CONFERINŢA CODUL INSOLVENŢEI/DANIEL MANAŢE, ANEVAR: "Premisa continuării activităţii este alternativa de dorit"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 22 februarie 2017

"Premisa continuării activităţii este alternativa de dorit"

Raportul de evaluare este cel mai important document care trebuie semnat de compania de lichidare, în cadrul unei proceduri de insolvenţă, este de părere Daniel Manaţe, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR). Domnia sa evidenţiază că cea mai importantă dilemă în cazul unei afaceri cu probleme este reorganizarea sau lichidarea ei. Planul de reorganizare implică previziuni - ce active rămân şi ce nu -, iar lichidarea presupune probleme de inventariere, adaugă domnul Manaţe, precizând că, într-o procedură de insolvenţă, se cere valoarea de lichidare, în condiţiile în care aceasta nu mai există în standardele internaţionale de evaluare: "Ştim să estimăm care este valoarea de piaţă, dar valoarea de lichidare este aproape imposibil de estimat, de aceea a şi fost eliminată din standarde (...). Valoarea de lichidare rezultă dintr-o vânzare în condiţii atipice, în care nu se regăsesc condiţiile valorii de piaţă, reflectând o perioadă inadecvată de comercializare şi fără o publicitate rezonabilă. Această valoare reflectă, în general, prezenţa unui vânzător care nu e dispus să vândă sau o vânzare în condiţii de constrângere.

"În lichidări, valoarea multor active necorporale (de exemplu fondul comercial) tinde spre zero, iar valoarea activelor corporale reflectă circumstanţele lichidării", potrivit domnului Manaţe.

Acesta arată că valoarea de lichidare este suma netă care ar putea fi obţinută dacă activitatea unei întreprinderi ar fi întreruptă, iar activele sale ar fi vândute bucată cu bucată.

Preşedintele ANEVAR a explicat că valoarea de piaţă este suma estimată pentru care un activ sau o datorie ar putea fi schimbat(ă) la data evaluării, între un cumpărător hotărât şi un vânzător hotărât, într-o tranzacţie nepărtinitoare, după un marketing adecvat şi în care părţile au acţionat fiecare în cunoştinţă de cauză, prudent şi fără constrângere.

Bazele cu datele necesare evalurării sunt deţinute de bănci şi de companiile de insolvenţă, potrivit preşedintelui ANEVAR, care subliniază necesitatea colaborării acestor două entităţi cu evaluatorii.

Informaţiile oferite evaluatorului trebuie să fie complete, autorizate şi relevante, să aibă termeni şi responsabili, altfel evaluatorul nu poate face o evaluare corectă, fiind obligat să se retragă din raport. De asemenea, obiecţiunile trebuie să fie concise, clare şi obiective, colaborarea între părţi fiind necesară pe tot parcursul procesului de evaluare.

"Premisa continuării activităţii este alternativa de dorit", consideră domnul Manaţe, adăugând că procesul de continuare a activităţii se realizează printr-un plan de reorganizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9215
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb