DECIZII ALE COMISIILOR REUNITE DIN SENAT:Plafonarea preţurilor din energie, compensare extinsă şi limitarea profiturilor la furnizori

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 19 octombrie

Plafonarea preţurilor din energie, compensare extinsă şi limitarea profiturilor la furnizori

Comisiile din Senat au votat şi supraimpozitarea profiturilor producătorilor de energie IMM-urile şi profesiile liberale, scutite de plata unor elemente din factură şi ajutate cu TVA redusă la 5% Doar consumatorii vulnerabili vor putea să-şi amâne plata facturilor la energie

Comisiile reunite de energie şi muncă din Senat au adoptat ieri, în unanimitate, o serie de amendamente la ordonanţa de urgenţă a guvernului privind compensarea preţului la energie electrică şi gaze naturale, senatorii trecând în lege plafonarea preţurilor la consumatorul casnic, o schemă de sprijin pentru IMM-uri şi profesiile liberale, supraimpozitarea profiturilor producătorilor de energie precum şi limitarea profiturilor furnizorilor la 5%. OUG-ul modificat va merge acum la comisiile din Camera Deputaţilor, unde poate suferi modificări, iar apoi la vot în plen.

Practic, acum bugetul de stat va suporta 33% din preţul din factură al energiei electrice şi al gazelor, în creştere de la 25% în forma anterioară a OUG pe compensare. Astfel creşte sprijinul pentru factura la energie electrică la 0,29 lei/KWh de la 0,21 lei/KWh şi se plafonează preţul pentru consumatorii casnici la 1 leu/KWh pentru energie electrică şi la 0,33 lei/KWh la gaze naturale, acestea fiind preţuri plafonate ce trebuie să includă toate taxele. Diferenţa între preţul plafonat şi cel real fără compensare se va plăti practic din bugetul de stat.

Adiţional, s-a extins compensarea la energie electrică astfel încât toţi consumatorii casnici care au un consum lunar de până în 300 KWh vor beneficia de sprijin financiar, în creştere de la 200 de KWh.

Totodată, senatorii PSD au depus un amendament pentru înfiinţarea unei scheme de sprijin pentru IMM-uri şi profesii liberale, astfel încât IMM-urile şi profesiile liberale vor plăti TVA de doar 5% la energie electrică şi gaze şi vor fi scutite pe o perioadă determinată de achitarea accizei la gaze, achitarea contribuţiei de cogenerare de înaltă eficienţă şi a certificatelor verzi din facturile la energie electrică.

Printre celelalte amendamente aprobate de comisiile reunite din Senat se numără şi limitarea profiturilor pentru furnizorii de energie electrică la 5% şi supraimpozitarea profiturilor producătorilor din energie, respectiv aplicarea unui impozit pe profit de 95% pentru orice MW vândut cu peste 450 de lei. Oficialii ANRE au atras totuşi atenţia că o astfel de măsură ar afecta Complexul Energetic Oltenia (CEO), principalul producător de electricitate pe bază de cărbune, care are costuri de producţie mult peste ceilalţi competitori pe piaţa de producere în bandă, respectiv producătorii hidro şi nuclear.

De asemenea, posibilitatea de a amânare a plăţii facturilor, propusă de premierul demis Florin Cîţu, nu s-a regăsit printre amendamentele depuse de senatorii PNL, însă senatorii PSD au depus un amendament în acest sens care a fost aprobat de comisiile Reunite din Senat. Amendamentul prevede amânarea la plată a facturilor la energie şi gaze naturale pe o perioadă cuprinsă între 1 lună şi 6 luni, de amânare putând beneficia doar consumatorii casnici care se încadrează în categoria consu­matorilor vulnerabilli.

OUG-ul cu amendamente urmează acum să meargă la comisii în Camera Deputaţilor, care după ce dezbat şi aprobă amendamentele trimite legea la vot în plen.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuie pusi cu botul pe labe toti speculanții care au condus la actualele creșteri de prețuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
croco.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro