Abonament gratuit

Contracte, contracte şi contracte

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Contractul este mama, unii zic şi tatăl, civilizaţiei umane. În momentul în care au dezvoltat capacitatea de gîndire şi puterea de anticipare necesare inventării şi folosirii pe scară largă a contractelor în relaţiile lor curente, oamenii au deschis civilizaţiei lor drumul singular în aventura existenţei. S-au rupt prin diferenţiere radicală de toate celelalte regnuri şi specii, au adăugat semnificativ la soluţiile de interacţiune pe care lumea biologică le inventase şi pe care le oferise moştenire omului "primitiv". Dacă este să dăm crezare miturilor şi textelor fondatoare ale civilizaţiilor pe care le cunoaştem, ideea numită "contract" nu este o invenţie umană, ci o soluţie oferită/impusă de entităţi supra-umane, civilizatoare, dimpreună cu altele, esenţiale, cum sunt: focul, scrisul, înţelegerea unor elemente fundamentale de matematică, astronomie, măsurare a spaţiului şi timpului local şi cosmic, arta construcţiilor sacre şi civile etc. Vechiul Testament spune, fără echivoc: eliberarea evreilor din robie începe cu fuga din Egipt şi sustragerea de sub autoritatea faraonilor, dar este desăvîrşită, pecetluită, abia prin întemeitorul contract de pe muntele Sinai, în virtutea căruia se stabileşte relaţia specială cu Dumnezeul creator de norme şi soluţii radical noi pentru organizarea socială a celor aflaţi în drum spre "pămîntul promis". În acelaşi chip, aventura pămînteană a lui Iisus, povestită de Noul Testament, nu este altceva decît parcursul întocmirii şi parafării ediţiei a doua, revăzute şi adăugite, a aceluiaşi contract cu Autoritatea Divină. Să lăsăm tema spre aprofundare antropologilor şi să revenim la oile noastre.

În viaţa de zi cu zi, suntem împresuraţi, aprope prizonierii contractelor pe care le încheiem. Uneori de voie, alteori de nevoie, întotdeauna însă cu speranţa obţinerii beneficiilor promise de textul contractual: îmi dai, îţi dau!!! Contractele economice sunt, de departe, cele mai multe şi mai frecvente în lumea noastră obişnuită. Nu, însă, singurele. Funcţionarea normelor instituţionale şi a relaţiilor bazate pe acele norme descrie o altă arie esenţială a teritoriului social al contractualităţii. Nu întîmplător trei dintre textele întemeietoare ale sociologiei moderne, Hobbes (Leviatanul), Lock (Cele două tratate asupra Guvernării) şi Rousseau (Contractul Social) se referă explicit şi pe larg la caracterul contractual al relaţiilor sociale şi la consecinţele ce decurg de aici. Funcţionarea tuturor instituţiilor pe care se sprijină societatea modernă, de la familie, la educaţie instituţionalizată şi asistenţă medicală, la funcţionarea marilor instituţii administrative, la ansamblul relaţiilor dintre stat şi cetăţean, toate sunt astăzi bazate pe contracte. Unele dintre aceste contracte prevăd nu doar regula de schimb pentru beneficiile părţilor, ci şi transferuri sau soluţii locale de gestiune a autorităţii. Faptul banal al unei călătorii cu avionul unei companii de transport nu se poate realiza în lipsa unui contract. Condiţiile contractului sunt cuprinse practic în conţinutul biletului de avion. Legile internaţionale ale aviaţiei adaugă, însă, suplimentar, şi condiţia de autoritate a călătorilor. Dacă vrea să zboare şi a cumpărat un bilet de avion, orice călător ar trebui să ştie că a cedat de bună voie companiei un pachet mare de libertăţi individuale şi a asumat obligaţia legală de a se supune regulilor şi ordinelor comandantului şi implicit ale personalului de bord al navei.

Toate aceste explicaţii sunt necesare nu pentru cititorul nostru, altfel bine şi temeinic informat, ci pentru personaje din viaţa publică a României care, cu lejeritatea pe care ţi-o dă doar o temeinică ignoranţă, cînd este vorba despre relaţii şi reguli sociale contractuale, confundă varza cu păpuşoiul şi castravetele cu sfecla roşie. Pentru cei de calibrul domnul Arafat... Raed Arafat, desigur, suntem obligaţi să lămurim şi a treia mare categorie de contracte sociale, cele din domeniul politicii; în cazul nostru, al politicii bazate pe sistemul democraţiei reprezentative. Nu de alta, dar domnia sa a devenit primadona unui cor al "puternicilor zilei" care se plîng tot mai apăsat şi reprobator de obrăznicia care ne-a cuprins pe noi, votanţii, cei care îndrăznim "să discutăm ordinele" şi să punem la îndoială deciziile autorităţilor. Pe scurt, cei care avem neobrăzarea să nu avem încredere în "comandantul avionului"!!! Domnul Arafat şi alţii ca el ar fi trebuit să ştie că relaţiile dintre cetăţeni şi politicienii care deţin la un moment dat autoritatea de decizie în sistemul şi conform regulilor democraţiei reprezentative nu are nimic de a face cu încrederea. Nu suntem deloc datori să avem încredere în autorităţi, de nici un fel. Dimpotrivă, avem o datorie să fim bănuitori şi să punem mereu întrebări incomode. Este forma fundamentală prin care noi, deţinătorii autentici şi de drept ai puterii politice, îi putem şi suntem datori să îi controlăm pe ei, împuterniciţii temporari, prin mandat electiv, ai puterii de guvernare. Iar dacă simt că pierd această încredere, cîtă există la un moment dat, prin forţa împrejurărilor, de vină nu suntem noi, ci ei!!! Ei, cei care iau decizii de viaţă şi de moarte asupra noastră, dar nu sunt în stare să ofere nici cea mai vagă explicaţie coerentă cu privire la temeiurile raţionale, ştiinţifice, legale şi morale, pe baza cărora au luat deciziile respective. Contractualitatea politică, stimate domnule Arafat, este construită strîmb: balanţa obligaţiilor este adînc înclinată către cei care deţin puterea, nu invers, cum greşit vă imaginaţi domnia voastră cu atîta uşurinţă şi comoditate. Cît despre apucătura de a folosi autoritatea funcţiei publice pentru a muştrului cetăţenii, precum căprarul recruţii aflaţi în prima lună de instrucţie, ea nu este de nici o laudă. Dimpotrivă, este semnul inconfundabil al lipsei neîngăduite de cunoaştere şi înţelegere a temeiurilor vieţii politice care v-a ridicat la rangul de persoană publică în funcţie de decizie şi al unei mojicii, lipse de caracter, care nu are nici scuză şi nici justificare în contractualitatea politicii democratice care ne leagă contractual pe noi, "supuşii", de dumneavoastră, "deţinători ai autorităţii", şi, prin urmare, decidenţi în treburi care ne afectează fundamental viaţa şi condiţia de libertate.

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. cauta nod in papura Autoritatii. Autoritate care are datoria, conform contractului incheiat cu societatea, sa faca in asa fel incit viata oamenilor sa se desfasoare in chip cit mai firesc, favorabil, fara sa fie amenintata, sa fie salvata de actiunea nenorocirilor. In acest scop este normal ca Autoritatea sa actioneze cu vorba, cu fapta, chiar cu inchisoarea daca-i nevoie, la fel ca si comandantul unei aeronave.

  "nu sunt în stare să ofere nici cea mai vagă explicaţie coerentă cu privire la temeiurile raţionale, ştiinţifice, legale şi morale, pe baza cărora au luat deciziile respective" 

  Asa sa fie? 

  Cind am vazut cu totii nenorocirile din tarile lovite crunt de pandenie, de ce alte temeiuri "rationale, stiintifice, legale si morale" mai are nevoie cetateanul? 

  Ce temeiuri rationale, stiintifice, legale si morale are zbaterea si spectacolul stupid pe care Cita-Zapacita, primarul general Firea, ni-l ofera zilnic? Vrea cumva sa inlocuiasca Autoritatea sanitara? Vrea cumva titlul de primul epidemiolog al tarii? Si ea si altii sa-l ia, daca-l vor, dar, daca-i posibil, fara a-si pune poalele in cap. 

  Sa nu cadem in pacat si sa urmam indemnul: 

  „Daţi, deci cezarului cele ce sunt ale cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu."

  S-au n-avem nevoie de Autoritate? 

  1. Ca si Leana, vrea totul.

   " temeiuri coerente, raționale, fundamentate științific, legale și morale" cam rare în editorialele C.C.....dar "noduri în rogojina mioritică" fără număr, f. nr., împănate în încâlcitele și alungitele fraze... ca să iasă kilogramu'.

   " temeiuri coerente, raționale, fundamentate științific, legale și morale" cam rare în editorialele C.C.....dar "noduri în rogojina mioritică" fără număr, f. nr., împănate în încâlcitele și alungitele fraze... ca să iasă kilogramu'.

   Vela, ce cauți 'sub' acest articol?? De închiderea plajelor nu te apuca căci... o pățești! Aici citim " Apucăturile lui Arafat de a muștrului cetățenii precum căpraru recruții, este semnul unei mojicii, lipsei de caracter..

   Se consuma resurse aiurea cand ne putem autovindeca daca ne punem aceasta intentie. Ni se incalca drepturile fundamentale, ne bara frica in oase. Boala a devenit marfa la fel ca si corpul uman. Chiar nu vedeti ca suntem manipulati de BIG Pharma si toata aceasta armata de medici care au devenit vanzatori de medicamente, pardon cei care recomanda medicamente care nu vindeca, mai rau fac.

   Evoluția conștiinței și conexiunea cu conștiința și alchimia existenței și cum tu poți deveni un alchimist cosmic. Axiome 1.Ființele de lumina știu că ele sunt făcute din lumina. 2.Ființele de lumina știu că sunt universul făcut din lumina. Universul este experientiabil datorită luminii. 3.Ființele de lumina știu că mintea-corp este un curcubeu, entanglement, corelare al/a luminii vizibile, energiei electromagnetice dar și invizibile, razele gama, infraroșii, ultraviolete. 4.Ființele de lumina știu că fiecare obiect, gânduri care sunt evenimente electrice unităților celulare ale ionilor și sarcinilor care se mișcă cu viteză luminii peste membranele celulare, percepție, simțământ, emoție, imagine sau senzație, este corp care are un curcubeu, corelare a luminii și energiei. 5.Ființele de lumina știu că Întreagă existența este entanglarea corpului de lumina curcubeu. 6.Ființele de lumina știu că Întreagă transformare este alchimie, influențează senzația și transformarea. Și întregul aranjament real vine din Intenția conștientă sau inconștiență venită de la Sursă și are rol cheie în evoluția conștiinței. Deci intenția este trăgaciul transformării, are rol în evoluția apariției universului a corpului și altor lucruri, a conștiinței.. 7.Yoganidra să fii atent la senzații și mișcări care schimbă centrul senzațiilor și mișcării cu viteză luminii. Mișcarea activează rețeaua neuronilor prin intenție. Poți să fii conștient de spațiul mental al relațiilor,relația cu ecosistemul cu universul. Că să ai neuro-corelații trebuie să ai activate gene prin mecanismul epigenetic, prin nutriție, le poți influență prin modelarea activității neuronale cu viteză luminii, prin orice gând, simțământ vei avea schimbări neuronale și ale codului genetic prin epigenetica datorită corelării corp-minții curcubeu.Poți așadar să îți schimbi activitatea genelor microbiomului prin nutriție dar și prin alte modalități ce țîn de epigenetica.Reorganizarea corpului - minte curcubeu se face cu viteză luminii. Deci transformarea are loc cu viteză luminii. Dacă simbolurile se schimbă se schimbă și realitatea.Corpul tău este un simbol, o reprezentare. 8.Ființele de lumina știu că universul și omul sunt făcute din lumina că și toate celelalte lucruri. 9.Ființele de lumina știu că Evoluția conștiinței, orice obiect pe care îl vedem este englamentul luminii, corelarea luminii. În momentul în care devii conștient de aces lucru devii în schimbător de conștiința.Cu toții putem să trăim mai mult și mai tineri și sănătoși dacă dorim deoarece are loc o schimbare de conștiința. Ceea ce se schimbă sunt simbolurile urmate de schimbarea realității.

   Lumina divină

    

   Iubirea, ca şi lumina,  

   Sfredelindu-ti inima 

   nu rămâne ascunsă, 

   Ea poate fi pătrunsă. 

    

   Contemplarea soarelui  

   nu-i cheia misterului 

   Și cu lumina lui nu scoți 

   Întunericul ce-l porți. 

   Însă iubind pe Dumnezeu 

   lampa-ți va lumina mereu 

   Floarea Vieții din inima ta 

   este chiar lumina mea. 

   Să-ți fie mintea luminată, 

   Doar cu iubire adevărată, 

   Izvorul Vieții din lumină, 

   Iubirea cea Divină.

   Visul Mandalei, săgetare simbolică,

   în Realitatea Ultimă, ontologică,  

   Pitit, dincolo de formă, si culoare 

   Tronează Adevărul legii născătoare. 

   Armonia perfectei rezonanțe morfice,  

   Stropi aurii ai orchestrei cosmice,  

   Spiralate geometrii sacre, Suflet cuantic, 

   ascunde floarea vieții, trupului cel mirific. 

   Apărut din apa mării, din apa vie  

   Dincolo de poarta speranței, fie! 

   Prin sfântul duh, din christică, pură iubire  

   nemărginită, înaripata nemurire. 

   Lumina marelui foc întunericat,liberată  

   prin propria luptă, steaua-ţi încătuşată  

   Doar prin durere şi trudă, steaua din tine  

   va înflori într-o nouă viaţă, prin Mine.  

   Cel ce ştie începutul lumii Unităţii 

   îşi slobodă steaua din tărâmul nopţii. 

   Aminteşte-ţi, omule, că tot ce există 

   E doar o altă formă a ceea ce nu există.

   Mintea nu este sursa constiintei este reprezentarea simbolica a experientiei care este in constiinta, moduri de cunoastere si reprezentare a constiintei. Particule, gluoni, sunt constructe, tot ce numim e un construct.

   Obersvator, observare si ce observam. Constiinta, Sursa existentei noatre nu e materiala e imateriala, este natura constientizarii. poate fi numita oricum, constiinta pura, Brahma, Budda, Dumnezeu. 

   Biologicul si universul sunt complementare asemenea undei si particulei. 

   Stiinta e o modalitate de a investiga realitatea dar nu de a afla adevarul, deoarece foloseste constructe care incearca sa explice realitatea. Activitatea stiintei este tot un experiment.Marea problema a constiintei.Nu exista timp ci doar sincronicitati.Sa iesim din constructul prin care suntem fiinte umane si avem un corp. De ce facem stiinta. Copacul cunoasterii, am creat constructe si ne-am deconecatat de sursa. Aspect divin si diabolic al stiintei.Avem tehnologia sa distrugem lumea de n ori.Nu mai exista conexiune spirituala cu lumea. Actiune colectiva, viziune, idealuri, visuri, intentii, atunci se intampla ceva numit emergenta. Viziune comuna, spiritualitate, filozofica, stiinta spre practica si disciplina spirituala. Daca se atinge masa critica emergenta, schimbarea se intampla. A pune pe toti impreuna pentru viziunea comuna. Putem crea o harta a mintii umane. Ce este iluminare sa fii una cu lumina, nu fotoni ci lumina constiintei sa fii una cu sursa existentei care da forma, culori, marime. Sa fii iluminat inseamna sa fii una cu sursa, sa cunosti realitatea. Eu sunt universul. Avem existenta si constiinta existentei, constientizarea este Shiva Shakti, existenta are masculin si feminin, intentia creeaza sincronicitati.Sutrele sunt moduri de navigare de la local la nonlocal, sunt calatorii, poti vedea culori, simti mirosuri sau procese. Corpul este o forma modificata a constiintei. Eu sunt universul!

  1. Doar 10 dintre cei 38 de pacienţi vindecaţi de COVID-19 care au dorit să doneze plasmă au şi reuşit în final să facă asta, restul fiind refuzaţi după ce s-a constatat, spre exemplu, că nu au anticorpi.

  2.Directorul Pistol a precizat că prin această metodă autoritățile vor ști care este procentul din populația României care a trecut prin infecție pentru că are anticorpi: „fie că a ştiut sau nu a ştiut că a trecut prin infecţie, vom şti separat pe fiecare grupă de varstă, care este procentul persoanelor care a trecut prin infecţie şi vor şti de asemenea şi pe regiuni, cele 8 regiuni ale României, care este procentul persoanelor care au trecut prin infecţie”. 

  ”Datele vor fi puse la dispoziţia decidenţilor, de aceea derulăm acest studiu ca să sprijine decidenţii pentru măsuri, şi mai ales pregătirea sistemului sanitar pentru ce ar putea veni”,  

  Deci poti trece [rin boala si afar anticorpi? sau sunt prezenti doar pentru o perioada limitata? 

  3. Doar 30 % s-au vindecat cu tratamentul cu plasma.„De tratamentul cu plasmă umană hiperimună au beneficiat 7 pacienţi cu vârste între 42 şi 67 ani. S-au vindecat doi, un bărbat de 42 de ani (fără comorbidităţi) şi o femeie de 53 (cu comorbidităţi: limfom non-Hodgkin, hipotiroidie, astm bronşic)”, a explicat directorul SCJU Sibiu. 

  Testarea ar trebui sa fie mai intai pt anticorpi...pt a putea folosi plasma acestor bolnavi vindecati.

  Ar terbui toate informatiile adunate despre testare si tratare covid pentru a putea sa se ia decizii informate pe baza informatiilor date de catre specialisti, nu dupa ureche. Din pacte traim intr-un laborator si riscam sa devenim cobai pentru experimentele medicilor... 

  1. Eu as prefera sa prevenim infectarea in conditiile in care nu stim daca devenim imuni prin boala si mai ales nu stim consecintele pe termen lung ale bolii.

   Esti fericit daca afli adevarul despre cine esti de unde vii si unde mergi dupa marea trecere. Fericirea aduce sanatate si sistem imunitar puternic pentru ca nu ne mai este frica de maorte cunoscand adevarul ca suntem o esenta eterna prin sufletul nostru conectat la sursa constiintei supreme, la sinele supram, la divintate, fiecare cum doreste sa o numeasca.

   Frica declanseaza furtuna de citokine! 

  Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că în ceea ce privește zonele turistice, dacă nu se poate menține o distanță de 1,5 metri între persoane, atunci masca este necesară și în aer liber pentru a împiedica răspândirea Covid-19.

  Trecerea de la paradigma colonianismului, a sclavagismului la o noua paradigma care trebuie CREATA de noi, de ARTISTI care spun ADEVARUL si recunosc ca aceasta paradigma a produs traume, a dus la lipsa stimei de sine de o parte si la superiorotate pe cealalta parte.

  Stiinta fara arta a adus multe nenorociri pe planeta. E nevoie de CREATIVITATE pentru a gasi solutii si a nu ne mai JELI. ARTISTII sunt constiinta LUMII. OAMENII DE STIINTA pot fi cumparati dar ARTISTII ADEVARATI NU! AVEM NEVOIE DE O REVOLUTIE ARTISTICA IN LUME! Artistii spun ADEVARUL, de aceea ii citim, ii ascultam. ARTA este limbajul SUFLETULUI, Stiinta e limbajul Intelectului si al EGO-ului. 

  Umanitatea are nevoie de o noua istorie deoarece vechea istorie nu mai functioneaza. Numai impreuna putem construi o societate mai pacifista, mai justa, mai sustenabila, mai sanatoasa si fericita. O miscare de la firul ierbii prin care nimeni nu mai e singur nu mai e depresiv, toti suntem o entitate, corp-minte este o singura entitate, suntem fiinte spirituale care avem aceeasi SURSA, exista o entitate intetigenta in univers a carei reflectare suntem. 

  Istoria etnocentrisnului, razboiului, a urii,a rasismului,a terorismului, a extinctiei speciilor, a nu a functionat 

  Tranformare, frumusete este noua paradigma a femininului, cea care are grija de calitatea vietii.Ce trebuie sa facem pentru noi, pentru comunitatea noastra si a planetei.Infinita empatie, compasiune, iubire va crea o noua viziune asupra lumii. O noua elita a lumii care sa treaca de la paradigma paianjenului la paradigma stelei de mare, pe scurt elita trebuie sa aiba o noua calitate, cea a servirii umanitatii. Bunastarea fiintei umane, adica sanatate, fericire si prosperitate. sa fie priroitatea lor in toate domeniile. Bunastare fizica, sociala, profesionala, financiara, comunitara se bazeaza pe 7 piloni ai bunastarii fiintei umane masurabili: 

  - somn suficient 

  - meditatie, managementul stresului 

  - miscare,pranayama, yoga 

  - emotiile 

  - Nutritie de calitate 

  - ritm biologic 

  - constiinta de sine, Autorealizare, Metauman, cum putem sa ne vindecam pe noi si lumea, societatea ( o societate mai pacifica, mai creativa in directia cooperarii globale) 

  Noii lideri 

  L- Look and Leasen decat sa vorbesti 

  E - Emotional Bonding, iubire si actiune 

  A - Awerness, 

  D- dare to dream and new reality and do it, a raspunde in mod creativ la probleme 

  E- Empowerment, 

  R- Responsability 

  S- Synchronicity 

  Liderul de tip masculin trebuie sa fie inlocuit de tiparul feminin, de arhetipul creativ feminin, al mamei, al intuitiei, al vindecarii. 

  Trecerea de la paradigma colonianismului, a sclavagismului una mai ILUMINATA, mai UMANA! 

  IN loc sa avem speranta, disperare este TIMPUL ACUM sa ne intrebam ce fel de VIZIUNE avem despre cum vrem sa arate lumea mai buna.

  ARTISTII dar si TINERII AU ROLUL SA IMAGINEZE SI SA IMPLEMENTEZE ACEASTA VIZIUNE ACUM! 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

03 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8351
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4859
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3685
Gram de aur (XAU)Gram de aur260.8073

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie