Cu cine avem de-a face?

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 4 octombrie

Cătălin Avramescu

În 1990, după căderea regimului comunist din Germania de Est, un mărunt ofiţer KGB a plecat spre casă. Era supărat pentru că nu înţelegea de ce superiorii săi de la Moscova nu luaseră măsuri (a se citi: "Trebuiau împuşcaţi pe stradă!") împotriva demonstranţilor pentru democraţie. Dar avea, în acelaşi timp, şi un motiv de bucurie. Prietenii săi din serviciile secrete est-germane îi făcuseră cadou, la despărţire, o maşină de spălat germană veche de douăzeci de ani.

Numele conţopistului era Vladimir Vladimirovici Putin. Rabla pe care o căra în portbagaj a fost bine investită, din câte se pare. Putin a intrat apoi în zona lumii interlope din Leningrad pentru ca mai târziu să ajungă preşedinte al "Federaţiei Ruse". Este individul care ne ameninţă de câteva luni că ne va incinera cu arme termonucleare.

Este momentul să înţelegem cu cine avem de-a face. Observ că mulţi lideri politici, dar şi destui ziarişti, îl tratează pe acest personaj ca şi cum ar mai avea un rest de raţionalitate. "Preşedintele rus Putin" etc. Cred că acest lucru este o greşeală. Vladimir Putin acţionează de ani întregi în afara oricăror reguli instituţionale. Dictatura putinistă este un regim organizat ad-hoc.

Acest caracter de improvizaţie nu înseamnă că regimul lui Putin e mai puţin periculos. Dimpotrivă. Cine îi poate ghici dezaxatului următoarea mişcare?

După discursul de la anexarea abuzivă a patru regiuni din Ucraina, mulţi analişti au remarcat că Putin a devenit ca un şobolan prins în cursă. Singurul lucru pe care îl mai poate face este să muşte.

De aceea este esenţial să stabilim cine este acest V.V. Putin. Aşa că vă propun o paralelă. Cu un alt personaj, celebru în istorie. În 1919, după înfrângerea Germaniei, Adolf Hitler era un mărunt caporal foarte, foarte supărat. Germania a fost învinsă pentru că a fost "înjunghiată pe la spate" de trădători. Va veni, spunea el tuturor celor dispuşi să îl asculte, vremea răzbunării.

Pentru Putin, vremea răzbunării e acum. Vinovatul este un personaj ciudat: "Vestul Colectiv". Acesta este controlat de "anglo-saxoni", care joacă în această farsă sinistră rolul "iudeo-masonilor" lui Hitler. Şi la fel ca dictatorul de la Berlin, cel de la Kremlin este obsedat de teritoriu. După el, cea mai întinsă ţară de pe planetă are un deficit de "spaţiu vital".

Exact ca Hitler, a descoperit că polonezii... scuze, ucrainenii, sunt un pseudo-popor. Aşa că locul lor este fie la reeducare, fie la groapa comună, cu un glonţ în ceafă. Copiii, cu deosebire, trebuie răpiţi de la părinţii lor. Statuile "naţionaliste" trebuie dărâmate - desigur, dacă glorifică alt naţionalism decât cel german sau velico-rus. Profesorii sunt terorizaţi să accepte o programă şcolară nouă. Armatele celor doi se susţin prin jaf sistematic.

Unii vor spune că această paralelă este, pe undeva, exagerată. Hitler, în fond, este arhitectul Holocaustului, în vreme ce Putin, cu toate că regimul său este vinovat de numeroase brutalităţi şi de asasinate, totuşi nu ar fi coborât încă în abisul infamiei.

Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă planul iniţial al lui V.V. Putin nu ar fi fost blocat de eroismul soldaţilor ucraineni. Imaginaţi-vă că, în câteva săptămâni, guvernul de la Kiev ar fi căzut, iar coloanele blindate ruse ar fi intrat, adânc, în Ucraina centrală şi de Vest. Acum avem 6 milioane de refugiaţi. Câţi am fi avut atunci? La Bucha, o mică localitate lângă Kiev, au fost sute de victime civile. Câţi ar fi fost în Lvov, dacă intrau ruşii în oraş? Sau la Cernăuţi?

Problema cu aceia care încă se iluzionează că "Hitler era mai rău" este că nu realizează că şi dictatorul german a trecut printr-o fază în care "dracul nu părea atât de negru". Priviţi fotografii cu Adolf Hitler în 1932-1933. Individul încerca (nu întotdeauna) să treacă drept un om politic respectabil. Ocazional, îl vedem cu joben şi frac. (Un individ de prin America, ce pretinde chiar că are un frac care i-a aparţinut Fuhrerului, cere pe internet 80.000 de dolari pe el).

Vladimir Putin a jucat şi el o vreme comedia respectabilităţii. Vi-l mai amintiţi ca lider planetar, dând mâna cu Barack Obama sau făcând vizite la Paris sau Londra? Acum omul mărturiseşte că totul era o farsă. Că el clocotea pe dinăuntru. Că nu putea uita jignirea la adresa Mamei Rusii...

În consecinţă, piticul a luat în vizor toată omenirea. Hitler avea o minte criminală, dar nici măcar el nu a anunţat Apocalipsa Universală, aşa cum o face Putin de la o vreme. Nu trece ziua fără să aflăm că "betonul va fierbe" (Medvedev) dacă Rusia va fi învinsă pe câmpul de luptă. Hitler dorea doar să tragă după el în groapă întreg poporul german, nedemn în ochii săi, să fi avut un asemenea conducător...

Avem de-a face, aşadar, cu un individ neobişnuit de distructiv, cu fantezii criminale comparabile cu ale dictatorului german. Este momentul ca întreaga comunitate internaţională să afirme că, la fel ca în cazul liderilor nazişti, şi responsabilii regimului Putin vor da socoteală în faţa unui tribunal.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro