu aprecieri, printre acestea şi titlurile OLT şi EPT.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de doar 162.660,34 de lei, cu mult mai mic decât valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile Conpet (COTE), emitentul cu cea mai mică depreciere din cadrul indicelui BET, în intervalul 7 - 14 ianuarie, care, pe întreaga perioadă analizată, a cumulat transferuri în sumă de 1.100.880,8 lei.

Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de circa 45,32 milioane de lei. Spre deosebire, capitalizarea COTE la bursă este de circa 671 milioane de lei.

Toţi cei trei indici ai bursei noastre avuţi în vedere, anume BET, BET-FI şi BET-XT au înregistrat deprecieri masive ale cotaţiilor bursiere în intervalul 7 - 14 ianuarie, cea mai mare, de 10,01%, fiind marcată de indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor.

Din cadrul acestui coş de acţiuni, acţiunile Conpet au suferit cea mai redusă scădere, de doar 1,3%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la bursa locală, a suferit o scădere similară, de 9,22%, în intervalul menţionat.

Toţi emitenţii din acest indice au suferit retrageri, cea mai redusă fiind a titlurilor Compa (CMP), care au coborât cu doar 0,97%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a consemnat o depreciere de 5,11%, în timp ce acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au scăzut cu 2,07%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 4 - 11 ianuarie, este condus de titlurile YOU Invest Active EUR, care au urcat cu 1,74%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află YOU Invest Active RON, cu o creştere de 1,43%, în timp ce titlurile BT Index Austria ATX, care s-au apreciat cu 1,36%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,1%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,29%, în intervalul 7 - 11 ianuarie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,25%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a consemnat o retragere de 8,5%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3,649 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de puţin 64 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

  Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro