Abonament gratuit

CONFERINŢA "STRATEGII DE DEZVOLTARE A IMM-URILOR" / FLORIN JIANU, MINISTRUL DELEGAT PENTRU IMM:"Dorim să extindem activitatea FNGCIMM"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii /

"Dorim să extindem activitatea FNGCIMM"

Bancheri: "FNGCIMM nu mai reprezintă un partener de încredere pe termen lung"  

Gheţea: "Nu se pune problema unui management defectuos, ci a modului în care funcţionează un sistem"

Pe masa Guvernului se află un memorandum care prevede extinderea activităţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care ar urma să devină Fondul de Garantare a Creditelor din Fonduri Europene, a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism.

Unii bancheri prezenţi, ieri, la conferinţa organizată de ziarul BURSA au afirmat că relaţia dintre instituţiile financiare şi FNGCIMM este "mai mult teoretică decât practică", susţinând că, după încheierea parteneriatului dintre cele două părţi, FNGCIMM modifică unilateral convenţia.

"În cazul oricărei garanţii de peste 100.000 de euro emisă de FNGCIMM, nivelul garanţiei scade de la 80% la 70%, la iniţiativa unilaterală a Fondului, băncile fiind doar înştiinţate de această schimbare. Astfel că predictibilitatea este foarte scăzută", a afirmat unul dintre bancheri, subliniind că relaţia dintre cele două părţi a fost foarte bună până în urmă cu circa un an şi jumătate. "Acum, FNGCIMM nu mai reprezintă un partener de încredere pe termen lung", a completat sursa citată.

În replică, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi şeful Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a subliniat că nu se pune problema unui management defectuos, ci a modului în care funcţionează un sistem. Domnia sa a precizat: "Un fond de garantare care trebuie să se supună unor constrângeri iminente nu poate funcţiona ca un fond privat. Există un curent potrivit căruia ar trebui să constituim un fond, fie prin majorarea capitalului FGCR (n.r. Fondul de Garantare a Creditului Rural), fie prin realizarea unui nou fond cu parteneri privaţi".

Legat de finanţarea sectorului IMM, Florin Jianu a ţinut să precizeze că o bancă de dezvoltare ar trebui să aibă trei componente - să finanţeze start-up-uri şi microîntreprinderi, să finanţeze în mod automat proiecte pe fonduri europene, fără dublarea cerinţelor de acordare a creditelor, şi să acorde credite-punte.

Şapte noi programe pentru susţinerea IMM

Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT) propune şapte noi programe pentru susţinerea IMM-urilor, care să fie desfăşurate începând de anul viitor, fiind solicitată suplimentarea fondurilor dedicate în acest sens, de la 60 de milioane de lei la 170 de milioane de lei, a anunţat ministrul delegat Florin Jianu.

Oficialul a menţionat că, printre altele, noile programe vizează microindustrializarea, susţinerea brandurilor, susţinerea internaţionalizării, cercetarea-dezvoltarea-inovarea, economia din mediul rural, susţinerea economiei sociale.

Florin Jianu menţionează că autorităţile au simplificat foarte mult modul de implementare a acestor programe: "În primul rând, nu mai cerem acele certificate constatatoare (...), ci o declaraţie pe proprie răspundere că nu au datorii, după care noi vom încheia un protocol cu ANAF ca să vedem situaţia fiecărui întreprinzător. Nu văd utilitatea acestor certificate".

Programele pentru susţinerea IMM-urilor au fost puse deja în dezbatere, potrivit ministrului de resort, care a menţionat că, în cadrul lor, sunt punctate, printre altele, componentele care aduc tehnologiile inovative, precum şi iniţiativele de internaţionalizare.

În prezent, se află în derulare alte şapte programe de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Una dintre iniţiativele care se află în derulare, în acest domeniu, este programul care susţine locurile de muncă subvenţionate pentru absolvenţii din 2014. Pentru acest program, sunt alocate 40 de milioane de euro, din fonduri europene, până acum fiind create 3000 de locuri de muncă prin respectivul instrument. Iniţiativa funcţionează de la finalul lunii august, existând circa 600 de companii beneficiare, după cum ne-a spus domnul Jianu.

"Pentru o microîntreprindere susţinem un număr maxim de trei noi locuri de muncă pentru proaspeţii absolvenţi, pentru o societate mică - şapte locuri de muncă, iar pentru o firmă mijlocie - 15 noi locuri de muncă", ne-a mai precizat ministrul de resort, afirmând că salariul lunar net este de 900 de lei pentru un absolvent de liceu şi de 1.300 de lei pentru un absolvent de facultate. Companiile trebuie să menţină locurile de muncă pe perioada pentru care au fost alocate sumele de bani.

În cadrul conferinţei de ieri, ministrul delegat pentru IMM a adus în discuţie şi Strategia întocmită de DIMMMAT, subliniind că aceasta este realizată pe cinci piloni, după cum urmează: educaţia antreprenorială, accesul la finanţare, accesul la pieţe, inovarea-cercetarea-dezvoltarea şi flexibilitatea administrativă.

Strategia guvernamentală pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii a fost aprobată de Guvern în luna septembrie şi se află în stadiul de implementare.

Ministrul delegat Florin Jianu a anunţat că se fac demersuri la nivel guvernamental pentru modificarea Legii contabilităţii, o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens urmând să fie pusă pe masa Guvernului săptămâna viitoare.

"Vorbim, de fapt, despre implementarea noii Directive Europene în domeniu, care ar trebui să fie obligatorie, la noi, de la 1 ianuarie 2016. Însă cred că este util să o aplicăm imediat, pentru simplificarea contabilităţii", a explicat Florin Jianu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fondul de Garantare a Creditelor din Fonduri Europene ???? Sper sa nu fie doar o (alta) entitate cu denumire si atributii pompoase, in realitate fara nici o reflectare in viata reala, cel mult un punct bifat in vreun program guvernamental si un loc de munca interesant pentru diversi indivizi doritori sa inovceze pe banii nostri. Dar, parafrazandu-l pe domnul presedinte Ghetea, exista (poate) un curent.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS