DAN SCHWARTZ, MANAGING PARTNER RSM ROMANIA:"Băncile şi guvernele ar trebui să susţină activitatea IMM-urilor"

Ziarul BURSA #Companii /

Dan Schwartz

Dan Schwartz

Niciun anteprenor nu se simte conforabil în condiţiile în care restricţiile impuse de politica guvernamentală anti-Covid devin tot mai dure pe zi ce trece, opinează Dan Schwartz, Managing Partner în cadrul RSM Romania.

Printre altele, domnia sa subliniază că ar trebui să se găsescă o soluţie la nivelul UE pentru a se veni către toate statele europene cu recomandări în ceea ce priveşte politicile de sănătate publică ce ar trebui urmate şi care să fie structurate de aceeşi manieră încât să periciliteze în cea mai mică măsură activitatea economică a micilor întreprinderi. Dan Schwartz ne-a declarat: "Nu trebuie uitat că micile întreprinderi europene sunt cele care furnizează majoritatea locurilor de muncă în UE şi ele trebuie susţinute.

Programele UE de susţinere financiară anunţate până acum nu sunt suficiente.

În plus, antreprenorii vor să facă business, nu să primească granturi, să îşi desfăşoare activitatea, nu să rămână pe linia de plutire. Or, un grant te ajută să rămâi pe linia de plutire. Un ajutor chiar nerambursabil, dacă nu este folosit pentru investiţii, ci doar pe post de capital de lucru, te menţine pe linia de plutire, dar nu îţi aduce dezvoltarea. Prin urmare, ceea ce trebuie făcut este să sprijinim prin toate măsurile companiile mici şi mijlocii, nu doar în sensul de a acorda ajutoare, ci în sensul de a crea un mediu de business sănătos. Avem nevoie de guverne care să furnizeze măsurile de sănătate publică, în aşa manieră încât business-ul să fie cât mai puţin afectat în mod negativ".

Specialistul a menţionat că cele pentru care există o teamă de insolvenţă a IMM-urilor sunt băncile: "Băncile au teamă de insolvenţa clienţilor lor, care ar avea un impact negativ asupra afacerilor băncii, pentru că împrumutrile companiilor care falimentează devin neperformante. De aceea, băncile sunt cele care ar trebui să susţină, împreună cu guvernele UE, activitatea micilor întreprinderi. Ele ar trebui să vină cu propuneri de reeşalonare a creditelor, cu propuneri de reanalizare a împrumuturilor care au fost angajate până acum şi a condiţiilor în care clientul îşi derulează activitatea. Ele trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte riscul de insolvenţă, dar nu vin să spună că fac ceva ca să îşi ajute clienţii să depăşescă momentul dificil".

În condişiile actuale este foarte psibil să asistăm la multe proceduri de restructurare, la fuziuni şi achiziţii de mici companii, ne-a mai spus Dan Schwartz, explicând: "Când o companie este foarte mică, atunci ea este supusă riscului mult mai mult decât o companie mare. În acest context, companiile mici pot tinde, în mod organic, spre coagulare în companii de dimensiuni mai mari, la nivelul UE".

Companiile mici s-au aflat în permanenţă sub presiunea impusă de companiile mari şi în special de cele cu activitate multinaţională, fiindu-le greu să intre în competiţie cu acestea, conform specialistului. Acesta apreciază că acum le este şi mai greu şi riscul lor de insolvenţă este mai mare decât înaintea pandemiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

02 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8721
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0434
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3981
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.9394

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie