Al-Assad acuză Occidentul că ''politizează'' situaţia din Siria şi ignoră aspectul ''uman''

G.D.
Internaţional / 11 februarie

 Al-Assad acuză Occidentul că ''politizează'' situaţia din Siria şi ignoră aspectul ''uman''

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a acuzat ieri Occidentul că ''politizează'' situaţia din Siria, pe fondul dezbaterii privind impactul sancţiunilor Vestului asupra ajutorului acordat sirienilor sinistraţi în urma cutremurelor devastatoare de luni, transmite EFE, care aminteşte că acest ajutor ajunge ''cu ţârâita'' în zonele controlate de opoziţia siriană, potrivit Agerpres.

Al-Assad a rupt tăcerea în care se aflase de la cutremurele de luni din Turcia şi Siria, cu prilejul unei vizite în zonele afectate din Alep, în nord-vestul ţării, unde a acuzat ţările occidentale că ţin cont doar de partea "politică" a situaţiei din Siria şi că ignoră aspectul "uman".

În ultimele zile, guvernul sirian a acuzat în câteva rânduri că trimiterea de asistenţă umanitară post-seism este împiedicată de nenumăratele sancţiuni internaţionale impuse Damascului, multe dintre ele fiind în vigoare de mai bine de un deceniu, iar altele - impuse recent.

De la reprimarea brutală a revoltelor populare declanşate împotriva lui Al-Assad în 2011, SUA, Uniunea Europeană şi alte state au impus sancţiuni economice şi restricţii preşedintelui sirian şi anturajului său, acuzaţi de corupţie sau de încălcarea drepturilor omului.

Mulţi experţi sunt de părere că, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, unele dintre aceste măsuri sunt în detrimentul populaţiei siriene şi în plus au efect limitat asupra conducerii statului, la putere de jumătate de secol, dacă sunt luate în calcul mandatele lui Hafez al-Assad şi ale fiului său Bashar.

În ceea ce unii interpretează drept o recunoaştere a impactului indirect asupra civililor, Trezoreria SUA (Ministerul Finanţelor) a anunţat joi că va permite timp de 180 de zile toate tranzacţiile din Siria care au legătură cu măsurile de răspuns la cutremur, în aşa fel încât sancţiunile să nu împiedice trimiterea de ajutoare.

Până acum, au ajuns în zonele controlate de Damasc peste 40 de avioane cu ajutoare umanitare provenind îndeosebi din ţări aliate sau neutre, în timp ce naţiuni fără relaţii cu guvernul de la Damasc, precum Franţa, au insistat că ajutoarele lor vor fi trimise prin intermediul unor organizaţii guvernamentale, pentru a ocoli astfel regimul Al-Assad.

La rândul său, Comisia Europeană a negat că sancţiunile impuse de blocul comunitar afectează trimiterea de ajutoare către victimele seismelor şi a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE pentru a înlesni răspunsul la catastrofă.

Pentru Occident, "sentimentul uman nu există nici acum şi nu a existat nici în trecut; nu a existat nici în timpul colonizării moderne şi nici înainte, căci de mai bine de 600 de ani colonizarea se întemeiază pe crimă, furt şi jefuirea popoarelor", a acuzat ieri Al-Assad, în declaraţii pentru presă difuzate prin video de preşedinţia siriană.

Într-o tentativă de a se demarca tocmai de un astfel de reproş, Consiliul de Miniştri sirian a autorizat ieri trimiterea de ajutor umanitar în zonele din nord-vestul ţării aflate sub controlul opoziţiei care au fost cel mai grav afectate de cutremure şi care abia dacă au primit provizii din exterior.

Potrivit agenţiei oficiale de ştiri siriene SANA, distribuirea ajutoarelor va fi supravegheată de Crucea Roşie Internaţională şi de filiala siriană a Semilunii Roşii Arabe, cu sprijinul ONU, cu toate că nu s-au oferit prea multe detalii despre acest demers în favoarea ultimului bastion aflat în mâinile opoziţiei, notează EFE.

În cinci zile, zonele rebele din provinciile Idlib şi Alep, accesibile exclusiv dinspre cealaltă parte a frontierei turce sau traversând zone siriene aflate sub controlul altor actori implicaţi în conflictul sirian, au primit doar două convoaie ale ONU, unul joi şi altul vineri, conţinând în principal corturi de campanie sau haine groase.

Căştile Albe, un grup de circa 3.000 de salvatori care conduc operaţiunile de căutare din aceste provincii, au denunţat vineri că nu au primit deocamdată materialele trimise de Naţiunile Unite pentru operaţiunile lor şi au atras atenţia că, în această situaţie, "niciun fel" de asistenţă umanitară nu va ajuta la salvarea de vieţi.

"Am vorbit cu un responsabil al ONU, l-am întrebat despre motive şi mi-a răspuns că din raţiuni birocratice. Astăzi, birocraţia ONU a participat la uciderea populaţiei siriene", a deplâns liderul Căştilor Albe, Raed Saleh, într-o conferinţă de presă transmisă ieri în direct din Idlib.

"Operaţiunile noastre constau acum în a căuta şi a recupera cadavre. Posibilitatea de a găsi persoane în viaţă este scăzută după 108 ore", a explicat el, întrebându-se vizibil furios de ce zonele aflate sub controlul Damascului primesc asistenţă umanitară, în timp ce nord-vestul ţării nu se bucură de acelaşi tratament.

Un convoi al organizaţiei neguvernamentale irakiene Fundaţia Benefică Barzani a pătruns ieri în zonele controlate de opoziţie prin punctul de trecere al frontierei Bab al Salam, la graniţa cu Turcia, acesta fiind primul ajutor umanitar realizat prin acest punct de la seismele de luni.

ONU este autorizată să folosească doar punctul de trecere al frontierei de la Bab al Hawa, aflat tot la frontiera cu Turcia, şi doar Consiliul de Securitate îşi poate da acordul pentru a spori căile de acces direct dinspre Turcia către regiunile rebele, fără ca ajutorul să mai treacă prin mâinile Damascului.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Daca nu iese profit asa se intampla

  1. ce profit iese la granita intre russia si donbas, zboara marfurile in toate directiile

   Preturi mari la produsele energetice vanduta de americani,

   profit urias din vanzarile de arme si credite date pe dobanzi

   tot uriase si tot de americani 

   vanduta ciuciu americani produse energetice si arme la granita intre russia si donbas

  Are perfecta dreptate Bashar al-Assad, caci sub pretextul ajutoarelor umanitare(care sunt doar pe hartie, din cauza embargoului impus), satanele din Vest vor sa-si descarce spionii si tehnica de spionaj in Siria prin intermediul ONG-urilor "umanitare", pt a declansa si aici o "Revolutie portocalie" care sa darame regimul legitim sirian! N-o sa le mearga, dupa cum nu le-a mers nici in Iran, pt ca mai e si Rusia pe-acolo!

  1. periculosi astia din Vest, profita de necazul oamenilor sa le dea covrigi cipati

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb