CUTREMUR TURCIA Bilanţul morţilor a crescut la peste 37.000 de persoane în Turcia şi Siria

S.B.
Internaţional / 8 - 15 februarie 2023

Captura video Digi 24

Captura video Digi 24


Actualizare Bilanţul cutremurului din Turcia şi Siria a ajuns la peste 37.000 de morţi

Bilanţul victimelor din Turcia şi Siria în urma cutremurului catastrofal de luni a ajuns la cel puţin 37.357 morţi în ambele ţări, dar faza operaţiunilor de căutare şi salvare ar urma să "se apropie de sfârşit", la o săptămână de la producerea seismului devastator...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor din Turcia şi Siria depăşeşte 33.000 de morţi

Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 33.179 de morţi, a anunţat astăzi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ultimul bilanţ oficial provizoriu al victimelor în Turcia este de 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

Responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Martin Griffiths, a recunoscut că această organizaţie nu a reuşit să ajute populaţia din zona de nord-vest a Siriei, controlată de opoziţia aflată din 2011 în război cu armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Potrivit Ministerului sirian al Transporturilor, până în prezent 62 de avioane încărcate cu ajutoare umanitare au aterizat în Siria, venind în special din Arabia Saudită.

---

Actualizare O aeronavă cu ajutoare destinate populaţiei afectate de cutremurul din Turcia a decolat astăzi de pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă"

O aeronavă cargo Boeing B777F încărcată cu ajutoare umanitare a decolat astăzi dimineaţă de pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" către Adana, Turcia, în misiune de sprijin pentru populaţia grav afectată de cutremure. O altă aeronavă este programată să decoleze în cursul zilei de astăzi, notează News.ro.

"În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o aeronavă cargo Boeing B777X a fost încărcată cu ajutoare umanitare pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi a decolat la ora 07.13 către Adana, Turcia, în misiune de sprijin pentru populaţia grav afectată de cutremure. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a avut ca prioritate această misiune umanitară, personalul fiind mobilizat pentru a asigura cât mai rapid toate operaţiunile aeroportuare necesare, în condiţii de maximă siguranţă şi securitate", a transmis CNAB.

De asemenea, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a alocat resursele operaţionale pentru îndeplini cu celeritate şi a doua misiune umanitară, când o altă aeronavă cargo Boeing 777F este programată să decoleze în cursul zilei de astăzi de pe Aeroportul Henri Coandă, pentru a transporta ajutoare către Turcia.

Numărul deceselor înregistrate după cutremurele devastatoare de luni din Turcia şi Siria este acum de peste 28.000, conform unui nou bilanţ. În Turcia, sunt 24.617 de decese, potrivit vicepreşedintelui Fuat Oktay. Au fost răniţi peste 80.000 de oameni.

---

Actualizare Donaţie anonimă de 30 de milioane de dolari de la un pakistanez pentru victimele cutremurelor din Turcia şi Siria

Un pakistanez a cărui identitate nu a fost dezvluită a mers la ambasada Turciei din SUA şi a donat 30 de milioane de dolari victimelor cutremurelor din Turcia şi Siria, potrivit premierului pakistanez Shehbaz Sharif, care a anunţat informaţia pe Twitter ieri, conform News.ro.

"Profund mişcat de exemplul unui pakistanez anonim care a intrat în ambasada Turciei din SUA şi a donat 30 de milioane de dolari pentru victimele cutremurului din Turcia şi Siria", a scris premierul pe Twitter.

El a spus că "acte de filantropie atât de glorioase permit omenirii să triumfe când şansele sunt aparent insurmontabile".

Pakistanul a trimis în Turcia două avioane C-130 Hercule cu echipe de căutare şi salvare, care includ medici, câini şi personal de îngrijire.

Premierul pakistanez Shehbaz a avut, de asemenea, conversaţii telefonice cu premierii turci şi sirieni şi i-a asigurat că Pakistanul va acorda tot ajutorul posibil victimelor.

---

Actualizare OFICIAL ONU: "Bilanţul morţilor riscă cel puţin să se dubleze"

Bilanţul persoanelor decedate în urma cutremurului din Turcia şi Siria, care astăzi dimineaţa depăşea 28.000, riscă cel puţin să se dubleze, a avertizat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, informează AFP, potrivit Agerpres.

Martin Griffiths a ajuns ieri în oraşul Kahramanmaras din Turcia, epicentrul cutremurului de 7,8 grade care a avut loc pe 6 februarie şi care a făcut în total 28.191 de morţi - 24.617 în Turcia şi 3.574 în Siria.

"Cred că este dificil de estimat (bilanţul) tocmai pentru că trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla, sau mai mult", a declarat înaltul oficial al ONU pentru Sky News."Încă nu am început cu adevărat să contabilizăm numărul morţilor", a avertizat Griffiths.

Zeci de mii de salvatori continuă să caute sub moloz într-un frig glacial, care sporeşte suferinţa milioanelor de persoane sinistrate.

ONU a avertizat că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria. În prezent, se consideră că până la 5,3 milioane de persoane sunt fără adăpost doar în Siria.

Aproape 26 de milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur, a declarant ieri OMS, lansând un apel la donaţii de 42,8 milioane de dolari pentru finanţarea nevoilor sanitare imediate.

Agenţia turcă de gestionare a dezastrelor a declarat că peste 32.000 de membri ai organizaţiilor turceşti participă la operaţiunile de salvare. Acestora li s-au alăturat 8.294 de salvatori din străinătate.

"În curând, persoanele responsabile de căutare şi salvare vor lăsa locul agenţiilor umanitare a căror sarcină, în următoarele câteva luni, este aceea de a se ocupa de numărul extraordinar de mare al persoane afectate", a mai spus Griffiths ieri într-o înregistrare video postată pe Twitter.

---

Actualizare Peste 25.000 de morţi în urma seismului din Turcia şi Siria, conform unui nou bilanţ

Peste 25.000 de persoane au murit în seismul care a lovit luni Turcia şi Siria, conform celor mai recente bilanţuri oficiale, prezentate astăzi, relatează AFP, conform Agerpres.

Potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în oraşul Sanliurfa din sud-estul ţării, 21.848 de corpuri neînsufleţite au fost găsite până în acest moment în Turcia.

În acelaşi timp, autorităţile siriene au raportat un bilanţ de 3.553 de morţi în Siria.

---

Actualizare Armata austriacă şi-a suspendat operaţiunile de salvare în Turcia lovită de cutremure din cauza "situaţiei de securitate tot mai dificile"

Armata austriacă şi-a suspendat operaţiunile de salvare în Turcia lovită de cutremure din cauza "unei situaţii de securitate din ce în ce mai dificilă", a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, într-un tweet de astăzi, transmite News.ro.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Michael Bauer, a scris pe Twitter că Unitatea de ajutor în caz de catastrofe a forţelor austriece (AFDRU) este disponibilă pentru operaţiuni de salvare ulterioare, atunci când mediul de lucru va deveni sigur.

Agenţia de presă AFP a relatat ciocniri între grupuri neidentificate şi că forţele austriece se adăposteau într-o tabără de bază ,cu alte organizaţii internaţionale, şi aşteptau instrucţiuni.

Aproximativ 80 de salvatori din forţele armate austriece se află în Antakya, Turcia, din 7 februarie, iar specialiştii lor au eliberat nouă persoane de sub moloz.

---

Actualizare Şeful OMS şi coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă au ajuns în oraşul sirian Alep

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, au ajuns astăzi în oraşul sirian Alep, grav afectat de cutremurele din această săptămână, a declarat o sursă din cadrul ONU pentru dpa, potrivit Agerpres.

Oraşul Alep, în nord-vestul Siriei, este controlat de guvernul preşedintelui Bashar al-Assad.

Avionul, l-a bordul căruia s-a aflat directorul OMS, a transportat circa 35 de tone de echipament medical vital, iar un al doilea avion va sosi peste două zile, a informat agenţia de presă siriană Sana.

Circa cinci milioane de persoane au fost afectate de cutremure în Siria, a declarat astăzi Iman Shankiti, reprezentanta OMS în Siria.

În Alep, peste 200.000 de persoane au rămas fără adăpost, a precizat ea.

Cel puţin 3.553 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor în Siria, atât în zonele controlate de guvern, cât şi în cele controlate de rebeli.

---

Actualizare Turcia îşi deschide graniţa cu Armenia pentru a permite trecerea ajutorului umanitar pentru sinistraţi

Turcia a deschis punctul de trecere Alican (provincia Igdir), de la graniţa cu Armenia, pentru a permite trecerea ajutorului umanitar pentru supravieţuitorii cutremurelor de luni din 10 provincii sudice ale ţării, a anunţat astăzi agenţia de presă locală Anadolu, conform Agerpres.

Cinci camioane cu ajutor umanitar au trecut deja pe la acest punct de frontieră care a fost folosit ultima dată în 1988, când Semiluna Roşie turcă a livrat ajutor după un cutremur produs în Armenia, potrivit Anadolu.

''Haideţi să scoatem şi ceva bun din acest dezastru imens. Solidaritatea salvează vieţi!", a scris pe Twitter parlamentarul turco-armean Garo Paylan.

Întreaga graniţă terestră dintre Turcia şi Armenia a fost închisă din 1993, după ciocniri care au avut loc atunci între etnici azeri (parte din familia naţiunilor turcice) şi armeni.

Cele două ţări vecine au restabilit contactele diplomatice la sfârşitul anului 2021.

---

Actualizare Numărul deceselor în urma cutremurului a trecut de 24.000

Bilanţul cutremurelor devastatoare din Turcia şi Siria continuă să crească, iar numărul deceselor a trecut de 24.000, în timp ce cel al răniţilor a trecut de 83.000, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Numărul total al deceselor este de 24.208. Oficialii au anunţat că 20.665 de persoane au murit în Turcia, iar 3.553 în Siria.

Peste 12.500 de clădiri au fost complet distruse sau grav avariate în ambele ţări.

Eforturile de salvare continuă în condiţii de ger, iar speranţele de a găsi mai mulţi supravieţuitori scad tot mai mult.

Aproape 93.000 de persoane au fost evacuate din zona cutremurului din sudul Turciei şi peste 166.000 de persoane au fost implicate în eforturile de salvare şi ajutor.

Au existat 1.891 de replici de la primul cutremur de luni dimineaţa.

---

Actualizare Al-Assad acuză Occidentul că ''politizează'' situaţia din Siria şi ignoră aspectul ''uman''

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a acuzat ieri Occidentul că ''politizează'' situaţia din Siria, pe fondul dezbaterii privind impactul sancţiunilor Vestului asupra ajutorului acordat sirienilor sinistraţi în urma cutremurelor devastatoare de luni...Citeşte mai mult...

---

Actualizare SUA anunţă relaxarea temporară a sancţiunilor impuse Siriei, pentru a putea fi trimise ajutoare în urma cutremurului

SUA şi-au relaxat temporar sancţiunile împotriva Siriei în efortul de a accelera livrările de ajutoare în nord-vestul ţării, unde aproape nicio formă de ajutor umanitar nu a sosit, în pofida faptului că s-au înregistrat mii de decese în urma cutremurului de la începutul acestei săptămâni, relatează The Guardian, conform News.ro.

Cutremurul care a ucis aproape 23.000 de oameni în Siria şi în Turcia vecină s-a adăugat distrugerilor din nordul Siriei, care a fost deja grav afectat de războiul civil şi se află acum în cea mai mare parte sub controlul opoziţiei, guvernul lui Bashar al-Assad fiind prezent doar în unele zone.

Trezoreria SUA a anunţat o relaxare a sancţiunilor sale asupra Siriei, pe durata a 180 de zile, pentru "toate tranzacţiile legate de eforturile de ajutorare în urma cutremurului".

Dar analiştii spun că solicitările guvernului Assad şi efectele războiului sunt principalii factori care complică livrările de ajutoare în nord-vestul deja tensionat, iar măsura anunţată de SUA este mai mult pentru a asigura băncile şi alte instituţii că nu vor fi sancţionate pentru acordarea de asistenţă.

Siria este vizată de sancţiunile SUA din 1979, când Washingtonul a desemnat-o ca stat sponsor al terorismului. Casa Albă a înăsprit şi mai mult restricţiile pe fondul războiului din Irak din 2004 şi în mod repetat odată cu izbucnirea războiului civil în 2011, ceea ce a dus la colapsul relaţiilor dintre guvernul Siriei şi Occident.

---

Actualizare Echipa de căutare-salvare a României a participat la scoaterea de sub dărâmături a unei femei

Echipa de căutare-salvare a României trimisă în Turcia a participat la scoaterea de sub dărâmăturile unei clădiri cu nouă etaje a unei femei, în vârstă de 55-60 de ani. Victima era conştientă şi a fost predată echipajelor medicale, anunţă IGSU, potrivit News.ro.

Potrivit IGSU, la solicitarea expresă a autorităţilor turce, misiunile modului de căutare-salvare RO-USAR au continuat, inclusiv în afara sectorului repartizat echipei.

La ultima misiune alocată, echipa a identificat, în cursul serii de ieri, prin căutare tehnică (senzori acustici), posibila prezenţă a unor supravieţuitori. Din spusele localnicilor, clădirea prăbuşită avea 9 etaje.

"Timp de câteva ore, operaţiunile de salvare au fost continuate de structurile naţionale, cu sprijinul echipei RO-USAR. Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 04.00 (ora locală), echipa de căutare-salvare a României a sprijinit autorităţile locale pentru extragerea unui supravieţuitor (o femeie în vârstă de 55-60 ani, conştientă, cooperantă) din cadrul clădirii rezidenţiale prăbuşite. Persoana a fost predată echipajelor medicale", a transmis sursa citată.

---

ACTUALIAZRE CUTREMUR Washingtonul anunţă un ajutor de 85 milioane de dolari pentru Turcia şi Siria

Statele Unite vor oferi ajutor de 85 de milioane de dolari Turciei şi Siriei, a anunţat ieri Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), după cutremurul devastator care a lovit luni cele două ţări... Citeşte mai mult...

---

Actualizare CUTREMUR Şeful OMS este ''în drum'' spre Siria

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat ieri pe contul său de Twitter că se află "în drum" spre Siria, lovită luni, ca şi Turcia vecină, de un cutremur al cărui bilanţ total depăşeşte deja 20.000 de morţi...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Salvatorii români au scos de sub ruine până acum patru persoane

Salvatorii români care acţionează în Turcia au scos de sub ruine până acum patru persoane. Ieri, în timpul acţiunii de recuperare a unui tânăr de sub dărâmături, s-a produs un cutremur de 4,2 care a îngreunat operaţiunile de salvare. În acest caz, intervenţia a durat 20 de ore. Astăzi dimineaţă, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru a căuta supravieţuitori, anunţă IGSU, conform News.ro.

"În dimineaţa zilei de ieri, în zona de intervenţie indicată de autorităţile turce, salvatorii români au identificat o persoană conştientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături. După mai multe ore de intervenţie, în site-ul de acţiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbuşite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului. S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susţine partea superioară a construcţiei, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă. Cu eforturi susţinute şi peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reuşit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conştient şi cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale", relatează IGSU astăzi dimineaţă.

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reuşit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Turcia.

Pe parcursul nopţii, la indicaţia autorităţilor turce, echipa din România a mai desfăşurat 2 misiuni de căutare în 2 puncte diferite, însă nu au fost identificate persoane în viaţă.

În prezent, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru executarea unei operaţiuni de căutare. La clădirea prăbuştiă se află deja echipe de intervenţie locale şi o macara de mare tonaj, dar autorităţile turce au solicitat sprijin.

La acest moment, în Turcia sunt prezente 2 echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin.

---

Actualizare MAE: 10 cetăţeni români au fost îmbarcaţi, astăzi, cu succes în vederea repatrierii din Turcia

Zece cetăţeni români au fost îmbarcaţi, astăzi, în vederea repatrierii din Turcia, prin intermediul unor noi zboruri umanitare MApN. Cetăţenii români vor ajunge în ţară în cusul nopţii... Citeşte mai mult...

---

Actualizare RAED ARAFAT:"Echipele de salvare trimise în Turcia însumează aproape 120 de persoane şi şapte câini utilitari"

Echipele de căutare-salvare trimise de autorităţile române în Turcia, în urma cutremurelor înregistrate în urmă cu două zile în această ţară, însumează aproape 120 de persoane şi sunt formate din specialişti ai IGSU...

---

Actualizare Bilanţul trece de 11.200 de morţi în Turcia şi Siria

Bilanţul victimelor seismului care a lovit luni Turcia şi Siria se ridică la peste 11.200 de morţi, potrivit celor mai recente cifre communicate astăzi, transmite AFP, conform Agerpres.

În Turcia, numărul celor decedaţi a ajuns la 8.574, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care s-a deplasat pentru prima oară în oraşul Kahramanmaras, epicentrul cutremurului.

În Siria, până acum au fost consemnate 2.662 de decese şi 5.000 de persoane rănite.

Potrivit lui Erdogan, 50.000 de persoane rănite au fost salvate în Turcia, la trei zile de la cutremur.

"Am avut dificultăţi la început cu aeroporturile şi pe şosele, însă astăzi merge mai bine şi va merge şi mai bine mâine", a spus preşedintele pentru a dezamorsa criticile, după ce mii de oameni se plâng de lipsa de resurse şi de reacţia lentă a autorităţilor.

"Ne-am mobilizat toate resursele, statul îşi face treaba cu AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) şi municipalităţile afectate, cu toate mijloacele la dispoziţia sa", a adăugat el.

Cetăţenii ar trebui să ţină cont numai de mesajele autorităţilor şi să ignore "provocatorii", a îndemnat Erdogan.

Preşedintele a anunţat de asemenea distribuirea a câte 10.000 de lire turceşti (494 de euro) fiecărei familii afectate.

Erdogan, aflat la putere din 2003, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte, candidează la alegerile din mai pentru un nou mandat.

---

Actualizare - Bilanţul victimelor cutremurului devastator care a lovit Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 7.726 de morţi

Într-o actualizare, vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat că cel puţin 5.894 de persoane au murit acum şi 34.810 au fost rănite în Turcia. În Siria, au fost raportaţi cel puţin 1.832 de morţi şi 3.849 de răniţi.

Cel puţin 16.139 de echipe lucrează la operaţiunile de căutare şi salvare, la care se vor adăuga şi alte echipe internaţionale, a precizat Oktay.

Totodată, ONU a transmis că drumul care duce la singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia şi Siria a fost avariat de cutremurul de luni, îngreunând eforturile de ajutorare.

Bab al-Hawa este singurul coridor de ajutor umanitar aprobat de ONU între Siria şi Turcia.

În ianuarie, Guterres a descris punctul de trecere terestră ca fiind o "linie de salvare indispensabilă", după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru reînnoirea mecanismului transfrontalier cu o zi înainte ca acesta să expire.

----

Actualizare Cel puţin 6.326 de persoane au murit din cauza cutremurului în Turcia şi Siria

Cel puţin 6.326 de persoane din Turcia şi Siria au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni regiunea, potrivit celor mai recente bilanţuri, citate de CNN, conform News.ro.

Marţi, bilanţul victimelor a urcat la 4.544 de morţi în Turcia, unde 10 provincii au fost afectate, potrivit Agenţiei turce pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă AFAD.

Numărul celor care au murit în Siria este de cel puţin 1.782: mai mult de 970 de persoane au fost ucise în zonele controlate de opoziţie, potrivit organizaţiei siriene Căştile Albe, în timp ce în zonele controlate de guvern, bilanţul morţilor este de 812, potrivit agenţiei de presă SANA.

De asemenea, Cel puţin 30.474 de persoane au fost rănite în cele două ţări, potrivit cifrelor guvernului turc, ale Căştilor Albe şi ale presei de stat siriene.

---

Actualizare Ucraina trimite un grup de 87 de salvatori în Turcia

Ucraina a anunţat astăzi că trimite un grup de 87 de salvatori în Turcia, pentru a ajuta această ţară să facă faţă consecinţelor unui seism devastator care a lovit de asemenea Siria şi care s-a soldat cu peste 5.000 de morţi...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Echipa RO-USAR a recuperat de sub dărâmături doi adulţi în viaţă

Echipa de căutare - salvare RO-USAR a finalizat misiunea de recuperare de sub dărâmături a unei familii din oraşul Antakya, a informat, astăzi, IGSU, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, trei persoane au fost scoase de sub ruine. Cei doi adulţi sunt în viaţă şi au fost predaţi ambulanţei, iar copilul a fost găsit decedat, fiind predat familiei.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţa, marţi dimineaţă, că echipa de căutare - salvare a României se află misiune de identificare şi recuperare a unei familii (soţ, soţie şi copil) surprinse sub dărâmături, în oraşul Antakya.

Clădirea s-a prăbuşit complet, iar din spusele localnicilor aceasta ar fi avut nouă etaje.

---

Actualizare Strigăte rămase fără răspuns de sub ruine, în aşteptarea salvatorilor

Un jurnalist turc, stabilit la Istanbul, a povestit la televiziune că primeşte mesaje vocale de la oameni rămaşi prinşi între dărâmăturile clădirilor prăbuşite după cutremur, în timp ce la Hatay oamenii care au reuşit să se salveze încearcă să comunice printre ruine cu oamenii rămaşi înăuntru, în aşteptarea disperată a salvatorilor...Citeşte mai mult...

---

Actualizare UE mobilizează peste 1.180 de salvatori în Turcia prin Mecanismul de protecţie civilă

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade care a zdruncinat Turcia şi Siria ieri dimineaţă, a ucis deja mii de oameni, iar multe persoane sunt încă blocate sub moloz...Citeşte mai mult...

Actualizare Semiluna Roşie cere ridicarea sancţiunilor împotriva Damascului

Semiluna Roşie siriană a cerut astăzi Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Damascului în urma cutremurelor devastatoare care au ucis peste 1.600 de persoane în Siria...Citeşte mai mult...

---

Actualizare UNICEF se teme că mii de copii ar fi putut muri în cutremurele din Turcia şi Siria

UNICEF a declarat astăzi că cele două seisme violente care au zguduit luni sudul Turciei şi nordul Siriei, urmate de sute de replici, care au condus la prăbuşirea a numeroase clădiri, s-ar fi putut solda cu moartea a mii de copii în cele două ţări...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni în zonele afectate de cutremure

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi stare de urgenţă în zece provincii afectate de cutremurele care au lovit ieri sudul şi sud-estul Turciei, relatează AFP, conform Agerpres.

"Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie", a declarat şeful statului, precizând că această măsură este valabilă timp de trei luni.

Într-un discurs, preşedintele Erdogan a spus că 70 de ţări şi-au oferit ajutorul în operaţiunile de căutare şi salvare şi că Turcia intenţionează să deschidă hotelurile din Antalya pentru a-i găzdui temporar pe cei afectaţi de cutremure.

El a spus că bilanţul morţilor cutremurelor din Turcia a crescut la 3.549 de persoane.

---

Actualizare GERMANIA: Comunităţile turcă şi kurdă se mobilizează cu donaţii pentru victimele seismelor din Turcia

Comunităţile turcă şi kurdă din Germania au lansat campanii de donaţii în bani, haine călduroase şi pături pentru victimele seismelor care au devastat luni Turcia şi nord-vestul Siriei, relatează astăzi Reuters, potrivit Agerpres.

Pe măsură ce veştile despre dezastru s-au răspândit şi s-au declanşat apeluri disperate de ajutor, voluntarii au început să strângă ajutoare la Berlin, Frankfurt şi Munchen pentru cei răniţi sau rămaşi fără locuinţe.

În Germania trăiesc în jur de 2,3 milioane de persoane de origine turcă, cea mai numeroasă diaspora turcă din lume, potrivit cifrelor Comunităţii Turce din Germania.

"Nu ne-am aşteptat la aşa ceva, e o nebunie. Credeam că vom umple două furgonete şi apoi le vom expedia, dar de la 10 dimineaţa nu s-a oprit deloc ", a spus Levent Cukur, care coordonează o campanie de ajutor de la sala de box pe care o conduce la Munchen.

În timp ce el vorbea, un grup de persoane încărca în camioane cutii cu donaţii. Al cincilea lot urmează să plece spre Turcia joi.

"În această perioadă este foarte frig în regiunile afectate şi oamenii au nevoie urgentă de pături, haine călduroase şi ghete", a explicat Tunca Karakas, de la asociaţia culturală Tuerkisch-Deutscher Kreis.

Salvatorii încercau în continuare marţi să ajungă la oamenii prinşi sub dărâmături, în timp ce bilanţul deceselor a trecut de 5.000.

"Ne implicăm total în muncă", a spus Faruk Akalan, un reprezentant în Germania al Semilunii Roşii kurde, care a trimis deja 250.000 de euro în zonele afectate.

"A trimite bani este mai bine decât produse, pentru că oamenii de acolo ştiu cel mai bine ce le trebuie şi pot folosi banii ca să cumpere ce au nevoie ", le explică preşedintele Comunităţii Turce, Gökay Sofuoglu, celor care vor să se implice în donaţii.

---

Actualizare Condiţiile meteo nefavorabile şi lipsa echipamentelor împiedică eforturile de salvare în Siria

Salvatorii din Siria se confruntă cu condiţii meteo dificile şi cu lipsa echipamentelor în eforturile lor de căutare a supravieţuitorilor seismelor devastatoare de luni din Turcia şi Siria, soldate cu peste 5.000 de victime...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Echipa de sprijin din România a ajuns în provincia Hatay

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia, unde a început să construiască baza de operaţii şi a făcut prima misiune de recunoaştere, anunţă IGSU, conform News.ro.

Aceasta este prima zonă pe care autorităţile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă - AFAD, cu responsabilităţi clare în gestionarea situaţiei generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.

Salvatorii români au început să construiască baza de operaţii, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Totodată, în această dimineaţă, înainte de a începe deplasarea către locaţia bazei de operaţii stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofiţer şi 2 subofiţeri cu 2 câini de căutare-salvare au făcut o misiune de recunoaştere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidenţială afectată de cutremur.

Salvatorii români se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor venite în sprijin.

---

Actualizare Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii afectaţi de cutremur

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat asigurări ieri că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la "toţi sirienii de pe întreg teritoriul"... Citeşte mai mult...

---

Actualizare Bilanţul morţilor a crescut la 4.800 de persoane în Turcia şi Siria

Sunt peste 4.800 de morţi, mii de răniţi, în timp ce un număr necunoscut de persoane au rămas blocate sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbuşit în Turcia şi Siria...---

Actualizare Turcia solicită ajutor de urgenţă din partea NATO

Turcia a trimis o solicitare oficială către NATO şi aliaţi pentru asistenţă în gestionarea consecinţelor cutremurului de astăzi... Citeşte mai mult...

---

Actualizare ONU evaluează situaţia umanitară după puternicele seisme din Turcia şi Siria

Personal al Naţiunilor Unite s-a deplasat în Turcia şi Siria pentru a evalua situaţia pe teren şi nevoia de ajutor în urma seismelor violente care au lovit astăzi cele două ţări, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează Reuters, conform Agerpres.

"Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate de această catastrofă, multe dintre ele având deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zonele greu accesibile", a spus Guterres.

Adunarea Generală a ONU a păstrat astăzi un moment de reculegere în omagiul victimelor seismelor care au provocat moartea a peste 2.200 de persoane în Siria şi Turcia.

---

Actualizare Grecia promite să pună la dispoziţie toate forţele sale pentru a ajuta Ankara

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis astăzi să ''pună la dispoziţie toate forţele sale'' pentru a veni în ajutorul Turciei vecine, ţară lovită de un seism violent care a afectat şi Siria şi a cauzat moartea a peste 1.500 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, relatează France Presse, conform Agerpres.

''Trebuie să punem la dispoziţia Turciei toate forţele noastre în funcţie de ceea ce ea ne va cere în plus'', a afirmat şeful executivului de la Atena.

Grecia a anunţat deja că va trimite un avion al armatei sale cu 20 de pompieri şi ajutor umanitar în Turcia.

Este vorba despre un ''cutremur catastrofic'', a adăugat Mitsotakis, precizând că Grecia ar putea furniza Turciei ''diverse echipamente, echipamente medicale, pături, corturi'', în funcţie de nevoi.

La rândul său, ministrul grec de externe Nikos Dendias a spus că a luat legătura cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, şi a repetat că Grecia poate furniza ''asistenţă imediată'' Turciei.

La bordul avionului C-130 al armatei greceşti ce va fi trimis astăzi în Turcia se va afla şi preşedintele Organismului grec de luptă contra seismelor (OASP), pentru a participa la ''gestionarea eforturilor pentru a face faţă acestui dezastru'', a indicat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Yiannis Oikonomou.

---

Actualizare Joe Biden promite asistenţa necesară pentru a ajuta Turcia

Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut astăzi echipelor sale să ofere Turciei ''orice fel de asistenţă necesară'' şi să monitorizeze îndeaproape situaţia din această ţară afectată de cutremure puternice, transmite Agerpres.

"Sunt profund întristat de pierderile de vieţi omeneşti şi de devastarea provocată de cutremurul din Turcia şi Siria", a scris Biden pe Twitter. "Am dat instrucţiuni echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situaţia în coordonare cu Turcia şi să ofere orice fel de asistenţă necesară", a adăugat el.

Cel puţin 1.121 de persoane au fost ucise şi 7.634 rănite în zece provincii după ce cutremure puternice au zguduit luni sudul Turciei, a anunţat agenţia pentru dezastre din această ţară, relatează agenţia de presă Anadolu.

---

Actualizare Bilanţul provizoriu a depăşit 1.100 de morţi

Bilanţul celor două seisme violente care au lovit astăzi sud-estul Turciei a depăşit 1.121 de morţi şi 7.634 de răniţi, conform datelor anunţate de un reprezentant al AFAD, organismul turc pentru gestiunea catastrofelor, transmite Agerpres.

Conform acestuia, 2.834 de imobile s-au prăbuşit, existând temeri că numărul victimelor va continua să crească.

Cutremurul a avut epicentrul în provincia Kahramanmaraş şi a zguduit sudul Turciei şi nordul Siriei în timpul nopţii, la ora locală 4:17 (1:17 GMT). Cutremurul din timpul nopţii a fost urmat de un nou seism puternic, cu magnitudinea 7,7, în aceeaşi regiune, în jurul orei 10:25 GMT.

În Siria, ţară aflată într-un război civil, bilanţul provizoriu al seismului cu epicentrul în Turcia este de 592 de morţi, din care 371 în special în regiunile Alep, Hama, Latakia şi Tartus, potrivit agenţiei de presă oficială Sana, care a adăugat că au fost rănite peste 1.000 de persoane.

---

Actualizare LUCIAN BODE: "Sunt încrezător că RO-USAR va interveni exemplar la dezastrul din Turcia"

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că România demonstrează că este furnizor de protecţie civilă la nivel european prin participarea la misiunea internaţională de sprijin în Turcia, adăugând că este încrezător că echipa RO-USAR va interveni exemplar... Citeşte mai mult...

---

Actualizare RAED ARAFAT: "Echipa RO-USAR care va pleca în Turcia, formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare"

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România va trimite în Turcia o echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministerul de Externe transmite date de contact pentru cetăţenii români afectaţi de cutremurele produse în Turcia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis numerele de telefon la care românii afectaţi de cutremurele produse în Turcia pot solidica asistenţă consulară şi a recomandat ca, în cazul grupurilor de cetăţeni români, apelul să fie făcut de o singură persoană...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Bilanţul victimelor cutremurelor din Turcia creşte la 1500 de morţi

Bilanţul cutremurelor din Turcia a depăşit luni 1.500 de morţi - 912 în Turcia şi 371 în Siria -, relatează AFP.

Un bilanţ anterior anunţa 1.300 de morţi.

În Turcia, bilanţul a crescut la 912 morţi şi cel puţin 5.385 de răniţi, a anunţat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Blocuri au fost doborâte la pământ în cutremur, iar mormane de moloz şi fier beton blocau drumuri.

Salvatori acţinau să scoată supravieţuitori dintre dărâmături.

---

Actualizare - Nou cutremur, de magnitudinea 7,5, în sud-estul Turciei

Un nou cutremur, de magnitudinea 7,5 a avut loc luni în sud-estul Turciei, la câteva ore după primul seism, potrivit Institutului american de geofizică USGS, informează news.ro.

Acest nou cutremur a avut loc la ora 10.24 GMT (12.24, ora României), la patru kilometri sud-est de oraşul turc Ekinozu, precizează USGS.

---

Actualizare - Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia depăşeşte 1.300 de morţi

Cutremurul de magnitudinea 7,8 din sud-estul Turciei şi nordul Siriei, luni, în urma căruia s-au prăbuşit sute de de clădiri, s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi, iar sute de oameni s-ar afla sub dărâmături, bilanţul urmând să crească, pe măsură de salvatori efectuează căutări în localităţi din întreaga ţară.

Un bilanţ anteriior anunţa 670 de morţi în ambele ţări.

Locuitori aflaţi de o parte şi de alta a frontierei turco-sirien s-au trezit din cauza cutremurului şi au ieşit afară din locuinţe în noaptea de duminică spre luni, în frig, ploaie şi ninsoare, în timp ce clădiri erau rase în replici ale seismului.

Salvatori şi locuitori căutau în numeroase oraşe supravieţuitori, în grămezi de moloz şi fier armat.

Un spital s-a surpat, în Turcia, iar pacieţi - inclusiv nou-născuţi - au fost evacuaţi din spitale în Siria.

---

Actualizare - Bilanţul victimelor cutremurului depăşeşte 670 de morţi

Bilanţul victimelor cutremurului depăşeşte 670 de morţi, informează news.ro.

Un bilanţ anterior anunţa peste 500 de morţi în ambele ţări.

În Siria, cel puţin 386 de persoane au murit - dintre care 239 în regiunile Alep, Hama, Latakia şi Tartus, potrivit televiziuniisiriene de stat.

Apărarea Civilă siriană - cunoscută sub numele de "Căştile Albe" - a anunţat că 147 de oameni au murit în regiuni aflate sub controlul opoziţiei siriene, în nord-vestul Siriei.

Sute de persoane au fost rănite în urma cutremurului - 648 în patru regiuni aflate sub controul regimului al-Assad (Alep, Hama, Latakia şi Tartus), potrivit televiziunii siriene, iar alte 340 în zonele aflate sub controlul rebelilor, potrivit Căştilor Albe.

---

Actualizare - USGS estimează până la 10.000 de morţi în urma cutremurului din Turcia

Bilanţul victimelor cutremurului care a avut loc luni sudul Turciei ar putea atinge 10.000 de morţi, estimează Institutul american de geofizică USGS... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia creşte la peste 500 de morţi

Peste 500 de oameni au murit în Turcia şi Siria luni, într-un cutremur de magnitudinea 7,8 care a avut loc în sudul Turciei, informează news.ro.

Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii.

Bilanţul total al morţilor în Turcia şi Siria a crescut la 521.

Un bilanţ anterior anunţa peste 300 de morţi în ambele ţări.

Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani în Turcia, iar replici au avut loc în regiune, surpând case şi scoţând oameni în stradă.

Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în zece oraşe turceşti, precizează Fuat Oktay.

18 REPLICI

Cel puţin 18 replici de magnitudinea peste 4 au fost înregistrate după cutremurul din Turcia, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

USGS precizează că a înregistrat şapte replici de magnitudinea peste 5.

Cea mai puternică replică a fost înregistrată la doar 11 minute după cutremur şi a avut magnitidinea de 6,7, precizează USGS.

Experţi avertizează că replici puternice urmează să continue să aibă loc în orele şi zilele următoare.

Replici au fost resimţite Siria, Liban şi Cipru, relatează Euronews.

Seismul de magnitidinea 7,8 a avut loc luni, la ora locală 4.17 (3.17,. ora României), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri, al cărui epicentru a fost localizat în districtul Pazarcik, în apropiere de Gaziantep, în provincia Kahramanmaras (sud-est).

Numărul victimelor în regiuni din Siria aflate sub controlul rebelilor - în care trăiesc patru milioane de deplasaţi - este necunoscut.

În zonele aflate sub controlul regimului sirian al lui Bashar al-Assad, majoritatea victimelor au fost înregistrate la Alep, al doilea cel mai important sirian, situat în nordul ţării, dar şi la Hama (centru) şi Latakia şi Tartus, pe caosta Mării Mediterane.

Înregistrări postate pe reţele de socializare surprind imobile distruse în mai multe oraşe din sud-estul Turciei, care alimentează temeri cu privire la un număr de victime important.

Primarul din Adana, un oraş situat la cîteva zeci de kilometri de epicentru, Zeydan Karalar, a anunţat că imobile de 17 şi 14 etaje au fost distruse, potrivt postului turc TRT.

Guvernatorul provinciei Gaziantep i-a îndemnat pe locuitori să rămână afară, în pofida frigului.

Preşedinteşe Diyanet - organismul public însărcinat cu reglementarea cultului - îi îndeamnă pe sinistraţi să se adăpostească în moschei.

Salvatori turci şi Apărarea Civilă şi pompieri sirieni acţionau pentru a scoate eventuale victime dintre dărâmături.

"Toate echipele sunt în alertă. Am emis o alertă de nivelul 4, care este un apel, inclusiv la ajutoare internaţionale", a anunţat la postul Haberturk ministrul turc de Interne Suleyman Soylu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că "echipe de căutare au fost trimise imediat" în zonele afectate de cutremur.

"Sperăm să trecem prin această catastrofă împreună, cât mai rapid posibil şi cu cât mai puţine pagube", scrie el.

---

Bilanţul cutremurului cu magnitudinea estimată de Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) la 7,4 a crescut, acum fiind de 38 de morţi şi 450 de răniţi, au anunţat autorităţile turce, informează news.ro.

Guvernatorul provinciei Şanliurfa, Salih Ayhan, a anunţat că în provincia sa s-au înregistrat 15 morţi şi 30 de răniţi. "În acest moment, avem 15 cetăţeni decedaţi şi 30 de cetăţeni răniţii", este preciizarea guvernatorului, potrivit dha.com.tr.

În Malatya, situaţia este mai gravă: guvernatorul Hulusi Şahin a anunţat că au murit 23 de persoane şi că alte 420 de persoane au fost rănite. De asemenea, s-au prăbuşit 140 de clădiri.

AFAD a anunţat că au avut loc 32 de replici, dintre care una cu magnitudinea 6,6. Cutremurul s-a resimţit puternic şi în provinciile Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanliurfa, Diyarbakir, Malatya şi Adana.

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Moment perfect sa se uneasca lumea, sa vedem Putin ce trimite

  1. Niste masini de spalat din Ucraina.

   Sau niste masini Lada. 

   UE a promis 500 milioane de euro,

   IN BATAE DE JOC,

   sa le fie rusine occidentului "bogatas" 

  Rusia a pus la dispozitie 100 de salvatori aeropurtati si doua aeronave IL-76. Acestea sunt gata si in asteptarea acceptarii ajutorului din partea turca.

  1. Plus 2 tone de vodka (pt cei 100 de salvatori).

   Nu-i accepta. Aia vin la furat acolo, nu la ajutat

  ...bine ati venit in nato. Noi astilaltii, asteptam inundatia de la Viena .

  ISARECULE / CATU / VEORICOOOO = REAL PRIVATE SECTOR INCOME PET ROMANIA = CRASH HARD!!!

  ECONOMIA DUDUIE BRE! 

  Nici nu ma mire parasutarea PErurilor in piata financiara si real in anumite sectoare in timp ce in altele sunt prabusite = ce reflecta mai real durerea cetatenilor. 

  s c cret 

  IOHANITAAAA si ISARESCUELEEEE AI SPART CAPUL CETATENILOR!!!

  Real disposable incaome per Romania este cazut in cap!!! 

  VORBITI NU VA MAI ASCUNDETI DUPA PERDELE! Furati cetatenii!! 

  S c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1441
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8891
Gram de aur (XAU)Gram de aur342.8803

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb