Condiţiile meteo nefavorabile şi lipsa echipamentelor împiedică eforturile de salvare în Siria

M.C.
Internaţional / 7 februarie 2023

 Condiţiile meteo nefavorabile şi lipsa echipamentelor împiedică eforturile de salvare în Siria

Salvatorii din Siria se confruntă cu condiţii meteo dificile şi cu lipsa echipamentelor în eforturile lor de căutare a supravieţuitorilor seismelor devastatoare de luni din Turcia şi Siria, soldate cu peste 5.000 de victime, transmite astăzi dpa, conform Agerpres.

Peste 1.500 de oameni se crede că ar fi murit în cutremure în Siria, atât în zonele aflate sub controlul guvernului, cât şi în cele controlate de rebeli.

Un bărbat care s-a identificat doar după prenume, Mohammed, şi care este voluntar în Apărarea Civilă a Siriei, principala organizaţie de salvare care operează în Alep (nordul Siriei), cunoscută îndeosebi sub denumirea de Căştile Albe, a declarat că operaţiunile de căutare s-au desfăşurat ''foarte lent'' în timpul nopţii la Idlib şi în alte zone afectate din cauza unei furtuni de zăpadă care a lovit zona şi a lipsei de echipament greu pentru înlăturarea molozului.

Rami Abdel Rahman, şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că atât salvatorii din zonele aflate sub control guvernamental, cât şi cei ai opoziţiei nu au la dispoziţie utilaje grele pentru a putea înlătura dărâmăturile. El a declarat că multe clădiri s-au prăbuşit total sau parţial în 58 de sate, oraşe şi municipalităţi din Siria, din care majoritatea se află în regiunile nord-vestice ale Siriei, printre care Latakia, Hama şi Alep.

''Sute de oameni sunt în continuare prinşi sub dărâmături. Fiecare secundă poate însemna salvarea unei vieţi. Am cerut tuturor organizaţiilor umanitare şi organismelor internaţionale să ofere sprijin material şi asistenţă organizaţiilor care intervin la acest dezastru'', au transmis Căştile Albe.

Rula Amin, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat pentru dpa că este nevoie urgentă de asistenţă. ''Nu doar adăposturi... ajutor de urgenţă precum pături, haine termice şi de iarnă, kituri de igienă'', a explicat ea.

''O furtună de zăpadă dintre cele mai violente afectează regiunea şi mulţi au petrecut întreaga noapte (de luni spre marţi) sub cerul liber, în zăpadă şi la temperaturi de îngheţ'', a adăugat ea.

Ministrul sănătăţii al opoziţiei siriene: Avem nevoie de orice

Ministrul sănătăţii din aşa-numitul guvern interimar al opoziţiei siriene, Maram al-Sheikh, a declarat marţi pentru EFE că sistemul sanitar din nord-estul Siriei nu este pregătit să facă faţă consecinţelor cutremurelor de luni şi a adăugat că este nevoie de orice fel de material medical.

''Avem nevoie de orice, clinicile şi spitalele noastre nu sunt pregătite pentru un astfel de dezastru. Avem nevoie de provizii pentru unităţile de chirurgie şi pentru spitalele de traumatologie, avem nevoie de multe lucruri'', a avertizat al-Sheikh, parte a unei administraţii paralele, cu prezenţă în unele zone ale opoziţiei siriene.

Oficialul sirian a explicat că sistemul sanitar în zonele provinciilor Idlib şi Alep, aflate sub controlul opoziţiei, se afla deja ''sub norma de referinţă privind serviciile minime'' încă de dinainte de cutremure şi că ''abia dacă funcţiona în condiţii stabile'', şi de aceea deficienţele sunt numeroase pe fondul acestei catastrofe.

Ministrul guvernului interimar, un organism creat de Coaliţia Naţională Siriană (CNFROS), principala alianţă de opoziţie din exil, a subliniat că regiunea are nevoie de ajutor pentru toate centrele medicale şi pentru toate echipele de salvare, plus adăposturi şi alimente pentru sinistraţi.

''Aici, situaţia este cu adevărat catastrofală, un număr mare de morţi şi un număr mare de oameni răniţi'', a deplâns el.

La rândul său, şeful Semilunii Roşii siriene, Khaled Hboubati, a declarat că este nevoie de ''utilaje grele, ambulanţe şi autospeciale de pompieri'' pentru a putea continua operaţiunile de salvare şi de înlăturare a molozului.

Aceasta ar presupune ridicarea imediată a sancţiunilor internaţionale asupra Siriei - impuse din 2011, după izbucnirea războiului civil -, cât mai repede cu putinţă, a adăugat el, citat de dpa.

''Consecinţele cutremurului sunt dezastruoase. Voluntarii noştri sunt pregătiţi, dar ne lipseşte echipamentul'', a mai spus el.

ONU avertizează că seismele au stopat ajutorul transfrontalier al Naţiunilor Unite către Siria

Afluxul de ajutoare critice din partea ONU, dinspre Turcia către nord-vestul Siriei, a fost stopat temporar din cauza avariilor produse la şosele şi a altor probleme de ordin logistic având legătură cu cele două seisme de magnitudine 7,8 şi 7,7 pe scara momentului, produse luni la graniţa turco-siriană, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt al ONU, citat de Reuters.

''Unele drumuri sunt distruse, altele sunt inaccesibile. Există chestiuni de ordin logistic care trebuie rezolvate'', a declarat Madevi Sun-Suona, purtătoare de cuvânt al Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Asistenţei Umanitare (OCHA).

''Nu ştim exact când va fi reluat'' acest ajutor, a conchis ea.

OMS avertizează că Siria, deja în criză, are nevoie de ajutor umanitar de proporţii după cutremure

Înalţi oficiali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au avertizat marţi că nevoile umanitare ale Siriei se află la cel mai înalt nivel după cutremurele de luni care au ucis mii de persoane în această ţară şi în Turcia vecină, transmite Reuters.

O înaltă funcţionară a OMS în domeniul urgenţelor, Adelheid Marschang, a declarat că Turcia are o capacitate mare de a face faţă crizei şi că principalele nevoi pe termen scurt şi mediu se vor înregistra dincolo de graniţă, în Siria, grav afectată deja de o lungă criză umanitară din cauza războiului civil care durează de mai bine de un deceniu şi a unei epidemii de holeră.

''Aceasta este o criză suprapusă peste alte crize multiple în regiunea afectată'', a declarat ea la reuniunea consiliului director al organizaţiei desfăşurată la Geneva.

''În întreaga Sirie, nevoile sunt la cel mai înalt nivel după aproape 12 ani de criză complexă, prelungită, în condiţiile în care finanţarea pentru ajutor umanitar este în continuă scădere'', a avertizat ea.

Marschang a estimat că este foarte probabil ca circa 23 de milioane de oameni, din care 1,4 milioane de copii, să aibă de suferit în ambele ţări după cutremurele de luni, urmate de sute de replici care au transformat în moloz mii de clădiri.

OMS a anunţat că trimite în zona dezastrului provizii de urgenţă, inclusiv kituri pentru operaţii de traumatologie şi de chirurgie de urgenţă, şi că activează o reţea de echipe medicale de urgenţă.

''Este acum o cursă contracronometru'', a declarat şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. ''Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, şansele de a găsi supravieţuitori se diminuează'', a insistat el, adăugând că OMS este îndeosebi preocupată de regiunile din Turcia şi Siria de unde încă nu s-au primit informaţii de la cutremurele de luni. ''Cartografierea pagubelor este o modalitate de a înţelege unde anume trebuie să ne concentrăm atenţia'', a spus el.

La Damasc au sosit primele avioane din Irak şi din Iran cu ajutoare pentru sinistraţi

Două avioane irakiene şi un avion iranian încărcate cu provizii pentru sinistraţii din Siria au aterizat marţi la Damasc, aceasta fiind prima tranşă de ajutoare internaţionale primite de guvernul sirian pentru a face faţă dezastrului, a informat marţi agenţia de ştiri oficială siriană SANA, citată de EFE.

În fiecare din cele două aeronave trimise de Bagdad se află 70 de tone de alimente, materiale medicale şi alte provizii, şi este prevăzut să mai fie trimise şi altele, în condiţiile în care Irakul a anunţat crearea unui pod aerian în acest scop, a declarat pentru SANA un responsabil din Ministerul de Externe irakian, Osama Mahdi Ghanem.

Totodată, marţi va pleca spre Siria un convoi irakian cu combustibil, o marfă rară în această ţară care de luni bune se confruntă cu o penurie severă a derivaţilor de ţiţei.

Potrivit SANA, pe Aeroportul Internaţional din Damasc a aterizat şi un avion din Iran, unul dintre principalii aliaţi ai guvernului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad şi care a promis cel puţin încă două transporturi care vor ateriza direct în provinciile nord-vestice Alep şi Latakia, două dintre cele mai afectate de cutremur.

''Acest avion transportă primele tranşe de ajutor umanitar oferit de Republica Islamică Iran şi are la bord 45 de tone de ajutor umanitar, printre care pături, corturi de campanie, alimente şi alte provizii'', a declarat pentru SANA ambasadorul Iranului la Damasc, Mahdi Sobhani

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb