Abonament gratuit

DESPĂGUBIRI SUPRAEVALUATE ÎN ACŢIUNI FONDUL PROPRIETATEAProcurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, reţinută pentru abuz în serviciu

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie /

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, reţinută pentru abuz în serviciu

Actualizare 17:25 DNA cere arestarea deputatului Marko Attila

Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Marko Attila-Gabor.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, deputatul este acuzat de abuz în serviciu în dosarul procurorului-şef al DIICOT, Alica Bica.

Documentul transmis arată că, în data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, compusă din Marko Attila, Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragoş George, Alexandru Lăcrămioara şi Diacomatu Sergiu Ionuţ şi alte persoane, a aprobat raportul de evaluare corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor legale privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii sus menţionaţi ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

Fapta inculpatului Marko Attila-Gabor, împreună cu ceilalţi membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor care, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia, a condu la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

"Astfel, din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia", transmite DNA.

În aceeaşi cauză, procurorii au făcut formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile faţă de Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragoş-George Şi Alexandru Lăcrămioara, la data faptelor membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA cere arestarea preventivă pentru 30 de zile şi a lui Nuţiu Emil, expert evaluator, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

---

Actualizare 13:01 ANRP nu oferă informaţii până la definitivarea cercetărilor

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) nu va oferi informaţii până la definitivarea cercetărilor care au loc în dosarul privind retrocedările ilegale ce o vizează pe Alina Bica, dar "rămâne consecventă principiului transparenţei totale".

"Ca urmare a numeroaselor solicitări adresate de mass media Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) de a comunica informaţii despre dosarul de despăgubire cu privire la care Direcţia Naţională Anticorupţie efectuează în aceste zile cercetări penale, dorim să vă transmitem că ANRP rămâne consecventă principiului transparenţei totale pe care l-a impus în activitatea sa începând cu luna mai 2012, dar nu va oferi informaţii până la definitivarea cercetărilor care au loc în acest caz", potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

---

Actualizare 12:56 CSM s-a răzgândit: aprobă arestarea preventivă a Alinei Bica

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, în şedinţa de astăzi, arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce ieri îşi dăduse aprobarea pentru reţinerea şi arestul la domiciliu faţă de şefa DIICOT.

Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru procurori a Consiliului de către DNA - Secţia de Combatere a Corupţie

---

Actualizare 12:13 Băsescu despre reţinerea Alinei Bica: "Nimeni nu e mai presus de lege, nici eu"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la CCR, în legătură cu reţinerea Alinei Bica, procuror-şef al DIICOT, că nimeni nu e mai presus de lege.

Întrebat cum comentează această reţinere, Băsescu a răspuns: "Nimeni nu e mai presus de lege, nimeni. Nici eu".

-----------

Actualizare 11:15 Surse: Deputatul Cătălin Teodorescu, suspect în dosarul Bica

Deputatul Cătălin Teodorescu este suspect în dosarul în care a fost reţinută Alina Bica, şefa DIICOT, potrivit surselor din presă.

Deputatul nu a fost audiat deoarece este plecat din ţară.

Suspectă ar fi şi Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a despăgubirilor din cadrul ANPR, plecată şi ea din ţară încă din 2013. Ea ar fi fost propulsată pe funcţie de deputatul Ioan Oltean.

-----------

Actualizare 10:49 Gheorghe Piperea: "Acţiunile FP trebuie oprite de la tranzacţionare până la clarificarea situaţiei"

Acţiunile Fondul Proprietatea trebuie oprite de la tranzacţionare, până la clarificarea situaţiei (n.r. privind dosarul în care a fost arestată Alina Bica), deoarece despăgubirile s-au făcut prin acţiuni FP, consideră avocatul Gheorghe Piperea.

"Chiar dacă FP nu mai este vehicul de despăgubire, situaţia poate determina fluctuaţii majore ale cotaţiei", ne-a spus domnia sa.

Gheorghe Piperea a comentat situaţia: "Există foarte mulţi oameni în situaţia să fie despăgubiţi, dar statul le spune că nu are bani. Am ajuns şi la CEDO, însă dacă statul nu are bani, atunci nu ai cale de atac la CEDO.

În aceste condiţii, unii cesionari de drepturi litigioase, pe care au dat < 1 ban >, au primit aprobări pe dosarele de despăgubire în trei zile, şi au putut să-şi vândă, apoi, acţiunile, cu susţinerea unui seceretar de stat la Justiţie, care a devenit ulterior şefa DIICOT. Este ca şi cum FBI l-ar ajuta pe Al Capone să prejudicieze statul".

Potrivit avocatului, acţiunile primite ca despăgubire circulă liber, nu mai pot fi urmărite, însă, în opinia sa, DNA ar trebui să ia măsura confiscării extinse împotriva celor care au prejudiciat statul.

În schimb, un broker este de părere că acţiunile FP nu trebuie oprite de la tranzacţionare: "În condiţiile în care statul a despăgubit cu acţiuni FP mai mult decât era cazul, va recupera banii de la cei în cauză şi fie va despăgubi alte persoane în numerar, fie în acţiuni, cumpărate de pe piaţă (mai puţin probabil). Dacă cineva cumpără acţiuni Google cu bani din trafic de arme sau droguri, suspenzi compania de la tranzacţionare?"

----------

Actualizare 09:36 Niţu: "Faptele Alinei Bica sunt grave, dar nu au fost săvârşite din funcţia de la DIICOT"

Faptele pentru care a fost reţinută Alina Bica sunt grave, dar nu au fost săvârşite în timpul exercitării funcţiei de procuror sau de şef al DIICOT, a declarat astăzi procurorul general Tiberiu Niţu, adăugând că, dacă Bica nu demisionează, va solicita revocarea sa din funcţie, transmit surse din presă.

Tiberiu Niţu a subliniat că Alina Bica se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Totodată, procurorul general a calificat DIICOT drept "o structură extrem de importantă", apreciată la nivel internaţional, constituită din procurori "oneşti", care "ştiu să îşi facă treaba".

Întrebat cine va conduce DIICOT după reţinerea Alinei Bica, Niţu a răspuns că, pentru început, conducerea instituţiei va fi asigurată de procurorul şef adjunct, împreună cu procurorul general al PICCJ.

Chestionat dacă se va întruni CSM pentru suspendarea din funcţie a Alinei Bica, Tiberiu Niţu a replicat că, dacă Bica nu îşi va da demisia, procurorul general va analiza şi va solicita revocarea acesteia din funcţia de conducere şi din DIICOT.

Întrebat de ce CSM a încuviinţat arestul la domiciliu (în contextul în care, în alte cazuri, încuviinţarea este pentru arestare preventivă), Tiberiu Niţu a afirmat că decizia Consiliului nu este o imixtiune în activitatea unei instanţe, ci este o procedură legală, prin care este încuviinţată luarea unei măsuri preventive, mai departe decizia aparţinând judecătorilor.

---

Actualizare 09:30 CSM a încuviinţat arestul la domiciliu pentru Alina Bica

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat, în şedinţa de ieri, reţinerea şi arestul la domiciliu faţă de Alina Bica, respingând cercetarea procurorului-şef al DIICOT în arest preventiv, potrivit unui comunicat publicat astăzi de CSM.

Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către DNA - Secţia de Combatere a Corupţiei, menţionează documentul citat.

---

Actualizare 07:48 DNA: Expertul evaluator Emil Nuţiu, reţinut pentru abuz în serviciu

În dosarul Alinei Bica, DNA l-a reţinut pentru 24 de ore, începând cu data de astăzi, pe expertul evaluator Emil Nuţiu, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Surse judiciare au declarat, pentru ziarul BURSA, că Emil Nuţiu (SC Business Evaluator SRL) este cel care a evaluat terenul cu care ar fi fost despăgubit ilegal Gheorghe Stelian.

Faţă de omul de afaceri Gheorghe Stelian şi Sergiu Ionuţ Diacomatu (la data faptelor, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP), instanţa a dispus cercetarea sub control judiciar. De asemenea, în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de deputatul UDMR Marko Attila-Gabor (fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP). Cei trei sunt bănuiţi de abuz în serviciu.

---

Procurorii DNA au dispus aseară punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a Alinei Bica, în prezent procuror şef DIICOT, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Alina Bica a fost pusă sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind retrocedări ilegale în 2011, în care prejudiciul adus statului este de peste 62 milioane euro, retrocedări făcute de o comisie din ANRP din care actualul procuror-şef al DIICOT a făcut parte.

În acest dosar au mai fost reţinuţi Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făceau parte Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Astfel, membrii comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceştia ar fi fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai notează anchetatorii.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.

Actualul preşedinte ANRP George Băeşu a declarat, în 2012, că, în perioada 2009-2011, despăgubiri de zeci de milioane de euro au ajuns, în special, la cesionarii de drepturi, şi nu la proprietarii îndreptăţiţi.

"Unele persoane au avut norocul de a şti mereu şase numere din 49 la ANRP", a declarat George Băeşu, adăugând: "Trebuie să ştim cât noroc şi câtă complicitate a ANRP a existat în aceste cazuri".

Preşedintele ANRP a precizat atunci că membrii comisiei de despăgubiri erau reprezentanţii Guvernului Boc şi că în perioada 2009-2011 preşedinte ANRP a fost Crinuţa Dumitrean, care potrivit presei face parte dintre apropiaţii lui Ioan Oltean.

Comisia de acordare a despăgubirilor era mereu sub presiune politică, a arătat George Băeşu, care a precizat că aveau loc întâlniri, la sediul ANRP, între membrii Comisiei şi anumiţi lideri politici, în care se stabilea prioritatea dosarelor.

Astfel, unii cesionari de drepturi îşi primeau foarte rapid drepturile, o lună-două, în timp ce foştii proprietari aşteaptă de ani de zile să îşi încaseze despăgubirile, iar unele dosare nu au fost nici măcar deschise.

Mai multe ipoteze cu privire la posibil motiv al audierii Alinei Bica

Alina Bica a fost luată, ieri, de procurorii DNA de pe stradă, cu mandat de aducere.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit aseară ca să dea avizul pentru încuviinţarea arestării.

Înainte de anunţul DNA privind reţinerea procurorului şef DIICOT, presa a lansat mai multe ipoteze cu privire la posibilul motiv al audierii Alinei Bica.

Unele media susţineau că ar fi vorba despre retrocedări de 150 milioane de euro către Gheorghe Stelian, omul de casă al Elenei Udrea, făcute pe când Alina Bica era membru în Comisia ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor).

Alte surse spuneau că audierea procurorului-şef al DIICOT ar avea legătură cu fostul şef al ANAF, Dragoş Bogdan, şi unele afaceri pe care acesta le-ar fi avut cu fostul soţ al Alinei Bica.

Altele susţineau că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-ar pregăti Alinei Bica, cu care s-ar afla de multă vreme într-un război, un dosar în care este implicat comisarul şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu.

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva procurorului şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi a fostului procuror DIICOT, Nicolae Cean, pentru că cei doi i-ar fi fabricat dosarul lui Berbeceanu.

Comisarul şef din Alba ne-a declarat aseară că nu are cunoştinţă de motivul pentru care Alina Bica ar fi fost audiată la DNA, dar ne-a spus că a făcut plângere penală la DNA împotriva şefului DIICOT pentru modul în care a fost coordonată ancheta împotriva sa.

Inainte de anuntul bombă al DNA cu privire la arestarea Alinei Bica, reprezentanţii DNA, contactaţi de Ziarul BURSA, ne-au spus că nu pot confirma sau infirma niciuna din informaţiile privind audierea Alinei Bica. "Dacă mai aşteptaţi, o să aveţi ce să daţi", ne-au transmis aceştia la închiderea ediţiei.

Fostul procuror Alexandru Lele ne-a declarat recent, într-un interviu, că situaţia comisarului Berbeceanu dovedeşte, prin recunoaşteri oficiale, existenţa unui conflict între două mari parchete, DNA şi DIICOT: "Acesta se poartă, ca întotdeauna, şi prin cei cu care colaborează cel mai mult procurorii, respectiv prin poliţişti. Dar aceste conflicte inter-instituţionale nu trebuie să ne îngrijoreze. De multe ori, ele sunt, în mod paradoxal, benefice pentru legala funcţionare a parchetelor, care se «supraveghează», se cercetează şi «se urmăresc» reciproc. Ca simplu cetăţean, dar şi ca avocat, mă bucură astfel de pusee ale orgoliilor procurorilor.

Unora, pe bună dreptate, le sunt fatale. Dar, numai aşa aflăm şi noi, muritorii de rând, secrete foarte păzite din bucătăria parchetului. Trebuie să ne alarmăm doar în măsura în care astfel de conflicte între parchete pot da naştere unor victime colaterale, precum ar fi, se pare, comisarul şef Berbeceanu".

La sfârşitul lunii octombrie, pe site-ul joscenzura2014.wordpress.com, care a devenit inactiv ulterior, au apărut mai multe fotografii cu Elena Udrea şi Alina Bica, procurorul şef DIICOT, într-o vizită privată la Paris, în februarie 2014. Alături de cele două apare încă o figura prezentată drept Ana Maria Topoliceanu, fosta şefa a Companiei Naţionale de Investiţii.

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a susţinut că se afla în concediu la Paris.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că serviciile secrete sunt "categoric" implicate în acest caz. "În 10 septembrie am chemat şefii SRI şi SIE şi adjuncţii lor şi i-am atenţionat să nu se implice în campania electorală. Implicarea lui Meleşcanu cred că nu mai are nevoie de demonstraţie", a declarat Traian Băsescu. Şeful statului susţine că este vorba despre o "operaţiune pe care un serviciu românesc şi unu francez şi le-au făcut între ele".

Într-un interviu acordat ziare.com. procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus ieri că nu se întâlneşte niciodată cu politicieni în timpul liber pentru că ar fi un gest "total nepotrivit".

Şefa DNA a mai precizat că magistraţilor nu ar trebui să li se permită să întreţină relaţii personale cu politicieni pentru că s-ar afla într-o stare de incompatibilitate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Propun ca cel putin in cazul femeilor asa frumoase, orice demers al justitiei sa se faca cu o intarziere de 10 ani. O femeie frumoasa. Postul poate parea misogin insa pentru un procuror nu te-ai astepta sa fi asa draguta.

    Totodată, procurorul general a calificat DIICOT drept "o structură extrem de importantă", apreciată la nivel internaţional, constituită din procurori "oneşti", care "ştiu să îşi facă treaba". 

    Si doamna este "un procurer onest"? asa o fi ajuns in functie? 

    Tot ce se intampla acum este/ si rezultatul luptei presedintelui Basescu, cu regimul ticalosit; pentru aceasta trebuie sa-i multumim, nu sa-l batjocorim. 

    E o bomba pt. piata de capital. Veti vedea ce urmeaza!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS