Comerţul mondial şi-a reluat creşterea în a doua jumătate a anului

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 septembrie 2022

Comerţul mondial şi-a reluat creşterea în a doua jumătate a anului
Călin Rechea

Volumul comerţului global şi-a accelerat creşterea anuală în iulie 2022, până la 6%, de la 4,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%, după o scădere de 0,6% în luna anterioară, conform ultimului raport World Trade Monitor al institutului olandez CPB (www. cpb.nl) (vezi graficul).

Importurile globale şi-au accelerat creşterea anuală până la 6,9%, de la 5%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,9%, iar exporturile şi-au accelerat creşterea anuală până la 5,1%, de la 4,1%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,4%.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente a crescut cu o rată anuală de 5,6%, după o creştere de 5,1% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,7%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a accelerat creşterea anuală până la 6,1%, de la 4,2% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,4%.

Importurile economiilor avansate au crescut cu o rată anuală de 8,1% în iulie 2022, pe fondul unei creşteri lunare de 1%, iar exporturile au crescut cu o rată anuală de 4%, după o creştere de 2,3% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 1,8%.

La nivelul economiilor emergente, importurile au crescut cu o rată anuală de 4,2%, după o creştere de 2,6% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,6%, in timp ce exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 7%, de la 7,5% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 2%.

Dinamica schimburilor comerciale ale Chinei a revenit în teritoriu pozitiv, pe fondul creşterii importurilor. Volumul total a crescut cu o rată anuală de 1,2%, după o scădere de 0,5% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,3%.

Exporturile Chinei şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,5%, de la 6,4%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,1%, iar importurile şi-au temperat scăderea anuală până la 5,1%, de la 7,4%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,9%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o scădere lunară semnificativă a schimburilor comerciale, de 3%, iar creşterea anuală s-a temperat până la 12,9%, de la 13,4%. Volumul exporturilor şi-a temperat creşterea anuală până la 8,2%, de la 11,1%, în condiţiile unei scăderi lunare de 5,7%, iar volumul importurilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 17,3%, de la 15,5%, pe fondul unui declin lunar de 0,6%.

Volumul schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi-a temperat scăderea anuală în iulie 2022, până la 3,9%, de la 4,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 1%. Volumul exporturilor şi-a accelerat declinul anual până la 5,3%, de la 0,6%, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,5%, iar importurile au scăzut cu o rată anuală de 2,6%, după o scădere de 8,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 5,8%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a accelerat creşterea anuală până la 7,3%, de la 5,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 1%, după un declin de 1,4% în luna precedentă. Importurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 10,9%, de la 7,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,9%, iar creşterea anuală a exporturilor s-a temperat până la 3,9%, de la 4%, în condiţiile unei stagnări lunare.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au înregistrat o creştere lunară de 1,1%, după o stagnare în luna anterioară, pe fondul creşterii exporturilor cu 4,2% şi a scăderii importurilor cu 1,5%. Creşterea anuală s-a accelerat până la 7,9%, de la 6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 9,2% a exporturilor şi a unei creşteri de 6,8% a importurilor.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei şi-a accelerat creşterea anuală până la 2,3% în iulie 2022, de la 0,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,2%. Exporturile şi-au temperat declinul anual până la 1,3%, de la 2%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,6%, iar importurile au crescut cu o rată anuală de 5,9%, după o creştere de 2,7% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,8%.

Dinamica schimburilor comerciale din America Latină a fost influenţată mai ales de exporturi. Acestea au înregistrat o scădere lunară de 0,7%, după o creştere de 3,9% în luna precedentă, iar creşterea anuală a fost de 8,2%, după un avans de 7,3%. Volumul total al schimburilor comerciale şi-a accelerat creşterea anuală până la 8,1%, de la 7,6%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,4%, în condiţiile în care importurile şi-au menţinut creşterea anuală la 8%, în urma unei stagnări lunare.

Datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 2,9% a producţiei industriale globale în luna iulie 2022, după un avans de 3,4% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,4%.

La nivelul economiilor dezvoltate, avansul anual al producţiei industriale s-a temperat până la 1,7%, de la 2,7%, pe fondul unui declin lunar de 0,3%.

Creşterea anuală la nivelul economiilor emergente a fost de 3,9%, după o creştere de 4,1% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,4%, pe fondul unei creşteri lunare a producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est de 1,2%, a unui declin lunar de 0,2% în China şi a unei scăderi lunare de 3,1% în economiile emergente din Asia, exclusiv China.

În timp ce producţia industrială din zona euro a scăzut cu o rată anuală de 1,2%, după o creştere de 1,8% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,5%, producţia industrială din SUA şi-a temperat creşterea anuală până la 3,8%, de la 4%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0327
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8203
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.5761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb