Criptomonedele, sub spectrul reglementării globale iniţiate de IOSCO

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 mai 2023

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Jean-Paul Servais, preşedintele Organizaţiei: "Planurile reprezintă un punct de cotitură în abordarea riscurilor generate de criptoactive" "Afacerile cripto au fost lăsate să crească pe o bază defectuoasă, ceea ce trebuie corectat", spune reprezentantul IOSCO Ciprian Dobrescu, Tradesilvania: "Probabil vom asista la o curăţare a pieţei, ceea ce autorităţile îşi doresc, noi ne dorim şi investitorii îşi doresc"

IOSCO, organismul internaţional de supraveghere a valorilor mobiliare, a anunţat ieri prima abordare globală a reglementării pieţelor de criptoactive şi digitale, pornind de la lecţiile învătate din prăbuşirea de anul trecut a exchange-ului cripto FTX, ce a pus în evidenţă probleme masive de protecţie a consumatorilor, după cum reiese din comunicatul de presă postat pe site-ul entităţii.

Într-o iniţiativă majoră menită să îmbunătăţească standardele globale de reglementare a activelor cripto, IOSCO a prezentat modul în care clienţii ar trebui protejaţi şi cum tranzacţionarea criptomonedelor ar trebui să respecte standardele aplicabile în pieţele publice. Organismul a emis spre consultare publică recomandări detaliate către jurisdicţiile din întreaga lume cu privire la modul de reglementare a criptoactivelor, proces ce se va finaliza până la sfârşitul anului, conform instituţiei.

Jean-Paul Servais, preşedintele IOSCO, a spus, într-o conferinţă de presă: "Aşa cum ne-au reamintit miniştrii de finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale din G7, a sosit momentul să punem capăt incertitudinii legislative ce caracterizează activităţile legate de cripto. Documentul de consultare de astăzi (n.r. ieri) a primit sprijinul unanim al Consiliului IOSCO şi este rezultatul unei perioade intense de analiză a riscurilor din domeniul reglementării. Planurile reprezintă un punct de cotitură în abordarea riscurilor generate de criptoactive precum bitcoin şi ether. Afacerile cripto au fost lăsate să crească pe o bază defectuoasă, ceea ce trebuie corectat.

Sprijinul solid al Consiliului IOSCO va asigura punerea în aplicare promptă a recomandărilor de către toţi membrii IOSCO pentru a limita riscul de arbitraj reglementar. Cooperarea consolidată între membrii noştri în supravegherea acestor pieţe prin intermediul unui cadru global va contribui la o protecţie mai bună a investitorilor şi la descurajarea credibilă a actorilor non-conformi".

Potrivit Reuters, standardele propuse acoperă aspecte privind conflictele de interese, manipularea pieţei, cooperarea în ceea ce priveşte reglementarea transfrontalieră, custodia criptoactivelor, riscurile operaţionale şi tratamentul clienţilor de retail.

Haydn Jones, specialist în soluţii blockchain şi cripto la Kroll, este de părere că propuneri precum cele ale IOSCO sunt de natură să oprescă activităţile criminale şi permit tuturor să beneficieze de tehnologia pe care se bazează cripto.

Ciprian Dobrescu: "Se va simiţi că şi proiectele crypto şi platformele de tranzacţionare au o responsabilitate faţă de utilizator"

Ciprian Dobrescu, CEO al exchange-ului Tradesilvania, afirmă că, în esenţă, o reglementare clară a domeniului reprezintă o maturizare a pieţei.

"Efectul direct în piaţă va fi că vom asista la o posibilă curăţare, ceva ce şi autorităţile îşi doresc, noi ne dorim şi, cu siguranţă, şi investitorii îşi doresc. Foarte pe scurt: maturizarea pieţei", ne-a transmis recent CEO-ul Tradesilvania, referindu-se în general la impactul reglementării asupra industriei.

În opinia sa, efectul pozitiv pentru companiile care vor respecta noile reguli şi se vor adapta suficient de repede va veni din creşterea numărului de utilizatori şi atragerea unor mase noi de investitori care, până acum, nu aveau curajul să intre într-o piaţă semi-reglementată. "La nivel de client, piaţa va fi mai transparentă, comunicarea va trebui să fie mai clară, şi se va simiţi că şi proiectele crypto şi platformele de tranzacţionare au o responsabilitate faţă de utilizator. Este o protecţie care se va simţi activ şi în mod implicit", spune Ciprian Dobrescu.

Lim Tuang Lee, Fintech Task Force: "Furnizorii de servicii legate de criptomonede trebuie să abordeze conflictele de interese"

IOSCO face 18 recomandări pentru criptoactive din şase categorii. Conform celei dintâi, prin reglementările din zona cripto trebuie să se obţină rezultate asemănătoare cu cele obţinute prin reglementările din piaţa tradiţională, în conformitate cu principiul "aceleaşi activităţi, aceleaşi riscuri, aceleaşi rezultate de reglementare", scrie Ledger Insights.

Multe recomandări se referă la integritatea pieţei, cum ar fi conflictele de interese ale furnizorilor de servicii. Conform raportului, deşi furnizorii de servicii de criptoactive sunt adesea denumiţi exchange-uri (burse) cripto, în realitate furnizează mai multe servicii, fiind adesea dealeri, brokeri sau ambele, mai degrabă decât exchange-uri. Alte recomandări se referă la manipularea pieţei, tranzacţiile pe baza informaţiilor privilegiate şi frauda, precum şi riscurile transfrontaliere.

Lim Tuang Lee, preşedintele Fintech Task Force de la nivelul Consiliului IOSCO, înfiinţat pentru dezvoltarea recomandărilor, a declarat: "Furnizorii de servicii legate de criptomonede trebuie să abordeze conflictele de interese inacceptabile şi să acorde o importanţă mult mai mare dreptului clienţilor de a-şi avea banii şi activele administrate şi contabilizate în mod corespunzător. Este timpul ca reglementatorii să colaboreze, dincolo de frontiere şi jurisdicţii, pentru a asigura respectarea protecţiei investitorilor şi a integrităţii pieţelor de criptoactive".

Martin Moloney, secretar general al IOSCO, alături de preşedintele Jean-Paul Servais, care conduce şi reglementatorul pieţei valorilor mobiliare din Belgia, au subliniat că multe companii cripto oferă servicii precum intermediere, tranzacţionare, custodie şi market-making, activităţi care în firmele financiare tradiţionale sunt separate unele de altele, scrie Financial Times.

Conform publicaţiei britanice, propunerile cer autorităţilor de reglementare să analizeze dacă anumite conflicte de interese sunt "suficient de acute astfel încât să nu poată fi efectiv atenuate". În caz afirmativ, acestea pot necesita "măsuri mai robuste, precum dezagregarea juridică, înregistrarea şi reglementarea separată a anumitor activităţi".

"Asta este ceva nou", a spus Moloney: "Este o provocare destul de puternică lansată de IOSCO către comunitatea globală de reglementare; de a se ocupa de problema afacerilor construite pe baza baza conflictelor de interese".

Moloney a subliniat că va dura ani, chiar şi în marile jurisdicţii, pentru ca recomandările să fie acoperite în totalitate. "Între timp, investitorii trebuie să fie cu adevărat precauţi în ceea ce priveşte furnizorii de servicii de criptoactive care le spun că sunt reglementaţi şi, prin urmare, totul este în regulă", a spus, reprezentantul IOSCP, conform Financial Times.

Săptămâna trecută, UE a finalizat un pachet amplu de reglementări cripto, în timp ce Marea Britanie se află în stadiile incipiente ale dezvoltării propriilor reguli, despre care promite că vor fi "mai agile" decât cele din Europa, mai scrie publicaţia britanică.

IOSCO este principalul forum internaţional pentru reglementarea valorilor mobiliare, fiind recunoscut drept organismul global responsabil de stabilirea standardelor pentru reglementarea valorilor mobiliare. Membrii organizaţiei reglementează peste 95% din pieţele mondiale de valori mobiliare în aproximativ 130 de jurisdicţii.

Notă

Recomandările IOSCO acoperă şase domenii cheie, în conformitate cu Obiectivele şi Principiile IOSCO pentru Reglementarea Pieţelor de Valori Mobiliare şi cu standardele, recomandările şi bunele practici relevante ale IOSCO:

1) conflictele de interese rezultate din integrarea verticală a activităţilor şi funcţiilor;

2) manipularea pieţei, tranzacţiile bazate pe informaţii privilegiate şi fraudă;

3) riscurile transfrontaliere şi cooperarea în materie de reglementare;

4) custodia şi protecţia activelor clienţilor;

5) riscul operaţional şi tehnologic;

6) accesul minorilor, adecvarea şi distribuţia.

IOSCO îşi propune, prin structurile sale permanente:

- să coopereze în dezvoltarea, implementarea şi promovarea standardelor internaţionale recunoscute şi consistente de reglementare, supraveghere şi aplicare a legii pentru a proteja investitorii, a menţine pieţele echitabile, eficiente şi transparente şi a încerca să abordeze riscurile sistemice;

- să îmbunătăţească protecţia investitorilor şi să promoveze încrederea investitorilor în integritatea pieţelor de valori mobiliare, prin schimbul consolidat de informaţii şi cooperarea în aplicarea legii împotriva abuzurilor şi în supravegherea pieţelor şi intermediarilor de piaţă;

- să schimbe informaţii la nivel global şi regional despre experienţele lor respective pentru a contribui la dezvoltarea pieţelor, la consolidarea infrastructurii pieţelor şi la implementarea unei reglementări adecvate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1441
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8891
Gram de aur (XAU)Gram de aur342.8803

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb